ZGODBA O USPEHU

Oblak prinesel slovensko sonce v Atletico Madrid

Objavljeno 18. julij 2014 14.10 | Posodobljeno 18. julij 2014 13.19 | Piše: Rok Tamše

Reprezentančni vratar Jan Oblak je za rekordnih 16 milijonov evrov okrepil španskega prvaka.

Jan Oblak navdušuje v tujini.

MADRID – Sage o prestopu enega izmed najbolj nadarjenih nogometnih vratarjev na svetu, Jana Oblaka, je konec. Pri lizbonski Benfici niso mogli več zdržati izjemnega zanimanja in pritiska iz vrst španskega prvaka in finalista lige prvakov Atletica iz Madrida. Po dolgotrajnih pogajanjih so rdeče-beli za 21-letnega čuvaja mreže iz Škofje Loke odšteli 16 milijonov evrov odškodnine, potem ko je včeraj uspešno prestal zdravniški pregled. To je najizdatnejša odškodnina za slovenskega nogometaša v zgodovini. Pred tem je za najdražji prestop veljala selitev Zlatka Zahoviča iz Porta k Olimpiakosu leta 1999. Prestop sedanjega športnega direktorja Maribora je bil vreden 13,5 milijona evrov.

»Jan Oblak je vratar, ki ga čaka velika prihodnost. Prinaša nam veliko kakovost na vratarskem položaju. Je eden najobetavnejših vratarjev na svetu in veseli smo, da se nam je pridružil. To je res lepa novica za naš klub,« je dejal športni direktor Atletica Jose Luis Perez Caminero.

Zgodba o uspehu

Oblak je nogometno odraščal pri ljubljanski Olimpiji, ta pa ga je že leta 2010 za dober milijon evrov prodala Benfici. Mladenič je takrat podpisal šestletno pogodbo z nogometnim velikanom iz Lizbone. Sledila so leta kaljenja v drugih portugalskih klubih: Beira-Maru, Olhanenseju in Rio Aveju. Še lani je med njim, njegovim agentom in klubom nastal kratki stik, saj še vedno ni dobil prave priložnosti v vratih rdečih. Portugalci so vse skupaj rešili s podaljšanjem pogodbe do leta 2018, kmalu pa je prišla tudi prava priložnost, na katero je čakal tri leta. Do takrat nezamenljivi prvi vratar orlov Artur Moraes je namreč padel v serijo napak, zato se je trener Jorge Jesus odločil, da preizkusi Oblaka. Slovenski reprezentant je več kot upravičil zaupanje šefa in nanizal izvrstne obrambe, s katerimi je Benfici pomagal kar do treh lovorik, portugalskega prvenstva, pokala in ligaškega pokala, Benfica je prišla tudi do finala evropske lige, kjer je v Torinu izgubila proti Sevilli šele po izvajanju kazenskih strelov s 4 : 2. Pika na i izvrstne sezone je bilo priznanje za najboljšega vratarja na Portugalskem v minuli sezoni.

Simeone je vztrajal

Oblak je s svojimi obrambami, zrelostjo, hladnokrvnostjo in preprostostjo vzbudil zanimanje tako rekoč vseh največjih klubov na stari celini. Ko je postalo jasno, da londonski Chelsea, ki bo 27. julija v ljubljanskih Stožicah odigral prijateljsko tekmo z Olimpijo, s sposoje pri madridskem Atleticu vrača vratarja belgijske reprezentance Thibauta Courtoisa, je pri rdeče-belih nastala velika vrzel med vratnicama. 22-letni Courtois se je namreč v treh sezonah več kot izkazal v klubu, ki je bil v sezoni 2013/14 pravi hit na svetovni klubski sceni zaradi načina svoje igre in posrečenega izbora igralcev s trdnim značajem, ki jih uspešno vodi Argentinec Diego Simeone, prav tako eno najbolj vročih trenerskih imen ta čas. Simeone je trmasto vztrajal pri Oblaku, čeprav so iz Lizbone najprej poslali sporočilo, da slovenski čuvaj mreže ni na prodaj.

Škofjeločan je podpisal šestletno pogodbo in tako storil ogromen korak v svoji kratki karieri – zdaj se bo lahko dokazoval v eni izmed najmočnejših lig na svetu, Atletico pa je tudi v eminentni druščini klubov v ligi prvakov. Hkrati 186 centimetrov visokega vratarja čaka trdo delo in novo dokazovanje, glavnega konkurenta za mesto v udarni zasedbi bo imel v 30-letnem Miguelu Angelu Moyi, ki je k žimničarjem prišel junija iz španskega prvoligaša Levanteja za tri milijone evrov, podpisal pa je triletno pogodbo. Razlika v vrednosti je očitna, ne dvomimo pa, da jo bo Oblak potrdil tudi s svojimi predstavami, tudi proti megazvezdniškima kluboma, kot sta Real Madrid in Barcelona.

 

Z Mandžukićem v napadu

Medtem ko bo Jan Oblak ščitil mrežo Atletica, bo v napadu mreže nasprotnikov tresel hrvaški reprezentant, 28-letni Mario Mandžukić. Super Mario ima za sabo dve izjemni sezoni v dresu münchenskega Bayerna, Bavarsko pa je zapustil potem, ko je pogodbo z nemškim prvakom podpisal poljski napadalec Robert Lewandowski. Ob tem ni skrivnost, da se Mandžukić ni najbolje ujel s trenerjem Pepom Guardiolo. Hrvat je najodmevnejša in zagotovo tudi najdražja (vrednost prestopa je okrog 22 milijonov evrov) letošnja okrepitev rdeče-belih. Atletico ga nadvse potrebuje, saj je v Chelsea odšel prvi golgeter, Brazilec s španskim potnim listom Diego Costa.

 

Deli s prijatelji