PRED DERBIJEM

Olimpija prepušča vlogo favorita, a ima svoj načrt

Objavljeno 03. marec 2015 11.51 | Posodobljeno 03. marec 2015 11.51 | Piše: Rok Tamše

Ogrevanje ozračja pred slovenskim nogometnim derbijem med Olimpijo in Mariborom.

Kapetan Olimpije Aleksander Šeliga običajno odlično brani na derbijih z Mariborom. Foto: Igor Zaplatil

Roko na srce, v slovenski prestolnici ne vre ravno pred jutrišnjim nogometnim derbijem med Olimpijo in Mariborom. Obe moštvi sta bili minuli konec tedna zelo učinkoviti na premieri spomladanskega dela državnega prvenstva. Vijolični so v svojem Ljudskem vrtu stresli Gorico s 5:1, Olimpija pa je bila v Domžalah boljša od Radomelj s 4:0. Če pri tem upoštevamo, da sta se ista tekmeca jeseni, 4. oktobra, v Ljudskem vrtu po spektakularni igri razšla z izidom 3:3, lahko računamo na novo dinamično predstavo, tokrat v Stožicah. »Po navadi pred derbijem govorim iste stvari. V slovenskem prvenstvu je največ, kar lahko doživiš kot igralec, to, da si udeleženec tekme med Olimpijo in Mariborom. Moramo biti ponosni na to. Čaka nas pravi spektakel,« je ozračje ogrel vratar in kapetan Olimpije Aleksander Šeliga ter dodal: »Tudi na tej tekmi bodo v igri tri točke, tako kot na vsaki drugi. Mislim pa, da je bila tekma z Radomljami v psihološkem smislu težja, kot bo ta z Mariborom. Ne bom rekel, da bomo bolj sproščeni ali da se je težko motivirati za Radomlje. Toda dejstvo je, da tekma z Mariborom ponuja največ na slovenski sceni.«

Ob kapetanu sta bila precej manj izkušena vezista, Miha Zajc in Nik Kapun, ki pa imata v igri veliko odgovornost, saj na sredini igrišča ustvarjata igro zmajev. »Lepo je, da smo drugi del prvenstva začeli z zmago. Pripravljamo se kot na vsako drugo tekmo, seveda pa je to le derbi. Maribor ima dobro moštvo, mislim, da je v vlogi favorita, vendar imamo tudi mi svoje načrte. Upamo, da bomo iztržili vse tri točke,« pričakuje Zajc, kolega iz zvezne vrste Kapun pa meni: »Zagotovo nas čaka dobra tekma, lepa za gledalce. Upam, da bo na najlepši stadion v Sloveniji prišlo čim več ljudi. Jeseni smo se z Mariborom zelo dobro odrezali. Morda smo bili celo boljši, ampak v sredo bo nova tekma, povsem druga zgodba. V tem času se je marsikaj spremenilo. V tekmo gremo polno motivirani, z željo, da bi se pokazali v čim lepši luči in iztržili pozitiven rezultat.«

Res je, marsikaj se je spremenilo, predvsem pri Olimpiji. Zeleno-beli so izgubili ključna igralca, vezista Nika Omladiča in bočnega branilca Bobana Jovića, prišla pa je peterica novincev, ki so še v obdobju prilagajanja in dokazovanja svoje vrednosti v zmajevem gnezdu. Na drugi strani so vijolični pozimi opravili le dva kozmetična, a izjemno učinkovita popravka. V svoje vrste so pripeljali bočnega branilca Erika Janžo, ki je že pošteno zagrabil mesto v udarni zasedbi, in golgeterja Daliborja Volaša, ki se je vrnil v ljubljeni klub, v soboto pa je za pozdrav navijačem eksplodiral s tremi zadetki. Maribor ni favorit v jutrišnjem obračunu in v državnem prvenstvu samo zato, ker je kakovostnejši v vseh pogledih. Zdaj je tudi razbremenjen obveznosti na evropski sceni, saj je jeseni končal nastope v ligi prvakov.

»Dobili smo pet novih igralcev. Ekipo je težko uigrati v dveh mesecih. Vemo, da se kakšna ekipa uigrava eno ali celo dve leti. Že prva tekma je pokazala, da smo na pravi poti, novi igralci se bodo uveljavljali postopoma. V mislih imam udarno postavo za derbi, je pa vsak trening novo dokazovanje za vse igralce, tako da lahko kateri naknadno vskoči v prvo enajsterico. Seveda proti Mariboru ne moremo igrati enako kot proti Radomljam,« je pojasnil trener Olimpije Darko Karapetrović, ki pa ni bil zgovoren ob vprašanju, ali si je ogledal posnetek zadnje tekme Maribora proti Gorici. »Seveda sem si jo ogledal.« In kaj je videl? »Zmago s 5:1.« Strateg zmajev je raje razkril lastne ambicije: »Imamo svoje cilje, imamo motiv, da naredimo vse, da bi zadovoljili sebe, to pa sta dobra igra in zmaga.« Kost na Štajersko je torej vržena.

Na derbi za 10 in 7 evrov

Tudi cena vstopnice za večni slovenski derbi med zeleno-belimi in vijoličnimi je privlačna – 10 evrov. Pri Olimpiji so se še odločili, da bo za otroke do 14. leta vstop prost, po nižji ceni (7 evrov) pa bodo vstopnice na dan tekme na voljo za ženske, upokojence, študente in dijake. Ob vstopu na stadion v Stožicah bo potekala personifikacija vstopnic, torej bodo morali obiskovalci imeti s sabo osebni dokument. Pa še to: vstopnica za derbi bo veljala tudi za ogled naslednje prvenstvene tekme v Stožicah, ko se bo Olimpija v soboto, 7. marca, ob 16. uri pomerila z Rudarjem. 

Deli s prijatelji