LIGA PRVAKOV

Očitek Mourinhu: Izgubil je, da bi počival

Objavljeno 17. februar 2015 08.16 | Posodobljeno 17. februar 2015 08.17 | Piše: R. T.
Ključne besede: Jose Mourniho

S tekmami osmine finala se nadaljuje elitna nogometna liga prvakov.

Jose Mourinho.

Pozabite na nogometni odmor, čeprav so začetek spomladanskega prvenstva v slovenski ligi prestavili za en teden, začelo se bo 28. februarja. Že danes se namreč nadaljuje elitni ples v ligi prvakov, če vas že ne prepričajo najmočnejše nacionalne lige na stari celini. Pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) so tekme osmine finala (seveda vključno s povratnimi tekmami) iz marketinških razlogov elegantno razpotegnili na ves mesec; končane bodo 18. marca. Drevi ob 20.45 sta na sporedu tekmi PSG – Chelsea in Šahtar Donjeck – Bayern. Osvežimo spomin na preostale pare: Basel – Porto, Schalke – Real Madrid (obe jutri), Manchester City – Barcelona, Juventus – Borussia Dortmund (obe 24. februarja), Arsenal – Monaco, Bayer Leverkusen – Atletico Madrid (obe 25. februarja). Senzacij planetarnih razsežnosti ni bilo, med šestnajst najboljših se je uvrstilo kar 11 istih moštev kot v lanski sezoni. Še več, ponavljata se celo dva obračuna; Reala s Schalkejem in Cityja z Barcelono.

Costa: Zlatan je zverina

Na stadionu Park princev v Parizu se bosta udarila PSG in Chelsea s karizmatičnim trenerjem Josejem Mourinhom, ki sta se lani pomerila v četrtfinalu LP, takrat pa je bil boljši londonski klub zaradi več doseženih zadetkov v gosteh. Poznavalci tudi tokrat predvidevajo razplet v korist modrih s Stamford Bridgea. Francoski prvak, dodobra podprt s petrodolarji iz Katarja, v tej sezoni doživlja pretres za pretresom. Ta čas je komaj tretji v ligue 1, v zadnjem krogu so si Zlatan Ibrahimović doma privoščili remi (2:2) proti Caenu. Zaradi poškodb so tekmo končali le z devetimi igralci, kar so vztrajni gostje s pridom izkoristili v končnici tekme ter po zaostanku za dva zadetka prišli do velike točke. Trener PSG Laurent Blanc ne more računati na branilca Marquinhosa in napadalca Lucasa, manjkata tudi Yohan Cabaye in Serge Aurier, vprašljiva je pripravljenost Gregoryja van der Wiela in Ezzequiela Lavezzija. Vseeno si je Blanc nadel bojevniški izraz: »V podobnih težavah smo bili že v skupinskem delu proti Barceloni, pa smo zmagali s 3:1.« Tedaj sta manjkala Ibrahimović in Lavezzi.

Prvi zvezdnik moštva Ibrakadbara v tej sezoni ni tako prepričljiv kot v prejšnjih, toda golgeter Chelseaja Diego Costa opozarja: »Zlatan je zverina. Je eden najboljših golgeterjev v zgodovini nogometa.« To dobro ve tudi izvrstni brazilski branilec David Luiz, ki se je lani preselil iz Chelseaja v PSG. Klic denarja je bil premočan, sam pa je prestop zavijal v celofan z besedami, da si želi igrati skupaj z Ibrahimovićem. »Seveda Mourinho pozna Zlatana iz njunega skupnega obdobja v Interju, zato bo imel načrt, kako ga ustaviti. Toda ko je Zlatan v formi, je neustavljiv,« meni Luiz. Njegov šef Blanc se je celo malce pošalil na račun izpada Chelseaja v pokalu FA proti tretjeligašu Bradford Cityju, zaradi česar je Mourinhovo moštvo minuli vikend počivalo. »Jose Mourniho je genij. Izgubil je pokalno tekmo, da bi imel teden dni več za pripravo na našo tekmo.«

Šahtarja ne zanima remi

V drugem drevišnjem obračunu bo nemški prvak Bayern gostoval v Lvovu, saj Šahtar zaradi vojnih razmer ne more igrati v domačem Donjecku. Bavarci so očitno v pravem trenutku ujeli vrhunsko formo, saj so v soboto povsem demolirali Hamburger SV na svoji Allianz Areni (8:0). »Zdaj se lahko osredotočimo na letošnjo prvo tekmo lige prvakov. Vesel sem, da se je vrnil naš slog igre. Očitno je zdaj razpoloženje v moštvu precej boljše,« je odleglo trenerju Bayerna Pepu Guardioli, ki bo za obračun na vzhodu Evrope aktiviral tudi izjemnega vezista Xabija Alonsa, po kazni pa se vrača tudi branilec Jerome Boateng.

Šahtar se vrača na sceno po dvomesečni zimski pavzi, januarja so opravil del priprav celo v Braziliji. Tam je doma tudi prvi strelec lige prvakov Luiz Adriano, ki je doslej devetkrat zatresel mrežo v elitnem tekmovanju. »Zelo pozorno smo iskali šibke točke Bayerna. O tekmecu želimo vedeti vse, tako da med tekmo ne bi bilo kakšnih presenečenj, ki znajo biti pogosto neprijetna. Naša prva naloga je zmaga. Nikoli ne bi mogli biti zadovoljni z neodločenim izidom, čeprav igramo proti Bayernu,« je odločen Adriano, ki ga januarja ni premamila ponudba Rome. »Bayern je v drugačnem ritmu, močne tekme igra vsake tri, štiri dni. Toda mi smo tudi izjemno dobro fizično pripravljeni,« se hrabrijo v vrstah ukrajinskega prvaka. 

Deli s prijatelji