V TRETJE

Orkan Seville za nov podvig

Objavljeno 20. maj 2016 09.34 | Posodobljeno 20. maj 2016 09.36 | Piše: R. T.

Nogometaši iz Andaluzije so tretjič zapored osvojili evropsko ligo.

Kapetan Seville Coke. Foto Reuters

Za kakšen igralski in rezultatski preobrat so poskrbeli nogometaši Seville v finalni tekmi evropske lige v Baslu! Andaluzijci so bili v prvem polčasu v podrejeni vlogi proti Liverpoolu, ki je svoj navdih kronal s sijajnim golom Daniela Sturridgea v 35. minuti. Kot se je izkazalo pozneje, je bilo to premalo. Sevilla je po odmoru poskrbela za pravi nogometni orkan, ki ga je že po pičlih 17 sekundah igre v drugem polčasu nakazal Kevin Gameiro, razigrano špansko moštvo pa je potem povsem dotolklo angleškega nogometnega velikana, kapetan Seville Coke je namreč dodal še dva zadetka v 64. in 70. minuti za končnih 3:1. Varovanci trenerja Unaia Emeryja so še tretjič zapored osvojili evropsko ligo, kar je seveda rekord, podoben podvig je v nekdanjem pokalu državnih prvakov uspel münchenskemu Bayernu v obdobju med letoma 1974 in 1976. Sicer je Sevilla skupno že petič najboljša v tem tekmovanju, ki je svojčas nosilo ime pokal Evropske nogometne zveze (Uefa).

»Ljubimo to tekmovanje, ki je pravzaprav naše tekmovanje. Ob polčasu smo morali nekaj spremeniti. Ohranili smo vero vase, po prvem doseženem zadetku smo že bili bolj samozavestni. Zdaj lahko uživamo v novem naslovu prvaka, ti trenutki so edinstveni. Naši navijači so bili čudoviti, pred tekmo smo si rekli, da moramo zmagati tudi zaradi njih,« je vrelo iz Emeryja, ki je o kapetanu, dvakratnem strelcu, dejal: »Coke lahko naredi kar koli. Če igra v napadu, bo zadel. Vanj imam več zaupanja kot on.« Sevillo, ki je sicer osvojila šele sedmo mesto v španskem prvenstvu, že v nedeljo čaka nov izziv: finale kraljevega pokala z Barcelono na stadionu Vicente Calderon v Madridu. Z zmago v evropski ligi pa so Andaluzijci zagotovili mesto v skupinskem delu lige prvakov v prihodnji sezoni.

Liverpoolovi nogometaši so bili na koncu globoko razočarani na stadionu St. Jakob Park pred 38.500 gledalci, medtem ko so ulice Basla preplavili navijači redsov brez vstopnic. Moštvo iz mesta beatlov ostaja pri treh lovorikah v tem tekmovanju, zadnje je osvojilo daljnega 2001. »Ta poraz pomeni, da v prihodnji sezoni ne bomo igrali v Evropi. To pomeni, da bomo več trenirali, vrnili se bomo še močnejši. To izkušnjo bomo izkoristili in nekega dne bo vsak lahko rekel, da je bil poraz v Baslu odločilni trenutek za Liverpool,« je razočarano ugotovil strateg Liverpoola Jürgen Klopp

Deli s prijatelji