1. SNL

Parada golgeterjev Gorice in Olimpije

Objavljeno 19. september 2015 11.53 | Posodobljeno 19. september 2015 11.54 | Piše: Rok Tamše

V derbiju 10. kroga državnega prvenstva obračun vodilnih moštev.

Danes ne bo manjkalo ostrih dvobojev kapetanov Olimpije in Gorice, Andraža Šporarja in Alena Jogana. Foto: Igor Zaplatil

Vse poti danes vodijo v Novo Gorico. No, razen morda za tiste, ki so se odločili spremljati svoje ljubljence na preostalih dveh tekmah v Prvi ligi Telekom Slovenije. Na severnem Primorskem se bosta udarili vodilni zasedbi prvoligaške karavane, Gorica in Olimpija. Gostitelji so med tednom pridno trenirali, da se jim ne bi zgodil podoben spodrsljaj kot prejšnjo soboto, ko jih je Maribor na njihovem dvorišču premagal s kar 4:1. Izid sicer ne pove, da Goričani po igri niti niso bili v tako močno podrejenem položaju, a dejstvo je, da so iz rok izpustili vse tri točke ter vodilni položaj prepustili neustavljivi Olimpiji, ki je zmagala v Novem mestu proti Krki. Ne glede na to varovanci trenerja Mirana Srebrniča pričakujejo, da bodo imeli znova podporo s polnih tribun, obubožanemu klubu pa bi še kako prišel prav zajetnejši izkupiček od vstopnic. Modro-beli namreč živijo iz meseca v mesec, a se vodstvena ekipa ne predaja, saj ima jasno vizijo o razvoju in stabilizaciji kluba. Od tod tudi pozitivno ozračje v slačilnici.

Sodeč po videnem je možno govoriti o Olimpiji kot favoritu te tekme, čeprav bodo zmaji v vlogi gostov. Zeleno-beli s finančnim in upravljalskim zagonom predsednika Milana Mandarića še delujejo kot turbostroj, a zaradi tega niso prav nič prevzetni. Zavedajo se, da so kot vodilna ekipa še večja tarča nasprotnikov. »To je venomer tako. Lider je najbolj na udaru konkurence, kar pa je velik motiv, da se z vsako tekmo na novo dokazuješ. Najpomembnejše je, da imamo kakovost, pravo kohezijo v moštvu in cilj, ki mu poskušamo slediti iz tekme v tekmo. V vsakem primeru se bo najtežje obdržati na vrhu,« pravi branilec Dejan Kelhar, ki z Nemanjo Mitrovićem sestavlja izjemen štoperski par. Ljubljančani so na desetih tekmah prejeli le pet zadetkov.

Današnji obračun v novogoriškem športnem parku zna biti prava paša za oči, saj oboji gojijo kombinatoren in napadalen nogomet. Kar pet igralcev iz obeh ekip (domača Blessing Eleke in Amel Džuzdanović ter gostje Ezekiel Henty, Andraž Šporar in Rok Kronaveter) sestavlja vrh lestvice strelcev. Olimpija je med tednom zlahka preskočila tudi pokalno oviro v Ivančni Gorici, tretjeligaš je padel z izidom 3:0, trener Marijan Pušnik je odpočil ducat prvokategornikov. Gorica bo precej zahtevnejši tekmec. »Njihove odlične igre vsaj zame niso neko veliko presenečenje. Če preletite njihov igralski kader, hitro ugotovite, da ima Gorica v svojih vrstah kopico izkušenih nogometašev kot tudi mlajših obetavnih fantov. Očitno imajo podobno kot mi dobro vzdušje v slačilnici, kar pa je eden od glavnih pogojev za uspešno zgodbo. No, nas tudi danes zanimajo nove tri točke, ki bi nas utrdile na vodilnem položaju prvenstvene razpredelnice,« je odločen 31-letni Kelhar. Vsi pari 10. kroga so: Celje – Krško (včeraj), Krka – Rudar (danes ob 16. uri), Gorica – Olimpija (danes ob 17.45), Zavrč – Maribor (danes ob 19. uri), Luka Koper – Domžale (jutri ob 17.45).

Zmaji nad šibke Celjane

Na sedežu Nogometne zveze Slovenije so izžrebali četrtfinalne pare pokalnega tekmovanja. Edini drugoligaš med osmerico, ptujska Drava, se bo pomeril s sosedi iz Haloz. Pari četrtfinalnih tekem pokala Slovenije: Zavrč – Drava Ptuj, Domžale – Luka Koper, Rudar Velenje – Maribor in Olimpija – Celje. Prve tekme bodo odigrali 21. oktobra, povratne pa teden pozneje. 

Deli s prijatelji