DO LIGE PRVAKOV?

Olimpija s Trenčinom na poti do lige prvakov

Objavljeno 21. junij 2016 13.05 | Posodobljeno 21. junij 2016 13.06 | Piše: Rok Tamše

Najboljši slovenski nogometni klubi dobili tekmece v evropskem tekmovanju.

Trener Olimpije Rodolfo Vanoli zmajem napoveduje čudovito evropsko pot. Foto Blaž Samec

Najuspešnejši kvartet slovenskih nogometnih klubov iz minule sezone v Prvi ligi Telekom Slovenije je na žrebu na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu dobil nasprotnike v evropskem tekmovanju. Slovenski šampion Olimpija se bo v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov pomerila s slovaškim prvakom Trenčinom, najprej doma 12. ali 13 julija, potem pa še v gosteh 19. ali 20. julija. Zmaji so z veseljem sprejeli novico o tekmecu, saj so se izognili najmanj zaželenima, Red Bull Salzburgu in zagrebškemu Dinamu. »Trenčin je med vsemi verjetno najugodnejši nasprotnik, ki smo ga lahko dobili. Zelo dobro pa tudi vemo, da ima tekmec izkušnje z igranjem v evropski ligi, tam so igrali zahtevne tekme. To je mlado moštvo, tekaško zelo sposobno, tudi učinkovito v napadu, v lanski sezoni je doseglo 77 zadetkov. To je moštvo, ki mu ugaja napadati, a to po drugi strani tudi pomeni, da bodo zadaj pustili veliko prostora. Tekmeca je treba spoštovati, v zadnjih dveh letih je osvojil naslov slovaškega prvaka, dobil pa tudi pokalni lovoriki. Sami spoštujemo vsakogar, a se nikogar ne bojimo. Smo Olimpija, smo slovenski državni prvaki, na tej svoji poti želimo iti naprej,« je bil prvi odziv trenerja zeleno-belih Rodolfa Vanolija, ki je tako ocenil možnosti Olimpije: »Pri možnostih za napredovanje bi dejal, da se vedno začne z enakimi za vsako stran. Navajen sem, da najprej pogledam v svojo hišo, poskušali bomo še dopolniti igralni kader. Prepričan sem, da bo to čudovita pot, saj si naše veliko zeleno ljudstvo zasluži pravo zadovoljstvo. Če sem ostal pri Olimpiji, sem zaradi tega, ker Ljubljano čutim kot svoje mesto.«

Trenčin v svojih vrstah nima reprezentanta Slovaške, ima pa pet Nigerijcev, med njimi so štirje stari od 18 do 20 let. Petindvajsetletni vezist Rabiu Ibrahim ima pet nastopov za reprezentanco Nigerije. Trener Martin Ševela ima v moštvu tudi 24-letnega srbskega štoperja Milana Rundića. Prvi strelec moštva in slovaške lige je 23-letni krilni igralec s Curaçaa Gino van Kessel, ki je zabil 17 golov, pa tudi sicer je klub tesno povezan z eksotičnim otokom Curaçaom. Prejšnji teden je triletno pogodbo podpisal 24-letni nizozemski napadalec Rangelo Janga, ki je letos debitiral v dresu Curaçaa. Lani je Trenčin na evropski poti klonil na prvi stopnički proti Steaui iz Bukarešte, ki je bila boljša s skupnim izidom 4:3. Gre za mlad klub, ustanovljen leta 1992, a z zanimivo lastniško strukturo. Lastnik je namreč nekdanji nizozemski reprezentant Tschen La Ling. Toda najpomembneje je, da je Trenčin v zadnjih dveh sezonah osvojil tako državni kot pokalni naslov.

Slovenski podprvak Maribor bo evropsko pot kot nosilec začel v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo, njegov tekmec pa bo bolgarski predstavnik Levski iz Sofije. »Dobili smo klub s tradicijo. Ko rečeš Levski, to v nogometni Evropi nekaj pomeni. Gre za klub z lovorikami, z množico navijačev. Po tekmovalni plati bi lahko imeli lažji žreb, a bi lahko dobili tudi težjega nasprotnika. Možnosti so 50:50, začenjamo s podobnega izhodišča. Želja je napredovanje in verjamem, da je cilj uresničljiv,« meni trener vijoličnih Darko Milanič. Že v 1. krogu kvalifikacij evropske lige bosta igrala Domžale in Gorica. Domžalčane, ki bodo prvo tekmo igrali doma, čaka andorski Lustitans, Novogoričane, ki bodo najprej gostovali, pa Maccabi Tel Aviv iz Izraela. Prvi tekmi bosta na sporedu 30. junija, povratni pa 7. julija.
 

Deli s prijatelji