PRIPRAVE

Pet novincev priganja Katančeve bojevnike

Objavljeno 24. maj 2016 13.30 | Posodobljeno 24. maj 2016 13.30 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca se pripravlja na prijateljski tekmi s Švedsko in Turčijo.

Boban Jović, Miha Mevlja, Grega Sorčan, Rok Kronaveter in Jure Matjašič. Foto Igor Mali

Na Brdu pri Kranju je spet živahno. V Nacionalnem nogometnem centru in bližnjem hotelu Kokra selektor Srečko Katanec pripravlja svoje izbrance na prijateljski tekmi s Švedsko 30. maja v Malmöju in s Turčijo 5. junija v Ljubljani. To bo generalka za jesenski začetek kvalifikacij za SP 2018. Večina reprezentantov je včeraj že prispela na Gorenjsko, na prvi tekmi v Skandinaviji pa bo zanesljivo manjkal prvi vratar Jan Oblak, saj ga v soboto čaka finale lige prvakov, kjer bo čuval mrežo Atletico Madrida proti mestnemu tekmecu Realu. Tokrat so bili največ pozornosti na zboru deležni novinci Boban Jović, Miha Mevlja, Jure Matjašič, Grega Sorčan in Rok Kronaveter. Zadnji je močno zaznamoval pravkar končano sezono v Prvi ligi Telekom Slovenije in šampionski pohod Olimpije. »Vsekakor bi rad dokazal, da sem si zaslužil ta vpoklic. Vsi vemo, da je igranje za člansko reprezentanco nekaj najlepšega za nogometaša,« pravi Kronaveter, ki ga s soigralci najprej čaka dvoboj s Švedsko: »V ta dvoboj lahko gremo sproščeno, odigrat dobro tekmo. Ker je prijateljska, ni prevelikega pritiska, po drugi strani pa bi se radi vsi, ki bodo oziroma bomo dobili priložnost, dokazali,« meni 29-letni debitant v izbrani vrsti, ki je eden izmed osmih igralcev iz domače prve lige na selektorjevem seznamu. »Kakovost tujih lig je seveda večja. Ampak tudi slovenska se dviguje, pokazali smo kar nekaj dobrih tekem. Videli pa bomo na treningih, na kakšni ravni smo,« pravi vezist Olimpije, ki bo poleti najverjetneje odšel v tujino.

Med drugimi je Kronavetru in drugima članoma Olimpije (Nejc Vidmar in Miha Zajc) za lovoriko čestital nekdanji zmaj Boban Jović, ki je že dve sezoni član poljskega prvoligaša Wisle iz Krakova. »Bil sem zadržan, tako da se nisem mogel udeležiti zadnje tekme in proslave v Ljubljani. Lepo je, spremljal sem dogajanje, čutil sem ponos, saj sem bil dolga leta član Olimpije. Čestitke novemu vodstvu, vsem igralcem in trenerjem, naj samo nadaljujejo po tej poti,« je zeleno-belim zaželel Jović. Štiriindvajsetletni desni bočni branilec si je šele po dobrih igrah v tujini priigral povabilo v reprezentanco. »Zame osebno je bila sezona dobra, kot ekipa pa smo imeli določena nihanja. Za vpoklic v reprezentanco sem izvedel, ko sem že bil v Sloveniji. To je lepa novica. Zame je to nov zagon, moj glavni motiv je, da čim dlje ostanem v reprezentanci. Odkar sem v Wisli, sem spremljal reprezentanco s strani. Lepo je spet videti znane obraze, fante, s katerimi sem igral v mlajših selekcijah. Hkrati pa je lepo spoznavati tudi nove igralce,« je dejal Jović, ki računa na priložnost v dveh zahtevnih obračunih: »Zagotovo bo selektor poskušal dobiti širino v izboru igralcev, poskusil bo izvesti določene zamisli. Videli bomo, kako se bomo na tej ravni odrezali novi igralci. Do odgovorov in zaključkov bomo prišli po obeh tekmah.«

Reprezentanti bodo na Brdu vadili do sobote, ko bodo odpotovali v Malmö. Včeraj so opravili regeneracijski trening, danes in v prihodnjih dneh sta predvidena dva treninga na dan. Zavzetost fantov je na najvišji možni ravni, dodatno pozitivno energijo je bržčas prineslo tudi osem članov slovenskih klubov, ki želijo kolegom dokazati, da se doma igra vse boljši nogomet. No, dva med njimi, Milivoje Novaković in Blaž Vrhovec, se bosta izbrani vrsti priključila šele v četrtek, saj ju jutri čaka finale pokalnega tekmovanja v dresih Maribora oziroma Celja.

 

Deli s prijatelji