NOGOMET

Okrnjeni zmaji pogumno nad slovaškega prvaka

Objavljeno 13. julij 2016 10.30 | Posodobljeno 13. julij 2016 10.30 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Olimpije drevi s Trenčinom v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov.

Trener Olimpije Rodolfo Vanoli in kapetan Darijan Matić verjameta v uspeh proti Trenčinu. Foto: Blaž Samec.

Danes se začenja zares za nogometaše Olimpije, ki so v zadnji sezoni prebudili glavno mesto z naslovom slovenskega prvaka po 21 letih posta z lovorikami. V Stožicah bo ob 20.30 gostoval slovaški prvak Trenčin. Zmaje v zadnjem obdobju tarejo poškodbe, za prvi del sezone sta že nekaj časa izgubljena Nemanja Mitrović (šest mesecev) in Nik Kapun (tri mesece), danes pa na igrišče ne bosta stopila niti prvi mož Rok Kronaveter (še okreva po poškodbi kolena) in vratar Nejc Vidmar (poškodba rame). »Drži, da ne bosta igrala Kronaveter in Vidmar. Toda zaradi tega nočem stokati. Osredotočen sem na fante, ki so na voljo za igro. Toda verjamem, da bodo vsi drugi fantje prav tako konkurenčni. Prav tako se ne bojim v igro poslati mladega Novaka, ki je letnik 1998,« je trener Olimpije Rodolfo Vanoli potrdil okrnjeno zasedbo, a vseeno odločno nastopil: »Ekipa je osredotočena na tekmo. Zavedamo se, da je pomembna tako za klub kot za Ljubljano. Že v lanski sezoni je bilo veliko odrekanja, to smo nadaljevali tudi v pripravah na novo sezono. Verjamem, da vse to služi nečemu višjemu, pomembnemu. Do tekmecev izražam največje možno spoštovanje, toda pri Olimpiji se ne bojimo nikogar. Imamo svojo filozofijo, igramo na svoj način, pri tem moramo vztrajati, v vsako tekmo bomo šli podobno. Vsak dan sem z ekipo, v kateri so sami odlični fantje. Verjamem vanje in vem, da so veliko sposobni.«

Maribor in Domžale za EL

Jutri se bosta na evropski sceni predstavila še Maribor in Domžale v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Vijolični bodo ob 20. uri v Ljudskem vrtu v prvi tekmi nove tekmovalne sezone gostili bolgarskega podprvaka Levski iz Sofije. Domžalčani bodo po zmagoslavju proti andorskemu Lusitanosu v 1. krogu kvalifikacij za EL tokrat najprej gostovali v Belorusiji, pri Šahtjorju iz Soligorska. Ta tekma se bo začela ob 19.30. 

Med zmaji je prvi med enakimi kapetan Darijan Matić, ki je realen optimist: »Cilji v tej sezoni so višji oziroma enaki kot lani. Želimo znova osvojiti naslov državnega prvaka in se čim dlje prebiti v kvalifikacijah za ligo prvakov. Dobili smo najtežjega možnega nasprotnika, ki sicer ni atraktiven po imenu, a gre za vrhunsko ekipo, vsaj po tistem, kar smo videli v videoanalizi. V zadnjih dneh smo vadili igro, s katero se bomo zoperstavili Trenčinu. Mislim, da imamo lepe možnosti, da ga premagamo.« V novi sezoni se tudi na evropski sceni veliko pričakuje od napadalca Blessinga Elekeja, v prvi vrsti bi navijači zeleno-belih radi prešteli čim več njegovih zadetkov. »Slovenski prvaki nismo postali po pomoti. Trdo smo delali za to. Verjamem, da bomo že v prvi tekmi s Trenčinom pokazali kakovostno razliko v igri, da bomo igrali kot moštvo, še bolje kot v lanski sezoni. Seveda upam, na zmago, saj imamo dobro moštvo, dobrega trenerja in podporo okolja,« meni 20-letni Nigerijec.

Več možnosti
 kot Portugalska

Trenčin je vladar slovaškega nogometa v zadnjih dveh letih, obakrat je osvojil naslov prvaka in pokalno tekmovanje. Zasedba trenerja Martina Ševele je uigrana – edini novinec doslej je nizozemski napadalec Rangelo Janga –, za sabo ima kakovostne priprave s prepričljivimi igrami na prijateljskih tekmah. Tudi sicer šampion Slovaške deluje po nizozemskih taktih. Lastnik kluba je namreč nekdanji nizozemski reprezentant Tschen La Ling, ki je največji del kariere preživel pri Ajaxu iz Amsterdama, kjer je bil pozneje tudi svetovalec v izvršnem odboru tega nogometnega velikana. »Igrajo zelo ofenzivni nogomet, so uigrani, saj zadnji dve leti igrajo praktično v isti postavi. Toda še vedno je bistveno, da smo osredotočeni na igro. V lanski sezoni nam je uspelo, ker smo iz naših fantov izvlekli maksimum. Verjamem, da bo tudi v novi tako,« je prepričan Vanoli. Kakšno Olimpijo torej lahko pričakujemo na premieri ob severni ljubljanski obvoznici? »Nogomet se igra v obe smeri, ravnotežje v igri je najboljša rešitev. Ne igra se samo napadalno ali obrambno. Kar se tiče rezultata, moramo računati na sklop dveh tekem. Pomembni so potrpežljivost, ravnotežje, samozavest, torej da smo brez strahu pred tekmeci. Tako lahko preskočimo tudi prvo oviro,« je dejal italijanski strateg, kapetan Matić pa je še prilil nekaj olja na rezultatski ogenj: »Naredili bomo vse, da se uvrstimo naprej. Trenčin je zagotovo premagljiv. Imamo več možnosti kot Portugalska za naslov prvaka pred evropskim prvenstvom.« Kapetan s soigralci pričakuje dobro podporo s tribun (do včeraj so prodali okrog 3000 vstopnic): »Podpora s tribune je vedno dobrodošla. Na generalki s Celticom je bilo 2500 ljudi, pa smo imeli na trenutke občutek, kot da je stadion poln. Imamo fantastične navijače, ki bodo spet naš dvanajsti igralec tako kot v prejšnji sezoni.« Verjetna postava Olimpije (3-5-2): Šeliga; Delamea Mlinar, Kelhar, Zarifović; Klinar, Alves, Matić, Zajc, Kirm; Wobay, Eleke.

 

Deli s prijatelji