1. SNL

Olimpija in Maribor z močnimi okrepitvami

Objavljeno 27. junij 2016 13.55 | Posodobljeno 27. junij 2016 13.57 | Piše: R. T.

V največjih slovenskih nogometnih klubih so dodobra razprli denarnico tik pred začetkom nove sezone.V Ljudski vrt je prišel celjski paket b podobi Blaža Vrhovca in Sunnyja Omoregieja. V Stožicah bo po novem doma Andraž Kirm, v Ljubljani pa v ostaja tudi prvi as lige Rok Kronaveter.

Blaž Vrhovec, levo, in Marcos Tavares sta bila še nedavno tekmeca, zdaj sta že soigralca.Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Lahko bi rekli, da sta vodilna slovenska nogometna prvoligaša Olimpija in Maribor konec tedna udarila z vsemi topovi na fronti s prestopi igralcev. Bil je že tudi skrajni čas, saj so priprave na novo sezono na vrhuncu, do prvih evropskih tekem sta le še dobra dva tedna. Predsedniku Olimpije Milanu Mandariću je vendarle uspelo prepričati prvega igralca in strelca Prve lige Telekom Slovenije Roka Kronavetra, da ostane v zeleno-belem dresu. Mariborčan je sprva hotel v tujino, čeprav ga je pogodba s slovenskim prvakom vezala do naslednjega poletja. Zdaj je Kronaveter podaljšal pogodbo do 30. junija 2019. »Z velikim zadovoljstvom sporočam, da je Rok Kronaveter podaljšal pogodbo z NK Olimpija Ljubljana. V veliko čast bo v prihodnjih treh letih imeti v klubu nogometaša, kakršen je Rok. To je dobra novica za klub in za naše navijače, verjamem, da bomo v prihodnjih treh letih skupaj ustvarili nove uspehe,« je z veselim tonom sporočil Mandarić, Kronaveter pa je dejal: »Zelo sem vesel, da sem podaljšal pogodbo z Olimpijo. Rad bi se zahvalil predsedniku in športnemu direktorju, saj sta bila v naših pogovorih izjemno korektna. Prepričan sem, da bomo tudi v bodoče uspešno sodelovali ter nadaljevali lepo zgodbo Olimpije.« To pa je bil le temelj k sobotni nadgradnji prestopnega živžava. V zmajevem gnezdu je namreč pristal tudi izkušeni reprezentant Andraž Kirm, ki se je po letih igranja v tujini, nazadnje je igral za Omonio na Cipru, vrnil v domačo Ljubljano. Enaintridesetletni vezist se je na slovenski sceni uveljavil v dresu Domžal, zdaj pa ima v žepu pogodbo z Olimpijo do konca junija 2018. »Zelo sem zadovoljen, da sem postal član slovenskega državnega prvaka, ki ima zelo ambiciozne načrte. To je tudi eden od glavnih razlogov, da sem se odločil za vrnitev v domovino. Predsednik in športni direktor sta mi predstavila odličen projekt, ob tem pa sta bila v pogovorih zelo korektna in konkretna. Tudi sam imam še velik motiv in ambicije, da z Olimpijo ponavljam uspehe iz minule sezone,« napoveduje Kirm, ki je s športnim direktorjem Nenado Protego sodeloval že ob Kamniški Bistrici. »Menim, da ni treba izgubljati veliko besed, saj smo v svoje vrste privabili nogometaša s pravim značajem in številnimi odlikami, ki bodo temu moštvu dali novo dimenzijo. Zato smo vsi v klubu zelo veseli, da se je Andraž Kirm odločil za prihod v Olimpijo. Treba je poudariti, da vselej iščemo igralce z zmagovalno miselnostjo in pravim značajem, kar Andraž nedvomno ima,« je pojasnil Protega. To sta okrepitvi številka 3 in 4 pri zmajih, saj sta že prej prišla napadalec Etien Velikonja in branilec Leo Ejup, zagotovo pa bomo v Stožicah videli še kateri nov obraz. Iz Olimpije je sicer odšel bočni branilec Matic Fink (Turčija).

V Mariboru pa sta nova lastnika dobila vijolična dresa s številkama 5 in 14, oba sta v Ljudski vrt prišla iz Celja. Prvega bo nosil reprezentančni vezist Blaž Vrhovec, drugega pa nigerijski napadalec Sunny Omoregie. »Komaj čakam, da bom prvič oblekel dres najboljšega kluba v Sloveniji. Vesel sem, da se mi v zadnjem obdobju dogajajo lepe stvari, od reprezentančnih nastopov do prestopa v Maribor. Želim si, da pridemo čim dlje v evropskem tekmovanju in da vrnemo naslov prvaka v Maribor. Vem, kaj se od mene pričakuje v novem okolju. Potreboval bom nekaj časa za privajanje, a mi bo to začetno obdobje olajšalo spoznanje, da nove soigralce poznam že od prej. Upam, da bodo navijači in vsi v klubu zadovoljni z mojim prispevkom. Obljubim, da bom za Maribor pustil srce na igrišču,« je vzneseno napovedal 24-letni Vrhovec, 27-letni Omoregie pa je ob predstavitvi povedal: »Prihajam z velikim motivom. Navijačem in novim delodajalcem želim pokazati, kaj zmorem. Namen mojega prihoda je napredovanje, želim si izboriti priložnost za igranje. Zavedam se velike konkurence v ekipi, zato bom trdo delal, da upravičim zaupanje in da bi igral na najvišji ravni. Tukaj sem že igral, vem, kakšni so navijači mojega novega kluba.« Že pred njima je podprvake okrepil Aleks Pihler, ki je prišel iz Zavrča. Vijolične sta doslej zapustila vezist Željko Filipović (Belgija) in napadalec Jean-Philippe Mendy (Kitajska). 

Start prvenstva 16. julija

V Nogometni zvezi Slovenije so opravili žreb parov nove sezone državnega nogometnega prvenstva Prve lige Telekom Slovenije, ki se bo začela 16. julija. Pari 1. kroga so: Maribor – Luka Koper, Rudar – Krško, Domžale – Radomlje, Olimpija – Celje in Gorica – Aluminij. Novinca v elitni druščini sta Radomlje in Aluminij. Odigrali bodo 36 krogov, zadnji je na sporedu 27. maja. Največ pozornosti bodo spet pritegnili derbiji med Olimpijo in Mariborom. Prvič se bosta pomerila že v 4. krogu 6. avgusta v Ljudskem vrtu. Naslednji veliki derbi tekmecev iz dveh največjih klubov v državi bo v 13. krogu, 15. oktobra, v ljubljanskih Stožicah. Večni derbi se bo 25. februarja (22. krog) znova vrnil v Maribor, zadnji pa bo na sporedu v Stožicah 29. aprila (31. krog). Drugoligaši bodo imeli več časa za poletne priprave, saj je prvi krog sezone 2016/17 na sporedu 7. avgusta. V drugoligaški konkurenci bosta nastopala tudi lanska prvoligaša Zavrč in Krka, medtem ko sta si z dobrimi predstavami v 3. slovenski nogometni ligi zaslužili drugoligaški status ekipi Brd in Brežic 1919. Lokacijo in datum superpokalne tekme, ko se bo Olimpija kot državni prvak udarila s pokalnim zmagovalcem iz Maribora, bo naknadno določil Izvršilni odbor Nogometne zveze Slovenije.

 

Deli s prijatelji