NOGOMET

Olimpija je na vrhu Slovenije, v Mariboru vlada razočaranje

Objavljeno 16. maj 2016 11.59 | Posodobljeno 16. maj 2016 12.05 | Piše: Rok Tamše

V predzadnjem krogu državnega prvenstva nogometašev si je Olimpija že zagotovila naslov prvaka s trdo prigarano zmago v Velenju po sporni sodniški odločitvi.

Najboljši igralec Prve lige Telekom Slovenije Rok Kronaveter je v Velenju naredil piko na i šampionskemu pohodu Olimpije. Foto: Tomi Lombar

Velenje je bilo zares Zelenje, kakor so pred tekmo Rudarja in Olimpije napovedali navijači zeleno-belih iz glavnega mesta. Olimpija je prispela do cilja, z minimalno zmago si je v rudarskem mestu priigrala prvi naslov državnega prvaka, odkar je leta 2005 na pogorišču propadlega kluba zrasla nova Olimpija. Pravzaprav si ga je prigarala v 94. minuti tekme, potem ko je v kazenskem prostoru knapov David Kašnik po sodniški presoji nepravilno oviral Juliusa Wobayja. Gostitelji so ostro protestirali pri sodniku Nejcu Kajtazoviću, saj so menili, da njihov soigralec ni naredil prekrška. Rok Kronaveter je bil zanesljiv izvajalec enajstmetrovke, sprožil je pravo navijaško evforijo, proslavljanje naslova prvaka ljubljanskih nogometašev skupaj s 1000 navijači po dolgih 21 letih suše se je lahko začelo. »Občutki so fenomenalni. Bila je zelo napeta tekma, vrnili smo se in dali gol v zadnjih minutah. Presrečni smo. Danes bo pravo slavje, to smo si zaslužili,« je povedal Kronaveter, ki ima kot najboljši igralec in strelec lige (s 17 goli je pred zadnjim krogom izenačen z bivšim soigralcem Andražem Šporarjem in članom Maribora Jean-Philippom Mendyjem) levji delež zaslug za zgodovinski naslov prvaka. »Takoj na začetku smo hoteli zadeti, pokazali smo karakter, na koncu smo dali gol v 90. minuti in uspelo nam je to, kar smo si vsi želeli. Bil sem pod pritiskom pred izvajanjem enajstmetrovke. Bilo je malo nervoze, a mislim da sem mirno odreagiral,« je še dodal Štajerec v ljubljanskem moštvu, ki se po koncu sezone spogleduje z odhodom v tujino, kakor še kdo iz slačilnice zmajev.

Radomlje prvak 2. lige

Nogometaši Kalcerja iz Radomelj so si krog pred koncem tekmovanja v 2. slovenski ligi že zagotovili prvo mesto in selitev v višji rang tekmovanja. Radomljani so z 2:0 zmagali v Kranju pri Triglavu. V boju za drugo mesto, ki vodi v kvalifikacije za preboj v prvoligaško konkurenco, sta ostala Aluminij in ptujska Drava.

Ptujčani so doma premagali odpisani Šenčur s 6:4, pri čemer je Rok Zorko dosegel tri zadetke za zmagovalce, Aluminij pa je z 2:0 odpravil Tolmince. Ptujčani imajo pred zadnjim krogom, v katerem bodo gostovali v Radomljah, točko naskoka pred Aluminijem, ki ga zadnja tekma čaka v Kranju pri Zarici. Na preostalih tekmah 26. kroga je Ankaran v gosteh s 4:2 odpravil Veržej, Roltek Dob pa je izgubil z 1:4 proti Zarici. 

Mandarićeva zgodba

Na velenjskem stadionu so vsi iz zeleno-belega tabora točili solze sreče, ob predsedniku Milanu Mandariću je bil nepogrešljivi Sebastjan Cimerotič, velika zmaga ni pustila ravnodušnega niti sicer hladnokrvnega odvetnika Francija Matoza. Na zelenici in atletski stezi so si igralci dali duška z navijači, tokrat so iz prijetnejših razlogov slačili drese, prižigali bakle, vratar Nejc Vidmar je potegnil cigaro, vezist Martin Mimoun si je skupaj z navijači celo izposodil vozilo reševalcev in zaoral po igrišču, zaradi česar so se ga lotili varnostniki in policisti, zadnji celo s solzivcem. »Nori policisti,« se je pozneje smejalo Mimounu, ko je popustil učinek spreja. »Vse bi dal, da bi lahko igral do 50. leta. Ni lepšega kot biti igralec Olimpije. Neverjetno, kakšno podporo smo imeli. Navijači so se znova dokazali, vesel sem, da smo jim vrnili za podporo. Igralci so doživeli fantastično stvar. Toliko emocij, takšen karakter... Od prvega kroga smo prvi. To je dokaz, da imamo ogromno kakovosti in lepo prihodnost. Nič, kar smo dosegli, ni naključje. Za nami je trdo delo. Pokazali in dokazali smo, da smo pravi šampioni. Res vsa čast fantom. Največjo zahvalo moramo dati našemu predsedniku. On je začel to zgodbo, mi pa smo mu sledili in verjeli vanjo,« je vrelo iz Cimerotiča, ki je sicer član upravnega odbora.

Še najbolj se lahko smeji trenerju Olimpije Rodolfu Vanoliju, ki moštvo vodi zadnje štiri tekme. »Vesel sem za vse. Za navijače, za igralce, za našega predsednika Milana Mandarića. Igralcem čestitam za izjemen uspeh. Čestitam tudi predsedniku, ki je verjel v to ekipo. Zaključili smo lepo zgodbo in ni bilo lahko. Borili smo se z velikim Mariborom, zato je ta uspeh še toliko večji. Spominjam se prvega dne, ko sem prišel v Olimpijo. V roke sem dobil šal, rekel sem, da si ga bom nadel, ko bo na njem moj znoj,« je govoril Vanoli, ki bo v naslednjih tednih na trnih, saj je njegova prihodnost na zeleno-beli klopi za zdaj še negotova. Vprašanje je, ali mu bo Mandarić zaupal trenersko vlogo tudi v novi sezoni, ko Olimpijo čaka nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov. »Kar se pogodbe tiče, sem miren. Ne potrebujem ničesar. Predsedniku zaupam. Bomo videli, kaj bo,« je še dejal italijanski strokovnjak. Njegov kolega Ramiz Smajlović na klopi Rudarja je bil kratek in jedrnat glede razpleta tekme: »Nima smisla komentirati sodniške odločitve, sploh ne zdaj, ko je še kri vroča. Rad bi čestital svojim fantom za pošteno borbo do zadnje minute, hkrati pa čestitam Olimpiji za naslov prvaka.« Množica njenih najzvestejših navijačev z Green Dragons na čelu je pozneje pohitela na novo rajanje v središče glavnega mesta, kjer se je pelo in pilo, gorele so bakle...

Krka že drugoligaš

Vsi izidi 35. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Gorica : Luka Koper 0:1 (500 gledalcev; Ivor Horvat 34.), Rudar : Olimpija 0:1 (2500 gledalcev; Rok Kronaveter 90.-11m; rdeči karton za Davida Kašnika v 90. minuti pri Rudarju), Domžale : Celje 0:3 (400 gledalcev; Matej Podlogar 45., 46., Lovre Čirjak 78.; rdeči karton za Samirja Masimova v 47. minuti pri Domžalah), Krka : Maribor 1:3 (500 gledalcev; Josip Fuček 33.; Jean-Philippe Mendy 29., 39., Amir Dervišević 90.), Zavrč : Krško 1:1 (300 gledalcev; Josip Golubar 85.; Šime Gregov 45.). Vrstni red strelcev: Andraž Šporar, Rok Kronaveter (oba Olimpija) in Jean Philippe Mendy (Maribor) po 17 golov, Blessing Eleke (Olimpija) 14,... Pari zadnjega, 36. kroga (vse tekme 21. maja ob 20.15): Luka Koper – Zavrč, Maribor– Gorica, Celje – Rudar, Krško – Domžale, Olimpija – Krka.

Vijolični zdaj po drugo lovoriko

Medtem so Mariborčani v Novem mestu dosegli pirovo zmago, s katero so iz prvoligaške druščine dokončno poslali Krko, sami pa so se poslovili od vladavine na slovenski nogometni sceni, ki je trajala pet sezon zapored. Vijolični ostajajo pri rekordnih 13. naslovih prvaka. »Kljub temu da bi se športnik moral veseliti po zmagi, se tokrat ne moremo. Prevladuje razočaranje, ne moremo in ne želimo ga skriti. V nekem trenutku smo se približali, skupaj z našimi navijači upali, da nam bo uspelo prehiteti nasprotnika, a se ni izšlo,« je dejal trener Maribora Darko Milanič, ki ima s svojimi varovanci še eno zahtevno nalogo. Petindvajsetega maja lahko namreč vsaj deloma ublažijo razočaranje z zmago v finalu pokalnega tekmovanja, kjer bo njihov tekmec Celje. »Jasno je, da bomo povsem osredotočeni do finala pokala. Vse bomo naredili, da na treningih in ob pogovorih z igralci med tednom ostanemo v želenem stanju, v soboto preizkusimo nekaj novih rešitev proti Gorici, potem pa se pripravimo na finale pokala, ki nam je zelo pomemben. Ni nam uspelo v boju za naslov prvaka, zato moramo priti v novi sezoni na igrišče še močnejši. Ne čaka nas nič lažja situacija, kot ta med letošnjo sezono, ki je bila res polna raznoraznih dogodkov. Moramo biti močni, igrati dober, tekmovalni nogomet, v katerem ni več prostora za spodrsljaje. V takšni ali drugačni obliki. Imamo dovolj motiva, da iz teh izkušenj postavimo temelje nove uspešne zgodbe,« o prihodnosti razmišlja Milanič. Ob robu tekem kandidatov za lovoriko so si Domžale kljub domačemu porazu s Celjem zagotovile tretje mesto in nastop v evropskem tekmovanju zahvaljujoč porazu Gorice v primorskem derbiju. Oddahnili pa so si v taboru Luke Koper, kjer so si zagotovili vsaj deveto mesto, v zadnjem krogu pa se lahko z zmago proti Zavrču na svoji Bonifiki izognejo tudi dodatnim kvalifikacijam za obstanek v Prvi ligi Telekom Slovenije.
 

Deli s prijatelji