1. SNL

Olimpija tudi v Kidričevem pokazala šampionski značaj

Objavljeno 19. september 2016 10.15 | Posodobljeno 19. september 2016 10.15 | Piše: Rok Tamše

Po prvi četrtini državnega prvenstva nogometašev v Prvi ligi Telekom Slovenije je na vrhu lestvice branilka naslova prvaka Olimpija. Mariborčani ji po zmagi v Krškem dihajo za ovratnik.

Marwan Kabha je na zadnjih dveh tekmah Maribora postavil piko na i s svojima goloma.
 Foto: Marko Pigac

LJUBLJANA – Nogometaši Olimpije so na vrhu lestvice Prve lige Telekom Slovenije po prvi četrtini državnega prvenstva, čeprav bosta Gorica in Luka Koper derbi 9. kroga odigrala šele 28. septembra. Zmaji so brez prask prestali gostovanje pri Aluminiju v Kidričevem, kjer v preteklosti niso mogli zmagati. Tokrat je bilo drugače, Olimpija je večji del tekme prevladovala v vseh elementih nogometne igre, razen v prvi 20 minutah prvega polčasa, ko so gostitelji v rdečem silovito pritisnili, toda Ljubljančani so v enem izmed nasprotnih napadov povišali vodstvo na 2:0 in odločili zmagovalca. Trener Olimpije Luka Elsner je kljub slabemu učinku na prejšnji tekmi z Gorico v konici napada spet zaupal Blessingu Elekeju in Leonu Benku – oba sta se mu oddolžila z zadetkom –, po poškodbi je spet igral vezist Rok Kronaveter. Nigerijec Eleke je dosegel prvi gol v 36. minuti, Hrvat pa je zabil za končnih 3:0 v 68. minuti in dosegel prvenec v PLTS. Tri minute prej je Miha Zajc zabil drugi gol za zmaje v trenutkih, ko je imel premoč Aluminij. »Prevevajo me mešani občutki, čeprav smo zmagali in pokazali nekaj dobrih stvari. Moti me, da so bili igralci po odmoru 20 minut neskoncentrirani, izgubljali so žogo. Tokrat smo se rešili, kdaj drugič se ne bomo,« je bil kritičen Elsner. Trener Aluminija Bojan Špehonja ni načrtoval taktike za takšen razplet, a se je zavedal pomanjkljivosti varovancev: »V prvem polčasu smo igrali preslabo, nekako prestrašeno, žogo smo v glavnem nabijali. V drugem polčasu je bilo precej bolje, toda v obdobju, ko smo pritiskali proti vratom Olimpije, smo prejeli drugi zadetek, s tem pa je bil zmagovalec odločen. Naša obrambna linija tokrat ni bila na ustrezni ravni.«

Celjani premagali Domžale

Izidi 9. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Celje : Domžale 2:1 (700 gledalcev; Irfan Hadžić 25., Matej Podlogar 90.; Gaber Dobrovoljc 74.), Kalcer Radomlje : Rudar 2:2 (300 gledalcev; Igor Barukčić 53. – 11m, Kristijan Šipek 72.; Darko Zec 59., Dominik Glavina 82.), Krško : Maribor 1:2 (1500 gledalcev; Klemen Šturm 36.; Dare Vršič 12., Marwan Kabha 90.), Aluminij : Olimpija 0:3 (800 gledalcev; Blessing Eleke 36., Miha Zajc 65., Leon Benko 68.), Gorica : Luka Koper (preloženo na 28. september). Vrstni red strelcev: Sandi Arčon (Gorica) in Sunny Omoregie (Maribor) po 5 golov, Lovre Čirjak (Celje), Dominik Glavina, John Mary (oba Rudar) in Miha Zajc po 4... Pari 10. kroga v sredo, 21. septembra: Aluminij – Gorica (ob 16. uri), Krško – Rudar, Radomlje – Domžale, Olimpija – Celje (vse ob 18.15), Luka Koper – Maribor (ob 20.15). 

Zmaga vijolične diplomacije in igre

Moštvo Maribora je na stadionu Matije Gubca pričakala enajsterica Krškega v skladu z dogovorom pred sezono. Za Posavce namreč igra kar peterica posojenih članov Maribora, trije od njih so standardni možje udarne enajsterice – desni bočni branilec Robert Pušaver, štoper Damjan Vuklišević in prvi strelec kluba v PLTS Martin Kramarič, medtem ko sta Ranko Moravac in Dejan Vokić več na klopi. Na podlagi džentelmenskega dogovora z vijoličnimi trener Krčanov Tomaž Petrovič nikogar od naštetih ni uvrstil v ekipo. Tako je bilo delo Štajercev le na videz olajšano, saj so fantje v zelenem na krilih svojih navijačev spet odigrali srčno, disciplinirano in tudi pogumno v napadu. Ob uvodnem zadetku Dareta Vršiča je bila sicer obramba Krškega videti zelo naivna, toda gostitelji so se v igro vrnili po čudežnem golu Klemna Šturma, ki mu je po »ponesrečenem« predložku izdatno pomagal še veteran v vratih Maribora Jasmin Handanović.

V drugem polčasu sta se ekipi na zahtevnem razmočenem igrišču izmenjavali v nizanju priložnosti za zadetek, konkretnejše so imeli gostje, a je domači vratar Marko Zalokar izvrstno posredoval ob poskusih Sintayeha Sallalicha in Luke Zahoviča. Toda Zalokar je v sodnikovem podaljšku izpadel veliki osmoljenec, saj ni dobro ocenil odboja žoge od travnate površine po silovitem strelu Marwana Kabhe, zato je botroval še petemu zaporednemu porazu svojega moštva proti Mariboru. Zanimivo, da sta Vršič in Kabha z zadetkoma odločila tudi zmagovalca v sredinem pokalnem obračunu z Radomljami.

Vijolični so torej spretno in srečno prišli do vseh treh točk. »Znamo nadzorovati tekmo in ob pobudi biti nevarni. Verjeli smo, da se kakovost mora izraziti, je pa res, da nas je nasprotnik z bojevito igro na težkem igrišču tokrat precej namučil. Včasih smo hoteli prehitro odigrati, včasih smo kakšno akcijo izpeljali prepočasi, a smo s trudom prišli do želenega razpleta,« je dejal trener Maribora Darko Milanič. Že pred serijo štirih zaporednih gostovanj (v pokalu z Radomljami ter Krško, Luka Koper in Rudar v državnem prvenstvu) so Mariborčani sporočili, da jih zanimajo samo zmage. Le tako lahko ulovijo trenutno vodilno Olimpijo. »Pred to serijo tekem smo pri napovedih poudarili, da si želimo zmagovati zaporedoma. Dosegli smo namen, ob tem pa se je izkazalo, da so vse tekme zahtevne in da moraš biti res popolnoma osredotočen za uresničitev cilja. Ko smo takšni, si lahko obetamo novih uspešnih predstav,« meni strateg vijoličnih. Toda ob tej zmagi v taborih tekmecev tudi nekoliko privzdigajo obrvi, saj Krško proti njim igra z vsemi najboljšimi možmi, vključno s posojenimi člani Maribora. Tega se uradno ne da preprečiti, saj vse spada pod svobodno odločitev trenerja pri izbiri postave.

Triglav še neporažen v drugi ligi

V 2. slovenski nogometni ligi so odigrali tekme 7. kroga. V derbiju še neporaženih ekip, vodilnega Triglava in Roltek Doba, so Kranjčani zmagali z zadetkom Mateja Poplatnika iz enajstmetrovke v 87. minuti. Izidi – Ankaran : Brežice 1:3, Veržej : Zarica 3:1, Krka : Brda 0:1, Zavrč : Drava 2:2, Triglav : Dob 1:0. Vrstni red: Triglav 21, Ankaran 13, Dob in Brežice po 12, Krka 10, Drava 8, Brda in Zarica po 6, Veržej 5, Zavrč 4. Pari 8. kroga (24. in 25. septembra): Brežice – Dob, Drava – Triglav, Ankaran – Veržej (vse v soboto), Brda – Zavrč, Zarica – Krka (obe v nedeljo).

 

Deli s prijatelji