OLIMPIJA

Olimpija s Stojićem: čistke, zdrahe, porazi ...

Objavljeno 07. marec 2017 10.35 | Posodobljeno 07. marec 2017 10.36 | Piše: Rok Tamše

Luka Elsner za zdaj ostaja trener, čeprav priznava, da je njegova ekipa na dnu.

Trener olimpije Luka Elsner, levo, za zdaj še stoično prenaša sporne poteze športnega direktorja Ranka Stojića. Foto jure Eržen

V lanski sezoni, ko so nogometaši Olimpije osvojili naslov državnega prvaka, je nastal popoln razdor med vodilnimi ljudmi sredi aprila. Takrat je predsednik kluba Milan Mandarić spodil trenerja Marka Nikolića, ker je nigerijskemu napadalcu Blessingu Elekeju na tekmi pred TV-kamerami kričal: »Idiot črni!« Moral je oditi tudi športni direktor Ranko Stojić, za katerega je Mandarić takrat dejal, da ne delita več iste vizije pri razvoju kluba in moštva, ter potrdil, da ga je Stojić razočaral tudi kot človek. Seveda, v ozadju so bili prisotni različni interesi, takšno in drugačno služenje denarja na račun drugega. Toda do jeseni sta Mandarić in Stojić spet poenotila nogometno vizijo in poslovne interese (?!). Veliki šef je zdaj Stojiću dodelil še več pooblastil ter funkciji podpredsednika in športnega direktorja.

Absurdno vodenje

Tako je Stojić pozimi opravil čistko med igralci, pripeljal devet novincev in odločilno sodeloval pri sestavi moštva, čeprav uglajeni trener Luka Elsner razlaga, da vse poteka po posvetovanju, dogovoru in skupnih odločitvah. Po porazu v derbiju z Mariborom na startu drugega dela sezone, ko je Olimpija pustila dober vtis s pristopom in igro, se je na tekmi z velenjskim Rudarjem v Stožicah na klop ob trenerju Elsnerju usedel še Stojić. Kot da bi želel še s to potezo pokazati javnosti, kdo je edini glavni pri Olimpiji. To več kot očitno ni dobro vplivalo na ekipo, ki je pokazala mlačen in negotov pristop, neuigranost, pomanjkanje idej v igri, neodločnost v obrambi in popolno razglašenost v napadalnih akcijah, če odmislimo juriš na vse ali nič v zadnjih 15 minutah tekme, ko je Rudar vodil že s 3 : 0 oziroma 4 : 1. Končalo se je z izidom 4 : 2 za Rudar. Olimpija je torej letos s Stojićem zašla v velike težave na vseh ravneh že na začetku marca. Zgodovina se ponavlja v manj kot letu dni, kar vzbuja pomisleke o absurdnem vodenju Olimpije.

Elsner še v službi

»Pri osnovnih zadevah smo popolnoma zaspali, pokazali velik primanjkljaj discipline. V tem trenutku je še prehitro za zaključke, treba je vse skupaj prespati, znova pogledati tekmo. Naša tekmovalnost je daleč od tega, kar zahteva boj za prvo mesto,« je skrušeno govoril Luka Elsner, preden je zapustil stadion Stožice. Če bi danes Maribor v preloženi tekmi v gosteh premagal Gorico, bi prednost pred Olimpijo povišal že na šest točk, ima pa tudi boljši izplen iz medsebojnih dvobojev. Bi bilo to za Olimpijo že tako rekoč konec sanj o ubranitvi naslova prvaka? »Nikoli ni konec, dokler ni tudi matematično konec. Treba se je znati pobrati tudi takrat, ko si na dnu. Mi smo v tem trenutku na dnu. To je treba skromno sprejeti, ostati človek, ki se pogleda v ogledalo in zna brez izgovorov oceniti, kakšna je situacija. Preostane nam le to, da se skrijemo za dan, dva, in da se potem poskusimo pobrati iz tega, da ne odnehamo. Športnik nikoli ne sme odnehati. Morda so težki porazi tisti, ki največ povejo o človeku oziroma ti lahko pomagajo, da si v nadaljevanju drugačen,« je prepričan Elsner.

No, marsikdo tudi dvomi, da bo strateg zmajev sploh preživel ta poraz in ostal v trenerskem stolčku Olimpije. »Zagotovo se bo postavilo vprašanje o moji vlogi. Če bo analiza pokazala, da nisem pravi človek za to vlogo, bo tudi odločitev v tej smeri. Toda to ni v mojih rokah. Trener je seveda prvi odgovoren, ko ni rezultatov, to pa seveda sprejemam. Za zdaj nadaljujem delo, kot je zastavljeno,« je Elsner pojasnil nedeljsko večerno odločitev dvojca Mandarić-Stojić. Zadnji se je po hudem porazu izognil medijem, čeprav je med tekmo vneto delil navodila igralcem in se vmešaval v delo glavnega trenerja. Kako pa je sploh potekala njuna komunikacija na klopi? »V redu, tako kot ves teden. Poskušal je prispevati neke vrsto pomoč na klopi. Jaz sicer ves čas stojim ob igrišču, tako da je bila najina komunikacija občasna, ampak ni bilo nobenih težav,« je v svojem značilnem, diplomatskem slogu pojasnil Elsner. 

Glavina že pri 13 golih

Izidi 23. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Celje : Radomlje 1 : 0 (400 gledalcev; Dalibor Volaš 62.), Domžale – Koper 0 : 1 (500 gledalcev; Miha Blažič 37. – avtogol), Aluminij : Krško 1 : 1 (350 gledalcev; Lovro Bizjak 57.; Filip Dangubić 19.), Olimpija : Rudar 2 : 4 (4000 gledalcev; Alexandru Cretu 77., Leon Benko 90-11m; Dominik Glavina 37., 89., Mitja Lotrič 53., John Mary 61.), Gorica – Maribor (danes ob 16. uri). Vrstni red strelcev: Dominik Glavina (Rudar) 13, Luka Zahovič (Maribor) 11, Dalibor Volaš (Celje) in John Mary (Rudar) po 9, Miran Burgić (Gorica) 8... Pari 24. kroga: Rudar – Gorica (v soboto, 11. marca, ob 16. uri), Koper – Radomlje (v soboto, 11. marca, ob 18. uri), Maribor – Aluminij (v soboto, 11. marca, ob 20.15), Krško – Celje (v nedeljo, 12. marca, ob 15. uri), Domžale – Olimpija (v nedeljo, 12. marca, ob 16.55). 

Danes še Gorica – Maribor

Danes ob 16. uri bosta preloženo tekmo 23. kroga odigrala Gorica in Maribor. V soboto je namreč v Novi Gorici močno deževalo, na igrišču je bilo preveč vode, tako da razmere za igro niso bile regularne, ob tem je obstajala še nevarnost poškodb igralcev. Vremenoslovci za jutri na severnem Primorskem napovedujejo delno oblačno vreme in do prijetnih 15 stopinj Celzija. Tekmeca in ugodno vreme so torej odlično povabilo na dvoboj med vrtnicami in vijoličnimi. Glavno vprašanje je, ali bodo Mariborčani povečali točkovno prednost na lestvici pred drugouvrščeno Olimpijo. 

Novinci razočarali

Olimpijini novinci Alexandru Cretu, Branko Ilić, Kingsley Boateng in Nathan Oduwa, ki si je poškodoval vez desnega kolena in končal sezono, so razočarali z igro proti Rudarju. Pozitivno oceno si zaslužita le zimska prišleka Dino Štiglec, ki je odigral vso tekmo, in Abass Issah, ki je z Blessingom Elekejem poživil igro v napadu Olimpije v končnici tekme. Daniel Avramovski je izpustil tekmo zaradi poškodbe. Sicer je že odpisani Andraž Kirm tokrat bil na klopi za rezervne igralce. Status Roka Kronavetra, ki ni našel novega kluba, je še nejasen. Menda ga ni v ekipi, ker se noče opravičiti navijačem. Mladi vezist Jakob Novak si je na tekmi zlomil prst na desni nogi. 

 

Deli s prijatelji