NOGOMETAŠ

Ogabna Anelkajeva provokacija

Objavljeno 30. december 2013 15.00 | Posodobljeno 29. december 2013 23.11 | Piše: R. T.

Francoski nogometaš je razburil javnost s protijudovskim pozdravom po zadetku.

Nicolas Anelka si je s to protijudovsko gesto nakopal ogorčenje javnosti.

Pravi plaz kritik se je zvalil na francoskega nogometnega veterana Nicolasa Anelkaja, potem ko je zadetek za West Bromwich Albion proti West Ham Unitedu (bilo je 3:3) v angleški premier ligi proslavil s protisemitskim pozdravom (spuščena desnica in levica na desni rami). Kontroverzni napadalec, čigar kariero so zaznamovali številni bogati prestopi in prepiri s trenerji, je prek twitterja sporočil naslednje: »Ta gesta je bila posebno posvetilo mojemu prijatelji Dieudonnu.« Sedeminštiridesetletni M'Bala M'bala Diounne je znan francoski komedijant in politični aktivist, je tudi član skrajne desničarske politične stranke Front Nacional. Na sodišču se je moral že sedemkrat zagovarjati zaradi protisemitskih sporočil.

»Anelkajeva gesta je šokantna provokacija. To je ogabno!« je ogorčena francoska ministrica za šport Valerie Fourneyron. »Na nogometnem igrišču ni prostora za protisemitizem,« je še sporočila ugledna političarka, medtem ko je trener West Bromwicha Keith Downing začuda stopil v bran 34-letnemu igralcu: »To je bilo posvetilo francoskemu komedijantu, ki ga zelo, zelo dobro pozna. Mislim, da je treba prenehati špekulirati, ker je nesmiselno. On se sploh ne zaveda, kakšne težave in špekulacije je sprožil, zato je zelo presenečen.« Tako kot nogometni strateg pa ne razmišljajo družbeno odgovornejši, med njimi so tudi predstavniki gibanja Brcnimo rasizem iz nogometa (Let's Kick Racism Out Of Football). »Naše gibanje je v stiku s partnerji v Angliji in Franciji. Angleški nogometni zvezi ponujamo polno podporo, če se bo odločila za preiskavo o tej zadevi,« so sporočili iz gibanja. Predstavnik za odnose z javnostmi pri angleški zvezi je že sporočil, da bodo preiskali dogodek. Anelkaja skoraj zagotovo čaka kazen, če ne drugega, bo moral seči v denarnico in/ali izpustiti nekaj tekem. Evropski judovski kongres je že zahteval ostro kazen.

Nestrpni musliman?

Ta incident pa še zdaleč ni prvi v karieri sina priseljencev z Martiniqua, ki sta poiskala boljše življenje v Franciji leta 1974. Še največjo godljo je povzročil z izbruhom v slačilnici francoske reprezentance med odmorom tekme z Mehiko na svetovnem prvenstvu 2010 v Južni Afriki, ko so galski petelini izgubili z 2:0. Ko ga je kritiziral selektor Raymond Domenech, ga je ozmerjal z besedami: »Jebi se, kurbin sin!« Sledila je izključitev iz moštva, Anelka je zavrnil možnost, da se javno opraviči. Na njegovo stran so stopili soigralci in naslednji dan bojkotirali trening ter povzročili nezaslišano sramoto, ki je v bes spravila vso Francijo. Modri so turnir zapustili že po predtekmovanju, Anelka pa je prejel kazen prepovedi igranja na 18 tekmah reprezentance, s čimer je končal kariero v izbrani vrsti. Ostal je pri 69 nastopih in 14 golih, za muhasto vedenje, izsiljevanje s prestopi in prepire s trenerji pa je skrbel tudi na klubski sceni. Že leta 2004 je Anelka, ki je zamenjal kar 11 klubov (PSG, Arsenal, Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Fenerbahče, Bolton, Chelsea, Shanghai Shenhua, Juventus in West Bromwich), prestopil v islamsko vero, v Združenih arabskih emiratih je prevzel muslimansko ime Abdul-Salam Bilal. Pred časom je razkril, da bi po karieri rad nastopal v filmih. Poročeni oče tri- in petletnega sina že ima nekaj tovrstnih izkušenj, leta 2002 se je preizkusil v filmu Le Boulet.

Deli s prijatelji