NA ZELENICAH

Olimpija povsem zamočila, a Maribor tega ni izkoristil

Objavljeno 25. april 2016 10.22 | Posodobljeno 25. april 2016 10.24 | Piše: Rok Tamše

V 31. krogu nogometne Prve lige Telekom Slovenije so vodilni Ljubljančani doma izgubili s Krškim.

Milivoje Novaković ni mogel rešiti vijoličnih pred izgubo točk. Foto: Marko Pigac

Nogometaši in navijači Maribora so nedeljo pričakali naravnost vzneseno, saj jim je Olimpija dan prej pripravila izjemno darilo s porazom proti Krškemu in ponudila, da vijolični z zmago proti Luki Koper zasedejo vrh lestvice v Prvi ligi Telekom Slovenije. Po obetavnem začetku, ko je Maribor v prvem polčasu povedel z zadetkom Milivoja Novakovića iz enajstih metrov, je vse kazalo na popoln scenarij za Štajerce. Toda prvaki so začeli igrati preračunljivo in lahkomiselno, zato sta jih z goloma kaznovala Jaka Štromajer in Jan Andrejašič. V vrstah gostiteljev je zavladala panika, na krilih navijačev so krenili na vse ali nič, Novaković pa je bil spet najbolj zbran v gneči pred vrati Koprčanov. Pozneje je imel Novagol še tako rekoč stoodstotno priložnost za zadetek, a je nespretno nastreljal vratarja Luke Koper Vjekoslava Tomića. Ob izidu 2:2 so Mariborčani osvojili le točko in se približali Ljubljančanom na točko, namesto da bi z zmago zasedli vrh. »Olimpiji smo se približali na točko. Za nami je težka tekma, poznalo se je, da smo med tednom odigrali 120 minut v pokalnem tekmovanju. Usodo smo imeli v svojih rokah, imeli smo lepe priložnosti za zmago. Imamo še pet tekem, moramo ostati hrabri,« je dejal trener Maribora Darko Milanič. Navijači Maribora medtem menijo, da bi morali biti njihovi ljubljenci bolj pogumni že na tej tekmi, zato so po zadnjem sodnikovem žvižgu vdrli na igrišče in igralcem slačili drese. Spomnimo se, da so osem krogov pred koncem prvenstva od vijoličnih zahtevali same zmage. Maribor zdaj čakata gostovanji v Celju in Ljubljani, nato doma gostijo Rudar, sledi gostovanje pri Krki v Novem mestu, v 36. krogu pa v Ljudskem vrtu gostuje Gorica.

Že v soboto si je Olimpija v Stožicah v obračunu s Krškim privoščila še večji spodrsljaj, ki pa je (za zdaj) ostal nekaznovan. Da bi se potrdil rek o hudiču, ki ima rad mlade, je pred tekmo s Posavci zbolel še najboljši in najučinkovitejši igralec zmajev v tej sezoni Rok Kronaveter. Kot da ne bi bilo dovolj vse dogajanje v minulem tednu, ko je moral predsednik Milan Mandarić sklicati kar tri novinarske konference v petih dneh, da bi oznanil odhod trenerja Marka Nikolića, njegovega pomočnika Radoja Smiljanića, športnega direktorja Ranka Stojića, nesojenega napadalca Danka Lazovića ter prihod novega trenerja Rodolfa Vanolija. Ta je mučenje novih varovancev v tekmi s Krčani spremljal iz VIP-lože ter snoval nove igralske izvedbe z Ljubljančani v preostalih petih krogih, ko jih med drugim 7. maja čaka tudi derbi z vodilnim Mariborom. Medtem je eden izmed pomočnikov Dejan Kopasić, ki je v soboto vodil zmaje, odkrito spregovoril o pomanjkljivostih Olimpije: »Naš največji problem je, da nimamo pravih napadalcev. Ob tem velja poudariti, da imamo v svojih vrstah tehnično zelo podkovane nogometaše, ki pa na drugi strani nimajo potrebne agresivnosti in tekaških sposobnosti, s katerimi bi prišli lažje in predvsem hitreje do žoge, ko nasprotnik napada proti našim vratom. Do konca sezone je ostalo še pet tekem, v igri je torej še velikih 15 točk, vse pa bo odvisno od nas samih. Verjamem, da imamo še vedno vse v svojih rokah.« Zaradi Mariborčanov, bi lahko dodali. Novi strateg Vanoli bo na klopi Olimpije debitiral prav na stadionu, kjer se je do jeseni dokazoval na slovenski sceni – na koprski Bonifiki. Potem Ljubljančani v derbiju gostijo Maribor, sledita gostovanji zmajev v Celju in Velenju, v zadnjem krogu pa bo njihov gost Krka.

Tri zmage in remi gostom

Vsi izidi 31. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Olimpija : Krško 0:1 (2500 gledalcev; Martin Kramarič 61.), Gorica : Celje 1:2 (450 gledalcev; Tine Kavčič 39.; Matej Podlogar 25., 62.), Rudar : Domžale 1:2 (900 gledalcev; Stjepan Babić 76.; Jan Repas 41., Antonio Mance 89.), Krka : Zavrč 2:0 (250 gledalcev; Filip Dangubič 73., Matteo Boccaccini 76.), Maribor : Luka Koper 2:2 (5000 gledalcev; Milivoje Novaković 41., 11-m, 87.; Jaka Štromajer 71., Jan Andrejašič 76.). Lestvica strelcev: Andraž Šporar (Olimpija) 17 golov, Rok Kronaveter, Blessing Eleke (oba Olimpija), Jean-Philippe Mendy (Maribor) po 14, Marcos Tavares, Gregor Bajde (oba Maribor) po 11... Pari 32. kroga: Krško – Rudar (v sredo, 27. aprila, ob 18. uri), Zavrč – Gorica (v petek, 29. aprila, ob 19. uri), Celje – Maribor (v soboto, 30. aprila, ob 16.55), Domžale – Krka (v soboto, 20. aprila, ob 19. uri), Luka Koper – Olimpija (v nedeljo, 1. maja, ob 16.55).

 

Deli s prijatelji