PAPEŠKO

Papež ali nogomet?

Objavljeno 14. avgust 2013 13.30 | Posodobljeno 14. avgust 2013 13.41 | Piše: Rok Tamše

Prijateljsko tekmo med Italijo in Argentino je zasenčil obisk pri papežu Frančišku.

TURKU – Nogometna Slovenija je v velikem pričakovanju obračuna med Mariborom in češko Viktorio iz Plzna za uvrstitev v elitno ligo prvakov (prva tekma bo v torek na Češkem), zato je kar malce v ozadju zanimanje za današnje gostovanje slovenske reprezentance na Finskem. Številni strokovnjaki so že opozorili, da je avgustovski termin za prijateljske tekme izbranih vrst povsem nesmiseln. Igralci namreč začenjajo novo klubsko sezono, tu pa so še igrice in kombinacije zaradi prestopov, tako da je mnogo zvezdnikov z mislimi povsem drugje kot pri testiranju forme v reprezentančnem dresu in dokazovanju pred selektorji. Toda pred septembrskim nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo urnik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ostaja nespremenjen in neusmiljen do najboljših.

Slovenski selektor Srečko Katanec je v finskem Turkuju zbral oslabljeno zasedbo, saj so zaradi poškodb odpadli kapetan Boštjan Cesar, Milivoje Novaković, Josip Iličić in Kevin Kampl, zaradi administrativnih težav pa Branko Ilić. Katanec je tako dal priložnost trem novincem: Martinu Milcu in Željku Filipoviću iz Maribora ter Romanu Bezjaku iz bolgarskega Ludogorca. Torej o dodatnem uigravanju zasedbe, ki je junija zmagala na Islandiji, ne more biti govora. Sicer Slovenijo v prihodnjem mesecu čakata dve kvalifikacijski tekmi, z Albanijo doma 6. septembra in Ciprom v gosteh štiri dni pozneje. Na prvi zaradi kartonov ne bo smel igrati Cesar, seveda pa si v slovenskem taboru želijo, da bi bil pogled v zdravstveni karton vedrejši kot v teh dneh.

Da je avgustovski termin za prijateljske tekme res le nujno zlo, priča tudi nestrinjanje selektorja Italije Cesareja Prandellija in njegovega razvpitega izbranca Maria Balotellija, ki ju drevi v Rimu čaka dvoboj prijateljske narave z Argentino. Ker je papež Frančišek Argentinec, povrhu pa še goreči privrženec nogometa, je bilo logično, da igralci obeh moštev obiščejo cerkvenega poglavarja. Balotelli je ravnodušno priznal, da je zanj tekma pomembnejša od srečanja v Vatikanu, Prandelli pa mu je odgovoril: »Nogometne tekme igramo vsak dan, vsak teden, papeža pa obiščeš le enkrat v življenju. To je povsem novo doživetje. Če Mario meni, da je tekma proti Argentini pomembnejša od obiska pri papežu Frančiščku, se ne strinjam z njim.« Italija se bo z južnoameriško reprezentanco spet pomerila po dolgih 12 letih, o sproščenem in slavnostnem ozračju pa veliko pove tudi to, da sta ekipi nastanjeni v istem hotelu. Ob obisku nogometnih asov se papež ni mogel odločiti, za koga bi stiskal pesti. »Zame je zelo težko. Še sreča, da je to prijateljska tekma. Le glejte, da bo res takšna,« je povedal strastni navijač argentinskega kluba San Lorenzo, ki je v dar prejel dresa obeh reprezentanc s svojim imenom, s posebnim veseljem pa je poklepetal tudi z najboljšim nogometašem na svetu, rojakom Lionelom Messijem.
 

Deli s prijatelji