NOGOMETNO PRVENSTVO

Obvezna skromnost je 
prvi ligi zagotovila mladost in svežino

Objavljeno 08. december 2014 11.20 | Posodobljeno 08. december 2014 11.24 | Piše: Rok Tamše

Domžale so v finišu jesenskega dela nogometnega prvenstva obdržale le še majhno prednost pred Mariborom.

Kapetan Maribora Marcos Tavares je v jesenskem delu DP zabil 10 golov. Foto: Tadej Regent/Delo

Prvi del 24. državnega prvenstva nogometašev v samostojni Sloveniji so zaznamovali mladi domači igralci in trenerji. Huda ekonomska kriza je prisilila klube v skrajno varčevanje s skromnimi denarnimi sredstvi, v zameno za ta prisilni ukrep pa je prvoligaška scena pridobila všečnost in zanimivost. Maribor je v tem okolju planet zase, jeseni se je osredotočil na ligo prvakov, spomladi pa bo po pričakovanjih postavil stvari na svoje mesto.

DOMŽALE: Jesenski prvak je prvi del državnega prvenstva zaključil brez poškodovanih Zenija Husmanija, Aladina Šišića in Žige Kousa ter kaznovanih Nejca Skubica, Joshue Parkerja in Rudija Požega Vancaša. Rumeno-modri bodo povsem zasluženo prezimili na vrhu lestvice, vprašanje pa je, v kakšni zasedbi bodo nadaljevali tekmovanje. Napadalec Parker je že nekdanji član Domžal, tako so sporočili tudi iz kluba, le da se za zdaj še ne ve, kam se bo podal reprezentant Antigve in Barbude. Če se bo poslovil še kdo od najvidnejših igralcev, bo imel trener Luka Elsner dodatne skrbi. Spomnimo, da je konec avgusta na Poljsko odšel prvi mož, vezist Saša Aleksander Živec, a so Domžalčani kljub temu zadržali visoko raven igre.

MARIBOR: Vijolični ostajajo prvi in izraziti favorit za naslov prvaka. Zaradi velikih obveznosti na evropski sceni so si v DP privoščili štiri poraze (po dva proti Celju in Domžalam) ter dva remija (proti Radomljam in Olimpiji). Toda te spodrsljaje kajpada odtehtajo odlične igre v ligi prvakov, evforija v mestu pod Pohorjem ter fantastični zaslužek, prek 10 milijonov evrov. Ne glede na trgovanje v januarju bodo imeli Mariborčani še vedno z naskokom najkakovostnejšo in najširšo igralsko zasedbo. Najbolj zanimivo bo videti, komu bo športni direktor Zlatko Zahovič pokazal vrata ter kakšno ceno bo pri snubcih dosegel za Petra Stojanovića, ki je najbolj vroči igralec v mariborski izložbi.

CELJE: Nogometaši iz knežjega mesta so presenetili vse, tudi sebe. Varovanci trenerja Simona Rožmana igrajo brez pritiska, po vrnitvi podjetnika Darka Klariča v klub so se razmere za delo uredile, v takšnem miru pa lahko moštvo s številnimi nadarjenimi mladci hitro napreduje. V mestu ob Savinji ni velikih tekmovalnih apetitov, bolj jih zanimata kakovostna produkcija igralcev in kar najbolj donosna prodaja. Zdaj je v središču pozornosti odlični golgeter in asistent Benjamin Verbič (9 golov in 6 podaj v jesenskem delu DP). Enaindvajsetletni krilni napadalec bo lahko izbiral med ponudbami iz tujine.

OLIMPIJA: Ljubljančani so dober jesenski vtis pokvarili v zadnjih dveh krogih s porazoma proti Krki doma in Luki Koper v gosteh, kjer je Miran Burgič celo zapravil enajstmetrovko za izenačenje v sodnikovem podaljšku. Zmaji se bodo borili za mesto, ki vodi v evropsko tekmovanje. Bolj vznemirja prihajajoča skupščina kluba, ki bo v četrtek. Predsednik in glavni financer Olimpije Izet Rastoder namerava spremeniti statut kluba, kar bi mu omogočilo zanj sprejemljivejši način upravljanja zeleno-belih. Navijači z Green Dragons na čelu so na nogah, toda razen javnih protestov nimajo konkretnejše moči niti vpliva.

ZAVRČ: Alfa in omega kluba Miran Vuk je nagnal praktično vso kolonijo hrvaških igralcev že pred koncem jesenskega dela, zato je Zavrč doživel katastrofo v Velenju. Prihodnost tega kluba v prvi ligi je sila negotova, trener Željko Orehovec bi bil zadovoljen že z mestom v zlati sredini.

RUDAR: Knapi igrajo in dosegajo rezultate povsem v skladu z vložkom. Trener Jernej Javornik še kako občuti odhod ključnih igralcev iz lanske sezone, a ne obupuje; njegova ekipa ima še vedno rep in glavo.

LUKA KOPER: Kanarčki z Bonifike so največje razočaranje v tej sezoni. Napovedovali so boj za vrh, pristali pa pri nemirni slačilnici, odhodih in prihodih igralcev, zamenjavi trenerja (namesto Rodolfa Vanolija je šef Alen Ščulac), beganju v modelu igre in sila skromnih rezultatih. Predsednik Ante Guberac že gleda proti sezoni 2015/16.

GORICA: Zmeda pri sodelovanju z italijansko Parmo je popolna. Italijani malo igrajo za Gorico, potem pa spet ne. Trener Luigi Apolloni je moral oditi, le kratek čas je v sedlu zdržal njegov pomočnik Miran Srebrnič, zdaj ima nehvaležno vlogo Iztok Kavčič. Ni dolgoročne vizije vodenja kluba.

KRKA: Novomeščani so prav tako menjali trenerja, Miloša Rusa je zamenjal Andrej Kastrevec. Brez nekaj kakovostnih okrepitev bodo kvečjemu zadržali predzadnje mesto.

KALCER RADOMLJE: Všečno in borbeno moštvo, ki pa je praktično v vseh pogledih ostalo na ravni druge lige. V drugem delu DP jim lahko pomagajo le pridobljene jesenske izkušnje. Za kaj več ni denarja; tega se zaveda tudi trener Dejan Djuranovič.


Tavares spet na vrhu lestvice strelcev

Vsi izidi 20. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Krka : Gorica 0:2 (250 gledalcev; Simone Napoli 27., Luka Majcen 52.), Domžale : Celje 0:1 (600 gledalcev; Benjamin Verbič 83.; rdeči karton za Blaža Vrhovca v 89. minuti pri Celju), Rudar : Zavrč 7:2 (150 gledalcev; Dragan Jelić 12., Dalibor Radujko 14., Elvedin Džinić 31., 82., Ivan Firer 38., 45., Denis Klinar 64.; Doris Kelenc 71., Ivan Antolek 74.), Maribor : Kalcer Radomlje 4:1 (1000 gledalcev; Damjan Bohar 24., 57., Marcos Tavares 26., Sintayehu Sallalich 32.; Janez Zavrl 69.; rdeči karton za Mateja Centriha v 77. minuti pri Radomljah), Luka Koper : Olimpija 2:1 (600 gledalcev; Miha Gregorič 74., Mitja Lotrič 82.; Aleksandar Rodić 42.). Vrstni red strelcev: Marcos Tavares (Maribor) 10 golov, Benjamin Verbič (Celje) in Luka Zahovič (Maribor) po 9, Andraž Šporar (Olimpija) in Dragan Jelić (Rudar) po 7.

 

Deli s prijatelji