PORAŽENI

Oblak ni mogel popraviti neuspešnih strelskih vaj

Objavljeno 31. marec 2015 09.59 | Posodobljeno 31. marec 2015 09.59 | Piše: R. T.

Kombinirana zasedba Slovenije je v Dohi izgubila prijateljsko tekmo proti Katarju.

Slovenski vratar Jan Oblak v Dohi ni mogel preprečiti poraza Slovenije.

Po všečni in učinkoviti igri proti San Marinu (6:0) v kvalifikacijah za EP je selektor Srečko Katanec svoje izbrance odpeljal v Doho, kjer so odigrali prijateljsko tekmo z reprezentanco Katarja. Tam mu je tako imenovana rezervna zasedba pripravila slabo predstavo v drugem polčasu.

Katanec je korenito spremenil prvo postavo, čeprav je napovedoval nekaj manj korekcij glede na sestavo udarne zasedbe na tekmi v Stožicah. Sicer je obveznosti na Bližnjem vzhodu razrešil prvokategornike Samirja Handanovića, Boštjana Cesarja, Josipa Iličića, Valterja Birso in Milivoja Novakovića. Tako je na zelenico stadiona Abdullah bin Khalifa poslal naslednjo enajsterico: Jan Oblak – Petar Stojanović, Dominic Maroh, Siniša Anđelković, Andraž Struna – Rajko Rotman, Aleš Mertelj – Benjamin Verbič, Kevin Kampl, Dejan LazarevićTim Matavž. Tako kot obračun s San Marinom sta v začetni postavi začela le Kampl in Struna.

V prvem polčasu so imeli Slovenci pobudo v igri, si nanizali nekaj priložnosti, a je manjkalo odločnosti pri zadnjih podajah in zaključnih udarcih proti vratom Katarja, 103. reprezentanci sveta, v kateri igra kar 14 naturaliziranih igralcev iz afriških držav. Tim Matavž je v 10. minuti po lepi akciji Kampla in Verbiča iz neposredne bližine nastreljal domačega vratarja Abdulaziza Hatema. Na drugi strani so imeli gostitelji le en strel v okvir slovenskih vrat, a je po strelu Muntarija z glavo Oblak zlahka ukrotil žogo. V 38. minuti se je v kazenskem prostoru neoviran znašel Lazarević, a je po lepi podaji Stojanovića s kakšnih sedmih metrov žogo poslal čez vrata.

Po odmoru je Matavža, ki je nosil kapetanski trak, zamenjal Robert Berić. V vročem ozračju, čeprav na tribunah z 12.000 sedeži tako rekoč ni bilo gledalcev, so Katarci silovito krenili v nadaljevanje tekme, Slovenci pa so bili nezbrani. Že v prvi minuti je po nerodnem izbijanju žoge Stojanovića ta prišla do Hassana Abdulkarima, ki je z roba kazenskega prostora na levi strani neobranljivo streljal v nasprotni kot – 1:0. Že v naslednji minuti je bil Oblak spet na težki preizkušnji, a je tokrat ustavil nalet gostiteljev, ki jih vodi alžirski strokovnjak Djamel Belmadi. Katanec se je hitro odzval, namesto Rotmana je v igro poslal še enega napadalca Romana Bezjaka. Ta se je ekspresno znašel v priložnosti za zadetek, spet je lepo podal Stojanović, toda Bezjak je bolj kot ne oviral Verbiča in žogo s petih metrov poslal čez vrata. Slovenska obramba je v tem obdobju delovala kot razbita vojska, reševal jo je umirjeni Oblak. Do 65. minute sta na igrišče stopila še Nik Omladič (namesto Lazarevića) in Luka Krajnc (namesto Maroha), v 75. minuti pa je Katanec, da bi se izognil porazu, poslal še izkušena Miša Brečka (namesto Strune) in Andraža Kirma (namesto Verbiča). Toda do konca so gostitelji ostali odločnejši, višji v skoku, boljši ob prekinitvah in zasluženo zmagali z minimalno razliko.

Mladi premagali Makedonijo

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v prijateljski tekmi v Celju igrala neodločeno 1:1 (0:1) z Makedonijo. Zadetek za Slovenijo je v 73. minuti dosegel Alen Ožbolt. Selektor reprezentance do 21 let Primož Gliha je pred dnevi v Kopru v še eni prijateljski tekmi s svojimi izbranci moral priznati premoč Ukrajini (0:2). 

Deli s prijatelji