1. SNL

Olimpija na pogon Kronavetra, Novaković glavni pri Mariboru

Objavljeno 18. april 2016 14.32 | Posodobljeno 18. april 2016 14.33 | Piše: Rok Tamše

Olimpija in Maribor sta v izjemnem boju za vrh lestvice Prve lige Telekom Slovenije dosegla pomembni zmagi v gosteh. Rok Kronaveter je bil mož odločitve v Domžalah, Milivoje Novaković pa junak tekme v Krškem.

Po črnem scenariju bi lahko bilo za napadalca Olimpije Blessinga elekeja, na tleh, konec sezone zaradi poškodbe. Foto: Blaž Samec

Za nogometaše Maribora se je v mestu z jedrsko elektrarno vse začelo in končalo naravnost atomsko, vmes pa je bilo nekaj drame. Milivoje Novaković je dosegel svoj drugi zadetek v vijoličnem dresu za vodstvo z 1:0. Samo pet minut pozneje pa je neverjetno godljo v svojem kazenskem prostoru zakuhal Mitja Viler, ki je lahkomiselno vračal žogo vratarju Jasminu Handanoviću po sredini vrat, čeprav je bil mariborski čuvaj mreže povsem drugje. Tako je bil prisiljen na zaustavljanje žoge z rokami, sledil je prosti strel pet metrov od vrat gostov. Po strelu Enisa Đurkovića je žoga zletela proti Marcosu Tavaresu, ki se je na prsih zaščitil z rokama, sodnik Rade Obrenović je nemudoma pokazal na belo točko, Brazilcu pa je podelil rdeči karton. Razburjenje v vijoličnem taboru je bilo zelo veliko, toda Luka Žinko je iz enajstmerovke izid izenačil. Krško je bilo potem precej podjetnejše, Novaković pa je zamudil lepo podajo Damijana Boharja za novo vodstvo Maribora. V odmoru je trener prvakov Darko Milanič namesto Amirja Derviševića v igro poslal Jeana-Philippa Mendyja. Ta je zaupanje upravičil že v 67. minuti, ko je požrtvovalno izkoristil podajo Ljubljančana Novakovića za vodstvo 2:1. V 80. minuti smo videli bliskovit protinapad Maribora, Novaković je idealno podal do Mendyja, ki je dosegel še drugi zadetek na tekmi za 3:1 in mirno končnico obračuna na Stadionu Matije Gubca za svoje moštvo. Prvaki so z igralcem manj pokazali strašansko moč, Milanič je naposled dobil udarni duo Novaković-Mendy. »Fantje si zaslužijo vse čestitke za izjemen drugi polčas. Igrali so natančno tako, kot si želimo mi in naši navijači,« je dejal Milanič, njegov kolega s klopi Krškega Tomaž Petrovič je realno ocenil poraz: »Odigrali smo dobro tekmo, toda odločile so izkušnje in individualna kakovost igralcev Maribora.«

Bitka ob
 Kamniški Bistrici

Nogometaši Olimpije so pod velikim pritiskom vstopili v derbi Ljubljanske kotline v Domžalah, saj so na prejšnjih dveh tekmah razočarali z dvema neodločenima izidoma, za nameček pa je disciplinski sodnik NZS trenerja Marka Nikolića zaradi zdaj že razvpitega rasističnega vzklika kaznoval s prepovedjo vodenja tekme svojega moštva do konca državnega prvenstva. Tako je zmaje s klopi vodil njegov pomočnik Radoje Smiljanić. V zelo nervozni in bojeviti tekmi smo videli tudi veliko tehničnih napak na obeh straneh, obe zasedbi sta se strogo držali taktičnega načrta. Domžalčanom se je načrt sesul kot hišica iz kart v 69. minuti, ko je bil Rok Kronaveter ob podaji iz kota osamljen v osrčju njihovega kazenskega prostora, zato mu ni bilo težko premagati Axela Maravala. Green Dragons so priljubljenemu Štajercu s tribun vzklikali: »Krona je žabar!« Pri tem velja poudariti, da je v akciji pred zadetkom Olimpijin branilec Nemanja Mitrović zadel vratnico, gostitelji pa so žogo izbili v kot.

Rumeno-modri potem niso imeli niti dovolj energije – veliko moči jim je pobral sredin pokalni obračun v Celju – niti dovolj spretnosti v napadu, da bi iztržili vsaj točko. »Ko nismo imeli posesti žoge, smo zelo dobro stali in tekmecu nismo dopustili tako rekoč ničesar. Vrnili smo se k osnovam, ki so nas krasile v preteklosti. Bili smo organizirani, tekalno dobri, čvrsti v dvobojih in močni v prikazani želji. Zaradi tega mi je po tem porazu še toliko bolj težko. Ne morem stopiti v garderobo in nad igralci dvigniti glasu, saj smo vsi potrti, ker smo na takšen način uničili vse dobro, kar smo naredili. Ena prekinitev nas je stala pozitivni izid,« je ugotavljal trener Domžal Luka Elsner, ki je presenetil Ljubljančane, ker je v zadnji liniji spet igral s štirimi igralci, in ne tremi kot v preteklosti. »S tem so nas Domžalčani res nekoliko presenetili na začetku tekme, ki smo jo začeli v krču. Po 15, 20 minutah smo se prilagodili na njihovo igro in zasluženo zmagali. Glede na pomembnost tekme in dogodke v minulih dneh, ki so pustili določen pečat na igralcih, je bil naš previdnejši pristop na začetku tekme pričakovan. Tega sicer fantom nisem zaukazal, vendar bolj ko se je tekma prevešala v odločilno fazo, bolj smo bili nevarni in popolnoma nadzorovali potek obračuna v Domžalah,« je dejal Smiljanić, ki je ob ograji za svojo klopjo veliko komuniciral s člani trenerske ekipe, ki so mu prenašali sporočila kaznovanega šefa Nikolića. Sicer je to prepovedano, a če te ne ujamejo... »Zaradi specifičnosti položaja, v katerem smo se znašli, je bila priprava na tekmo v Domžalah vrhunska. Strokovno vodstvo z glavnim trenerjem Markom Nikolićem na čelu je namreč že med tednom predvidelo vse mogoče scenarije. Dogodki so si sledili po predvidenem scenariju, menjave pa so bile skrbno načrtovane, zato komunikacija med nami na klopi in glavnim trenerjem Nikolićem v nobenem trenutku ni bila potrebna,« je svojo plat »komunikacijske zgodbe« pojasnil Smiljanić.

Eleke je v avtu

Toda bolj kot to je za Olimpijo pomembno zdravstveno stanje napadalca Blessinga Elekeja, ki je moral zaradi obnovljene poškodbe stegenske mišice z igrišča v 54. minuti. »Kot vse kaže, je Blessing utrpel hujšo poškodbo zadnje stegenske mišice. Toda preden ne opravimo podrobnejših preiskav, bi bilo nesmiselno kar koli napovedovati,« so sporočili iz zmajevega gnezda. Spomnimo, da se je Eleke poškodoval med proslavljanjem zadetka v prejšnjem krogu, ko ga je tudi doletela Nikolićeva opazka (»idiot črni«). Olimpijina zdravstvena služba je poročala o močnem krču ter da Elekejeva mišica potrebuje počitek. Očitno so podcenili zahtevnost poškodbe in tvegali z njegovim nastopom ali pa so zavestno hazardirali, ker gre moštvu za biti ali ne biti v lovu na naslov prvaka. Ljubljančani so v tem trenutku pri enem samem klasičnem napadalcu, to je Miroslav Radović.

Osuji v podaljšku rešil Gorico


Vsi izidi 30. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Celje : Luka Koper 3:0 (1000 gledalcev; Matej Podlogar 36., Sunny Omoregie 40., Janez Pišek 81.; rdeči karton za Marina Jurino v 27. minuti pri Luki Koper), Domžale : Olimpija (2500 gledalcev; Rok Kronaveter 69.), Gorica : Krka 1:0 (400 gledalcev; Bede Osuji 94.), Krško : Maribor 1:3 (2200 gledalcev; Luka Žinko 27.-11m; Milivoje Novaković 22., Jean Philippe Mendy 67., 80.; rdeči karton za Marcosa Tavaresa v 27. minuti pri Mariboru), Zavrč – Rudar (večerna tekma). Vrstni red strelcev: Andraž Šporar (Olimpija) 17 golov, Jean-Philippe Mendy (Maribor), Rok Kronaveter (Olimpija) in Blessing Eleke (Gorica, Olimpija) po 14 golov,... Pari 31. kroga: Olimpija – Krško (v soboto, 23. aprila, ob 16.55), Gorica – Celje, Rudar – Domžale (obe v soboto, 23. aprila ob 19. uri), Krka – Zavrč (v nedeljo, 24. aprila, ob 15. uri), Maribor – Luka Koper (v nedeljo, 24. aprila ob 16.55).

Deli s prijatelji