JUŽNOAMERIŠKA TURNEJA

Oslabljeni nad Messija

Objavljeno 29. maj 2014 13.29 | Posodobljeno 29. maj 2014 13.30 | Piše: R. T.

Slovensko nogometno reprezentanco spremlja smola pred južnoameriško turnejo.

»Svojim fantom nimam česa zameriti, ker so oddelali svoje,« je po tekmi povedal Srečko Katanec.

Če bi Srečko Katanec konec lanskega leta vedel, kakšne težave ga čakajo s sestavljanjem reprezentance za južnoameriško turnejo, na kateri se bodo njegovi izbranci v začetku junija pomerili z zvezdniki Argentine in Urugvaja, bi samo odmahnil z roko in dejal: »Hvala za Messija in Cavanija, toda raje ne.« Najprej je ostal brez poškodovanih Valterja Birse, Reneja Krhina, Tima Matavža in Zlatana Ljubijankića. Po objavi seznama igralcev je šele na nedeljskem zboru na Brdu pri Kranju izvedel, da vodstvo Red Bull Salzburga svojemu asu Kevinu Kamplu prepoveduje udeležbo na reprezentančni akciji. Ker tekmi nista v uradnem terminu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), si lahko pri avstrijskem prvaku to nekaznovano privoščijo. Sledilo je novo grenko sporočilo, saj je iz moštva izpadel tudi Martin Milec. »Zdravniška služba izbrane vrste Slovenije je Milcu prižgala rdečo luč zaradi poškodbe gležnja, ki jo je bočni nogometaš Maribora staknil v finalu pokalnega tekmovanja,« se je glasilo sporočilo iz krovne nogometne organizacije.

Nevšečnosti se kar ne nehajo

In ko ima hudič mlade, se nevšečnosti kar ne nehajo. Tako je včeraj postalo vprašljivo še sodelovanje glavnega napadalca in vodje moštva Milivoja Novakovića, ki bi se po prvotnem načrtu reprezentanci moral priključiti v Buenos Airesu do konca tedna. A se je z Novagolom zapletlo, saj je v tekmi ligaškega pokala na Japonskem s svojim Shimizu S-Pulsom izgubil pri Sagan Tosu z 0:2 (0:1). Težava je v tem, da bi Shimizu v primeru zmage v svoji skupini pokalnega tekmovanja že zasedel eno od prvih dveh mest in si zagotovil napredovanje, po porazu pa je povsem drugače. Novakovića moštvo potrebuje še na nedeljski tekmi (1. junija), zato je malo verjetno je, da bi prvi golgeter Slovenije lahko nastopil na tekmi z Urugvajem, ki bo 4. junija v Montevideu. Srečko Nacionale je ostal kar brez sedmih pomembnih igralcev, v zasedbi ima tudi tri debitante: Erika Janžo iz Domžal ter Rajka Rotmana in Ivana Firerja iz Rudarja.

Zdesetkana nogometna odprava je včeraj popoldne prek Frankfurta, tam se je Katančevi četi neposredno iz Poljske pridružil Dalibor Stevanović, odletela proti Buenos Airesu. V tem velemestu bodo Slovenci trenirali, v sosednji Urugvaj bodo odpotovali le na tekmo, potem pa bodo na argentinskih tleh pričakali še dvoboj z Lionelom Messijem in druščino, ki bo 7. junija v La Plati. Kadrovske težave niso edine, ki povzročajo skrbi v slovenskem taboru. Zaradi slabše komunikacije z agencijo, ki bdi nad gostovanjem naše selekcije v Južni Ameriki, smo opazili tudi nekaj nelagodja glede razmer za vadbo (kakovost igrišč, oprema, transport). Brez dvoma bi Katanec pobesnel, če v prestolnici Argentine ne bi bilo normalnih razmer za trening. Sicer pa je po vrsti neprijetnih novic že napočil čas, da onstran luže slovenski reprezentanci posije sonce. Pričakovati je, da bodo za več dobre volje poskrbeli tudi številni slovenski izseljenci, ki že nestrpno pričakujejo športne junake iz domovine.

Deli s prijatelji