PRESTOPI

Padla nogometna Bastilja

Objavljeno 21. julij 2013 09.40 | Posodobljeno 20. julij 2013 22.05 | Piše: Marko Uršič

Poletno nogometno tržnico diktirajo novopečeni milijonarji iz Pariza in Monaka.

Edinson Cavani je nov ulov bogataškega Paris Saint- Germaina. Foto: Facebook

Nekateri nogometni klubi nimajo za kruh in vodo, drugi razmetavajo denar kot pijani milijarderji. Predvsem francoska prvoligaša Paris Saint-Germain in Monaco se bohotita kot ošabna povzpetneža, a lahko je njima, saj jima kaprice plačujejo katarski in ruski lastniki. Zadnja bomba pri prebitju finančne meje prestopa nogometaša je namreč prišla iz Pariza, kjer je padel rekord dežele galskih petelinov.

Urugvajec pred Kolumbijcem

Urugvajski napadalec Edinson Cavani je iz Napolija prestopil v francoskega prvaka PSG za 64,5 milijona evrov odškodnine, namenjene južnjakom. Po podatkih na spletni strani transfermarkt je bila njegova tržna vrednost 55 milijonov, a Parižani so še enkrat potrdili sloves vase zagledanih nogometnih nastopačev. Šestindvajsetletni Cavani je podpisal petletno pogodbo, je pa to peti najdražji prestop v zgodovini žogobrca in prvi po vrednosti to poletje. Tako je prestop Kolumbijca Radamela Falcaa za 60 milijonov evrov v Monaco zdaj le drugi v nogometnem plesu grmade bankovcev.

Ubogi Brazilec Neymar je s prestopom iz Santosa v Barcelono za 57 milijonov le še tretji, še en Kolumbijec James Rodríguez (45 milijonov) je po prihodu v monaško kneževino iz Porta četrti. Peti je Brazilec Fernandinho; odšel je iz ukrajinskega Donjecka in pristal pri Manchester Cityju.

Vsota?

Štirideset milijonov evrov. Mario Götze je v Dortmundu izdajalec, saj je Porurje zamenjal za bavarske bogataše iz Bayerna, Borussia pa je dobila 37 milijonov evrov odškodnine. To je dovolj za šesto mesto. Sedmi? Isco; ta je Málago zamenjal za madridski Real, iz Kastilje pa je na jug romalo 30 milijonov evrov.

Osmo mesto je popolno presenečenje

Ste že slišali za Asierja Illarramendija? Zvezni igralec Real Sociedada iz rodne Baskije in španski reprezentant do 21 let je prav tako za 30 milijončkov prešel v prestolniški Real. Niti deveti ni ravno razvpito nogometno ime. Armenec Henrih Mhitarjan je zapustil Šahtar v Ukrajini in prestopil v dortmundsko Borussio, ki je zanj plačala 27,5 milijona evrov. Na desetem mestu do zdaj, kar se tiče najdražjih poletnih prestopov žogobrcarjev, sta dva igralca. João Moutinho je iz Porta prešel v Monaco za 25 milijončkov, za takšno vsoto pa je vročo Španijo za mestni Manchester (City) zamenjal Álvaro Negredo. No, če bi slovenski reprezentant Josip Iličić za približno 15 milijonov evrov, kolikor zahtevajo v Palermu, iz novega drugoligaša s Sicilije prestopil v Fiorentino, bi se znašel na okoli 20. mestu na tej razpredelnici.

Lahko je Francozom. Vedno so bili boemi z naprednimi idejami in brez denarja, ko so prišli bogati Katarci in Rusi, pa zdaj s kozarcem šampanjca v roki diktirajo nogometno tržnico. Drugi, z izjemo Manchester Cityja in še nekaterih, pa lahko pobirajo le drobtinice.

Deli s prijatelji