PRED PRESTOPI

Olimpija ima težave doma, ni še zrela za uspeh v Evropi

Objavljeno 18. julij 2016 10.15 | Posodobljeno 18. julij 2016 10.15 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvak je v novo sezono državnega prvenstva stopil s skromno igro in zmago proti Celju.

Reprezentant Andraž Kirm se še ni predstavil kot velika okrepitev za Olimpijo. Foto: Jure Eržen

Le kakšnih 1000 gledalcev je prišlo v sobotnem večeru spremljat premiero slovenskega nogometnega prvaka Olimpije v novi sezoni Prve lige Telekom Slovenije. Precej več, okrog 5000, jih je bilo na sredini, zdaj že razvpiti tekmi v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov s slovaškim prvakom Trenčinom. Takrat so zmaji v dobre pol ure prejeli štiri zadetke, potem pa do konca dvoboja dosegli tri, tako da z golom zaostanka (3:4) ta teden potujejo na Slovaško, kjer bodo poskušali priti do rezultatskega zasuka in napredovanja v 3. krog. To pa bo izjemno zahtevna naloga, sploh če sodimo po predstavi, ki jo je Olimpija prikazala na uvodu v državno prvenstvo proti ekipi Celja. Novinec v ljubljanski zasedbi Etien Velikonja je že v 6. minuti poskrbel za evrogol iz prostega strela in nakazal, da bi lahko Olimpija v nadaljevanju odigrala relativno mirno tekmo. A ni bilo tako. Celjani so namreč prevzeli vajeti igre v svoje noge, bili boljši tekmec v polju, toda v zaključku napadov niso bili dovolj zbrani in natančni. Najlepši priložnosti za izenačenje je zapravil Matej Podlogar v drugem polčasu. »Poraz se od poraza razlikuje. Mislim, da smo bili po tem prejetem zadetku 80 minut boljša ekipa. Manjka nam konkretnost v napadu. Prvi krog je, vse bomo popravili. Po tem porazu sem zelo optimističen,« je dejal trener Celjanov Robert Pevnik, ki daje priložnost mladim fantom, kot so bili v tej tekmi Jon Šporn, Matic Marcius, Mitja Križan in Nino Pungeršek. V knežjem mestu veliko dajo na uveljavljanje igralcev iz lastne mladinske šole, v zadnjem obdobju so donosno unovčili odhod kopice svojih asov (Benjamin Verbič, Gregor Bajde, Blaž Vrhovec in Sunny Omoregie). Pred vrati Arene Petrol naj bi bili potencialni poslovni partnerji iz Ukrajine, ki so se pred mesecem ali dvema že spogledovali s prihodom v velenjski Rudar. Vzhodnjake zastopa nekdanji reprezentant Spasoje Bulajić, ki bi znal ob sklenjenem poslu tudi sam zasesti položaj v celjskem klubu, deloval bi kot športni direktor. Tudi on je bil včeraj na tribunah stadiona v Stožicah in budno spremljal dogajanje na igrišču. Številnim mladcem v celjskem moštvu se je minuli vikend dokončno pridružil izkušeni vezist Anej Lovrečič, ki je že dvakrat nosil dres kluba iz mesta ob Savinji. Te poteze vodstva kažejo, da Celje v 26. sezoni PLTS nikakor ne bo igralo stranske vloge.

Prioriteta domača scena

Olimpija si je sicer na sobotni tekmi ob skromni igri priigrala še nekaj priložnosti za povišanje vodstva (Blessing Eleke, Miha Zajc), toda njene navijače najbolj skrbi bleda, neprepoznavna igra. »Po koncu vsake tekme se štejejo in pomnijo le tri točke, medtem ko umetniški vtis hitro utone v pozabo. Marsikdo se bo verjetno obregnil ob to trditev, češ da Rodolfo Vanoli išče izgovore za morebitne slabše predstave svojega moštva. Toda verjemite mi, da sem na naše fante še kako ponosen. Vsem težavam navkljub dajejo vse od sebe, se držijo dogovorov in menim, da smo si zaslužili zmago proti Celju, ki je nedvomno odlično moštvo,« je dejal trener zmajev. Ko govori o številnih težavah, mu lahko pritrdimo. Za dolgo sta zunaj pogona poškodovana Nemanja Mitrović in Nik Kapun, na bolniški sta tudi prvi vratar Nejc Vidmar in prvi as zeleno-bele zasedbe Rok Kronaveter. »Vsi dobro vemo, kdo je trenutno na seznamu poškodovanih nogometašev. In ko pogledate na ta seznam, vam bo v hipu jasno, zakaj toliko poudarjam manjkajoče igralce. V prvi vrsti govorimo o nosilcih igre, ki bi v našo igro vnesli dodatno dimenzijo kakovosti. O tem ni nobenega dvoma, toda tudi brez njih nam je uspelo vknjižiti tri uvodne prvenstvene točke, kar je bil ne nazadnje naš primarni cilj vse od začetka priprav. Jasno, tudi evropske kvalifikacije so na naši lestvici želja in prioritet v vrhu, toda državno prvenstvo in pokalno tekmovanje sta za nas obveza, evropsko tekmovanje pa edinstvena priložnost, da poskušamo čim dražje prodati svojo kožo.«

Remi Rudarja in Krškega

Novo sezono Prve lige Telekom Slovenije so odprli s sobotnima tekmama, preostale tri so odigrali sinoči. Izidi – Rudar : Krško 1:1 (500 gledalcev; Dominik Glavina 16., Filip Dangubić 74.), Olimpija : Celje 1:0 (1000 gledalcev; Etien Velikonja 6.), Gorica – Aluminij, Domžale – Radomlje, Maribor – Luka Koper (vse sinoči).

Protega išče vezista

Ljubljančani so na startu državnega prvenstva osvojili tri točke za mir v hiši pred sredino povratno tekmo s Trenčinom v Žilini (slovaški klub ne sme igrati na domačem stadionu, saj je igrišče pokrito z umetno travo). Za napredovanje potrebujejo zmago z dvema zadetkoma razlike, kot kaže, pa niti tokrat moštvu ne bosta pomagala Vidmar (poškodba rame) in Kronaveter (poškodba kolena). Prvi opravlja terapije, operativni poseg je menda za zdaj končan, drugi vadi po prilagojenem programu, pregled z magnetno resonanco je pokazal, da ne gre za težjo poškodbo. Kibici špekulirajo, da je Kronaveter pred odhodom iz kluba, zato z vrnitvijo na igrišče ne želi tvegati, da ne bi donosni prestop padel v vodo. Ali to drži ali ne, zaradi odsotnosti plejmejkerja in prvega strelca Olimpije v prejšnji sezoni močno trpi igra ekipe, kar se bo vsekakor poznalo tudi v sredo. »Tudi v Žilini bomo storili vse, kar je v naši moči, da se veselimo napredovanja v naslednji krog kvalifikacij za ligo prvakov. Zavedamo se, da nas čaka peklensko zahtevna preizkušnja proti moštvu, ki je že v Stožicah pokazalo obrise sodobne nogometne igre z veliko teka, agresivnosti in zavidljive ravni tehnično-taktičnega znanja. Vendar tudi mi imamo svoje adute, ki jih bomo poskušali udejanjiti na sredini povratni tekmi. Prepričan sem, da imamo lepe možnosti za skupno zmago,« je neomajen optimist Vanoli, ki pa se mu obetajo nove težave, če bo avgusta klub zapustil trenutno prvi igralec moštva Miha Zajc. Športni direktor Nenad Protega je potrdil, da pospešeno išče ustreznega vezista ali celo dva. Nekdanji reprezentant Dalibor Stevanović odpade zaradi previsoke cene, večni talent in nikoli povsem igralsko realizirani Haris Vučkić, ki končuje epizodo kot član angleškega Newcastla, je še v igri, čeprav mnogi blizu kluba dvomijo, da bi 23-letnik, ki je nagnjen k poškodbam, lahko nadomestil Kronavetra in/ali Zajca. Zanimivo je, da je športni šef Protega kategorično zanikal, da bi se Olimpija zanimala za Amirja Derviševića, ki so ga odpisali v Mariboru. »Amirja odlično poznam in mu želim, da si čim prej poišče ustrezno sredino, kjer bo lahko pokazal kakovost. Omenjeni nogometaš ni na našem seznamu želja morebitnih okrepitev. Večkrat sem namreč že poudaril, da za prihod v Olimpijo ne zadošča le nekaj nogometnega talenta, temveč tudi veliko drugih stvari, ki so prav tako izjemno pomembne, da bi neki nogometaš lahko nosil zeleno-beli dres. Naš radar je v tem trenutku usmerjen v povsem drugo smer,« je pojasnil Protega, ki je članu izvršnega odbora, ambasadorju kluba in ljubljencu navijačev Sebastjanu Cimerotiču naložil novo nalogo. Po novem je namreč tehnični predstavnik ekipe in sedi ob trenerju na klopi za rezervne igralce. Zdaj je Protega tisti, ki je v družbi predsednika Milana Mandarića v VIP-loži.

 

Deli s prijatelji