KRIZA PRVAKOV

Olimpija z novim flopom zagrela štajerska srca

Objavljeno 31. marec 2017 11.30 | Posodobljeno 31. marec 2017 11.30 | Piše: Rok Tamše

Ž Nogometaši Maribora imajo neulovljivo prednost na lestvici Prve lige Telekom Slovenije.

Vezist Gorice Rifet Kapić je bil nerešljiva uganka za branilce Olimpije. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Pet tekem, štirje porazi in en remi. To je izkupiček nogometašev Olimpije v spomladanskem delu državnega prvenstva v Prvi ligi Telekom Slovenije. Po jesenskem delu so bili zmaji po točkah izenačeni z Mariborom, zdaj imajo že 12 točk zaostanka za vijoličnimi. Ve se, naslov prvaka se bo iz glavnega mesta preselil v Ljudski vrt. Zadnja je katastrofalno slabo Olimpijo v sredo zvečer v Stožicah ponižala Gorica. Ta dan je sicer predsednik kluba Milan Mandarić odslovil glavnega kadrovika Ranka Stojića, a njegovi nesmisli predvsem v zimskem prestopnem roku se bodo v zmajevem gnezdu videli še do poletja. Novi trener Marijan Pušnik, ki je nasledil Luko Elsnerja, je vodil moštvo na zadnjih treh tekmah, iztržil je le remi s Koprom. Poveljnik bo prelil še ogromno krvavega potu, da bo kolikor toliko sestavil povsem razbito vojsko, kjer se ne ve, kdo polni (teče), meri (podaja), strelja... Goričani so s svojo igrivostjo, predstavo z glavo in repom, povsem osmešili preplačane fante v zelenih dresih. »Za nas je bila to katastrofalna tekma, sploh v prvem polčasu. Ogromno izgubljenih duelov, ogromno tehničnih napak, zelo neodgovorna igra ob prekinitvah in še marsikaj. Imamo velik problem v glavah. Fantje ne spoštujejo dogovorov in med tekmo preprosto zbezljajo. Čaka nas ogromno dela. Morali bomo spustiti glave in trdo delati. Le pošteno delo nas lahko reši iz tega položaja,« vztraja Pušnik, ki je v turbulentnih časih v nasprotju s svojimi varovanci stopil na žogo: »Ne bo sankcij, ubijanja ali česa podobnega. Potrebujemo zdrav pogovor in zunanjim dejavnikom moramo čim manj pustiti vplivati na nas. Smo profesionalci in igramo za svoje plače. Vedel sem, v kaj se spuščam.« Boss Mandarić je v skoraj povsem prazni VIP-loži sedel v družbi vodje skavtinga Mladena Rudonje, ki mu je očitno skavtiral novega menedžerja za svetovanje, nekdanjega hrvaškega reprezentanta Boška Balabana. Nekdanji (kvazi)svetovalci, ki so še lansko jesen na vse kriplje rinili v Mandarićevo družbo, so izginili kot kafra. Ve se, kdo prvi zapusti ladjo...

Dva zadetka Škrbića

Izidi 26. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Koper : Krško 0:2 (500 gledalcev; Miljan Škrbić 39., 87.), Rudar : Celje 1:2 (600 gledalcev; Jean-Claud Billong 57.; Damir Hadžić 60., Matej Podlogar 89.), Domžale : Aluminij 2:1 (500 gledalcev; Alen Ožbolt 42., Jure Balkovec 88.; Lovro Bizjak 45.-11m), Maribor : Radomlje 1:0 (3500 gledalcev; Dare Vršič 7.), Olimpija : Gorica 1:2 (1500 gledalcev; Blessing Eleke 69.; Rifet Kapić 59., Dejan Žigon 90.+1). Vrstni red strelcev: Dominik Glavina (Rudar) in Luka Zahovič (Maribor) po 14 golov, Miran Burgić (Gorica) 12, Dalibor Volaš (Celje) 10 ... Tekme 27. kroga: Celje – Domžale, (glavni sodnik Nejc Kajtazović; v soboto ob 16. uri), Gorica – Koper (Dejan Balažič; v soboto ob 18. uri), Krško – Maribor (Mitja Žganec; v soboto ob 20.15), Aluminij – Olimpija (Dragoslav Perić; v nedeljo ob 16. uri), Radomlje – Rudar (Miran Bukovec; v nedeljo ob 18. uri).

Tri točke in naprej

Verjetno se ne bomo preveč zmotili, če domnevamo, da se bo Maribor v preostalih desetih krogih, ko je za vsako moštvo na voljo še 30 točk, sprehodil do 14. naslova slovenskega prvaka. Resda vijolični niso razbili zadnjeuvrščenih Radomelj, recimo, da so si na maratonu privoščili požirek in grižljaj, da bi imeli dovolj moči za huronski finiš tako v državnem prvenstvu kot v pokalnem tekmovanju, kjer bodo že prihodnjo sredo odigrali prvo polfinalno tekmo prav proti Olimpiji v Stožicah. »Povedli smo s hitrim zadetkom po izredno lepi akciji. Verjeli smo, da bomo potem z našim pritiskom tekmo pripeljali v mirne vode, vendar je dvojni zid nasprotnika to onemogočil. Pričakovali, želeli smo si, da bi zabili še kakšen gol in bi nasprotnik prišel višje, poskušal nekaj odigrati ter bi nam puščal več prostora za napadalne akcije. Toda ni bilo tako. Štejejo le točke, vzeli smo tri in gremo naprej. Zadovoljni smo z doseženim, a hkrati že osredotočeni na naslednjo preizkušnjo,« je dejal strateg Maribora Darko Milanič.

Deli s prijatelji