NA ZELENICAH

Opravili z vzhodnjaki, sledijo bitke z Britanci

Objavljeno 23. julij 2016 12.15 | Posodobljeno 23. julij 2016 12.15 | Piše: Rok Tamše

Maribor in Domžale sta se uvrstila v 3. predkrog evropske nogometne lige.

Žan majer je dosegel drugi, zmagoviti zadetek za Domžale. Foto: Leon Vidic

Evropsko nogometno poletje ostaja zelo vroče za dva slovenska predstavnika, potem ko sta na prvi oviri klecnila Olimpija v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov proti Trenčinu iz Slovaške in Gorica v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo proti Maccabiju iz Tel Aviva. Maribor je po izidu 0:0 proti bolgarskemu Levskemu na prvi tekmi v Ljudskem vrtu nato v povratnem dvoboju 2. kroga kvalifikacij za evropsko ligo v Sofiji iztržil remi 1:1 (strelec za vijolične Marcos Tavares) in si priigral napredovanje v 3. krog, kjer bo njegov nasprotnik škotski Aberdeen. Prva tekma bo v četrtek, 28. julija, na Otoku. Domžalčani so na enaki ravni tekmovanja velik del posla opravili že v prvi tekmi v Belorusiji, kjer so s Šahtarjem iz Soligorska odigrali 1:1, v povratnem obračunu ob Kamniški Bistrici pred 2000 gledalci pa so Šahtar premagali z 2:1 (strelca za Domžale Marko Alvir in Žan Majer). V 3. krogu EL se bodo Domžale pomerile s slovitim angleškim prvoligašem West Hamom iz Londona, prva tekma bo prihodnji četrtek na stadionu Stožice v Ljubljani.

»Fantastično se je uvrstiti v 3. predkrog. Zelo vesel sem zaradi igre v prvem polčasu, ki je bila najboljša v naši skupni zgodovini v Domžalah. Zaslužili bi si tudi višje vodstvo pred odmorom. Tekmeci so videli, da nam ne morejo parirati v igri, zato so poskušali igrati direktno na svoje visoke napadalce. V glavnem smo se obranili, gostje niso bili posebno nevarni, a so vseeno pritiskali, iz ene izmed njihovih redkih obetavnih akcij pa smo prejeli nesrečen zadetek. Ampak smo vztrajali, v sebi našli rezerve in iz uigrane akcije po izvajanju kota dosegli zmagoviti gol. Zelo sem vesel zaradi fantov, vse to so si zaslužili, privoščim jim iz vsega srca,« je dejal trener Domžal Luka Elsner, ki je še razkril, da je akcija za drugi zadetek zamisel Simona Rožmana, vodje mladinske šole, ki sicer sodeluje tudi na članskih treningih: »Tako je, zahvala gre tudi njemu. Predlagal je, da bi uigrali to akcijo, in to se nam je obrestovalo. Dobro sodelujemo, za ta uspeh so ob igralcih zaslužni vsi trenerji in preostali, ki delajo z ekipo. Tudi občinstvo, ki nas je bučno podprlo, ko smo to najbolj potrebovali.«

Bo obračun z uglednim West Hamom neke vrste nagrada ali samo nov zahteven obračun? »Ostajam tekmovalen, morda celo malo na slepo. Tega dvoboja ne jemljem kot nagrade, ampak kot priložnost, da pokažemo, kaj znamo in kaj zmoremo, rezultat niti ne bo posebno pomemben. Za navijače bo ta tekma nagrada, za nas pa delo. Nasprotnika bomo jemali enakovredno, spoštujemo tudi sebe, saj smo na isti ravni tekmovanja, ne glede na njihov koeficient in zvezdnike. Če nas bo West Ham razbil, nas bo pač razbil. Toda želeli bomo prikazati, kaj smo, nastopili bomo samozavestno, česar Slovencem pogosto manjka. Z veseljem bomo igrali v Stožicah, kjer smo že dosegali dobre rezultate, čeprav nam je tudi malo žal, ker ne moremo biti gostitelji na svojem stadionu.«

Zato pa bodo lahko v 3. krogu kvalifikacij za EL Mariborčani odigrali povratno tekmo s škotskim Aberdeenom v svojem hramu. To so si prislužili v peklenskem ozračju v Sofiji. Levski je povedel z golom Francisa Nahra v 22. minuti, le šest minut pozneje pa je domači vratar Bojan Jorgačević obranil kazenski strel mariborskemu kapetanu Tavaresu, potem ko je bil storjen prekršek v kazenskem prostoru nad Milivojem Novakovićem. Ta spodrsljaj pa ni potrl vijoličnih, ki so pred 18.000 gledalci igrali svojo igro in potrpežljivo iskali priložnost za izenačenje. Dočakali so jo v 68. minuti, ko je rezervist Gregor Bajde ob prvem stiku z žogo lepo podal z leve strani, Novakovićev strel je Jorgačević še obranil, ne pa tudi Tavaresovega, saj je ta odbito žogo z desetih metrov pospravil v mrežo za napredovanje v 3. krog kvalifikacij. »Ko izločiš zelo dobro ekipo Levskega, ki je imela izjemno podporo s tribun, občutiš veliko veselje. Bila je prava evropska tekma in igrali smo tako, kot je treba na tej ravni za napredovanje. Zelo pomemben je bil odziv v odmoru, ko smo ostali pozitivni, verjeli, da lahko obrnemo rezultat. Optimizem smo črpali iz naših sposobnosti. V eni akciji smo imeli denimo kar tri priložnosti pri tisti zgrešeni enajstmetrovki, vedeli smo, da zmoremo. Ni bilo črnogledih misli ali strahu, in to se nam je obrestovalo. Z veseljem gremo novim izzivom naproti,« je dejal trener Maribora Darko Milanič.

Obveznosti v PLTS

Domžale in Maribor imata pred novimi evropskimi obračuni še obveznosti v Prvi ligi Telekom Slovenije (PLTS). Pari 2. kroga so: Celje – Gorica (včeraj), Koper – Aluminij (danes ob 18.15.), Radomlje – Olimpija (danes ob 20.15), Krško – Domžale (jutri ob 18.15), Maribor – Rudar (jutri ob 20.15). 

 

Tudi Pušnik s Hajdukom naprej

V 3. krog kvalifikacij za evropsko ligo se je uvrstil tudi hrvaški prvoligaš Hajduk iz Splita, ki ga vodi slovenski trener Marijan Pušnik. Beli so bili boljši od romunskega Iasija s skupnim izidom 4:3. V Romuniji je bil izid 2:2, povratna tekma na Poljudu pred 16.798 gledalci pa se je končala z zmago Pušnikove čete z 2:1. Naslednji nasprotnik Hajduka je Oleksandrija iz Ukrajine, šestouvrščeno moštvo domače lige, ki je dobilo priložnost nastopa v evropskem tekmovanju, ker je tretjeuvrščeni Dnjipro suspendiran zaradi finančnih težav.

 

Deli s prijatelji