NESTRPNOST

Ostreje proti rasistom

Objavljeno 28. december 2012 09.15 | Posodobljeno 28. december 2012 09.15 | Piše: M. U.

Uefa se je pritožila na lastno kazen zaradi dogodkov na tekmi v Kruševcu.

KRAGUJEVAC – Škandalov v nogometu ni in ne bo konec. Zadnji primer prihaja iz Srbije, kjer je policija prijela funkcionarja kluba Radnički 1923 iz Kragujevca in nogometnega agenta z licenco Mednarodne nogometne zveze. Klubski podpredsednik Nebojša Vasiljević, generalni sekretar Darko Stojanović in zastopnik igralcev Zoran Pavlović so bili aretirani zaradi nezakonitih poslov pri prestopu nogometaša Filipa Kostića. Ta je letos prešel v nizozemski Groningen, prestop je stal 1,25 milijona evrov, Pavlović pa naj bi pri tem ukradel 550.000 evrov, namenjenih kragujevškemu klubu, predzadnjemu na ligaški lestvici. Sicer je imel pravico le do 10 odstotkov vrednosti transferja.

Kaj novega v nogometnem svetu?

Res ne. Arbitražna komisija srbske nogometne zveze pa je kar devetim klubom srbske prve lige v zimskem prestopnem roku prepovedala kupovanje novih igralcev oziroma njihovo registracijo. Razlog za to so dolgovi, ki jih imajo klubi, med katerimi sta tudi beograjska velikana Crvena zvezda in Partizan, do igralcev, trenerjev ali drugih klubov.

Da pa se srbskemu nogometu obeta še več težav, dokazuje tudi pritožba Uefe, Evropske nogometne zveze, na lastno kazen 80.000 evrov srbski zvezi zaradi nasilja in rasnega žaljenja na oktobrski tekmi mladih reprezentanc Srbije in Anglije v Kruševcu. Srečanje je bilo ključno za uvrstitev na evropsko prvenstvo prihodnje leto v Izraelu. Gostje so zmagali z 1 : 0 in se tja uvrstili, angleška zveza pa je protestirala zaradi mile kazni gostiteljem. Zdaj se je prebudil disciplinski nadzornik Uefe in sprožil pritožbo na odločitev disciplinske komisije. V Kruševcu je bil angleški branilec Danny Rose izključen, ker je po zadnjem pisku sodnika jezno brcnil žogo na tribune in gestikuliral; bil je jezen, ker so ga gledalci žalili zaradi njegove barve kože in oponašali opičje kričanje. Na koncu je med vsemi izbruhnil tudi pretep, Anglija je namreč zmagala v zadnjih trenutkih obračuna.

Zadnje opozorilo

Kaznovana sta bila dva angleška (z dvema tekmama in tekmo prepovedi igranja), štirje srbski nogometaši in dva iz srbskega strokovnega štaba, slednji s kaznimi od dveh do štirih tekem, tudi pogojno. Mladi Srbi morajo naslednjo domačo tekmo igrati za zaprtimi vrati. Zahtevo za ponovitev disciplinskega obravnavanja bodo sicer presejali enkrat po 8. januarju, ko poteče rok za morebitni pritožbi Srbije in/ali Anglije na prvotne kazni. Generalni sekretar srbske zveze Zoran Laković je sicer že priznal, da je to zanje zadnje opozorilo in da se ne bodo pritožili.

Deli s prijatelji