NOGOMET

Olimpija šampionsko, popoln polom Maribora

Objavljeno 12. maj 2016 13.15 | Posodobljeno 12. maj 2016 13.15 | Piše: Rok Tamše

V 34. krogu PLTS je Maribor doma senzacionalno izgubil proti Rudarju.

Igralci Olimpije so z navijači proslavili veliko zmago. Foto: Tomi Lombar

V Celju so nogometaši Olimpije zaplesali šampionski ples s svojimi navijači, čeprav sta do konca sezone v Prvi ligi Telekom Slovenije še dva kroga. Zmaji so namreč s prepričljivo zmago v knežjem mestu (1:3) in ob šokantnem porazu Maribora z Rudarjem v Ljudskem vrtu (2:3) prišli do prednosti treh točk pred največjim tekmecem. Medtem ko je v mestu ob Savinji in v Ljubljani zavladala prava evforija, so v Ljudskem vrtu navijači pobesneli in zahtevali odstop trenerja Darka Milaniča. »Težko je karkoli reči, ko imaš zmago že v svojem žepu, potem pa ostaneš praznih rok. V drugem polčasu je naša zvezna linija padla, izgubili smo veliko žog. Imeli smo preveč nerazpoloženih igralcev, izgubili smo preveč žog. Mislim, da si nismo zaslužili poraza, a šport je pač takšen,« je dejal Milanič. »Po odstopu našega trenerja Jerneja Javornika dan pred tekmo smo se znašli v neprijetnem položaju in nismo imeli česa izgubiti. Fante sem poskušal motivirati po najboljših močeh, borili smo se do konca. Morda bi res bil najpravičnejši neodločen izid, a smo veseli pošteno priborjene zmage,« je dejal Ramiz Smajlović, ki se je čez noč iz pomočnika prelevil v šefa. Do konca državnega prvenstva Olimpijo čaka še gostovanje v Velenju pri Rudarju in domača tekma z novomeško Krko. Maribor gre najprej ta konec tedna v goste Krki, v zadnjem krogu, 21. maja, pa bo gostil Gorico.

Začetni
 stampedo zmajev

Zeleno-beli brez kaznovanih Matica Finka in Alvesa da Silve so na celjski Areni Petrol pred 3200 gledalci začeli huronsko. Že v tretji minuti je po desni strani v kazenski prostor gostiteljev lepo prodrl Blessing Eleke in natančno podal do Kenana Bajrića, ki je žogo s petih metrov potisnil v mrežo. Že v 15. minuti je moral zaradi poškodbe z igrišča steber ljubljanske obrambe Nemanja Mitrović, zamenjal ga je Antonio Delamea Mlinar. Le pet minut pozneje je Olimpija povišala prednost. Potem ko je Miroslav Radović zadel vratnico, je odbito žogo pričakal Miha Zajc in jo umirjeno spravil za hrbet Matica Kotnika. Celjani so pripravili konkreten odgovor le minuto pozneje, ko se je po predložku v kazenskem prostoru gostov najbolje znašel Lovre Čirjak. Zmaji so z zadetkom prednosti odšli na odmor, potem pa so ponovili uspešno vajo na začetku drugega polčasa z izdatno pomočjo domačega vratarja Kotnika. Eleke je v 47. minuti lepo prepustil žogo Roku Kronavetru, ta je z roba kazenskega prostora z zunanjim delom stopala plasiral žogo, Kotniku pa je ta ušla iz rok in končala v mreži – 1:3. Navijači Olimpije, v knežjem mestu jih je glasno navijalo okrog 500, so takrat že začeli slaviti novo zmago in praktično tudi naslov slovenskega prvaka po dolgih 21 letih.

Javornik 18. trenerska žrtev

Zdaj že bivši trener velenjskega Rudarja Jernej Javornik je odstopil dan pred tekmo z Mariborom iz osebnih razlogov. Nanj so vse bolj pritiskali nedavno prispeli vlagatelji iz Srbije, ki so poskrbeli za poplačilo dolgov in tako omogočili pridobitev tekmovalne licence za prihodnjo sezono. Zdaj imajo glavno besedo na stadionu Ob jezeru in bodo v klub pripeljali strokovnjaka po svoji izbiri. Do konca sezone bo knape vodil Javornikov pomočnik Ramiz Smajlović. To je sicer že 18. (!) menjava trenerja na klopeh slovenskih prvoligašev samo v tej sezoni. Rekorderji so v Zavrču, kjer je šef kluba Miran Vuk kar šestkrat posegel po menjavi. Vso sezono so v sedlu le Luka Elsner (Domžale), Miran Srebrnič (Gorica) in Tomaž Petrovič (Krško).

Knapi šokirali Maribor

V Ljudskem vrtu je 4000 gledalcev v prvem delu prvega polčasa spremljalo enosmerni promet proti vratom velenjskega Rudarja. Toda knapi z novim trenerjem Ramizom Smajlovićem so se postopoma otresli velikega pritiska vijoličnih, ki so nadaljevali jalove poskuse. Olajšanje je tik pred odmorom prinesel zadetek Sintayeha Sallalicha v 45. minuti. In to kakšen! Velenjski vratar Matej Radan je ob visoki podaji Dareta Vršiča storil veliko napako, saj mu je žoga ušla iz rok, točno na nogo Salalicha, ki jo je potisnil v vrata. V drugem delu so sledile še konkretnejše priložnosti Maribora. Najprej se je Milivoje Novaković v 53. minuti znašel iz oči v oči z Radanom, a je žogo poslal mimo vrat. Minuto zatem je streljal Mitja Viler, Klemen Bolha pa je žogo odbil v lastno vratnico. V 65. minuti pa hladen tuš za navijače vijoličnih, izid je na 1:1 izenačil branilec Rudarja Ivan Knezović. Trener Maribora Darko Milanič je na igrišče poslal še preostala napadalca, Jean-Philippe Mendy je zamenjal Marka Jankovića, Marwana Kabho pa Gregor Bajde. In prav Mendy je v 78. minuti zatresel mrežo knapov za vodstvo z 2:1. Toda veselje domačih gledalcev ni trajalo dolgo, saj je za nov šok v 83. minuti poskrbel Leon Črnčič, ki je izenačil na 2:2. A grozljivke za prebivalce najbolj nogometnega mesta v državi še ni bilo konec. V sodnikovem podaljšku, natančneje v 95. minuti, je Jasmina Handanovića matiral še Nikola Tolimir za senzacionalno, a povsem zasluženo zmago Rudarja s 3:2. To si lahko pripiše tudi odstopljeni trener Jernej Javornik. Večerne tekme 34. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Krško – Gorica, Domžale – Zavrč, Luka Koper – Krka.

Deli s prijatelji