V STISKI

Novodobna Olimpija brez točk, gledalcev in ugleda

Objavljeno 15. marec 2014 15.23 | Posodobljeno 15. marec 2014 15.23 | Piše: Rok Tamše

Današnji nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom v Stožicah zaradi kazni brez občinstva.

Vratar Olimpije Aleksander šeliga bo verjetno spet imel veliko dela proti Marcosu Tavaresu. Foto: Tadej Regent

Namesto da bi ljubitelji nogometa danes ob 20. uri z veseljem drli na stadion v ljubljanskih Stožicah in z velikim pričakovanjem spremljali derbi med Olimpijo in Mariborom, se nam obeta tekma, ki to pravzaprav sploh ne bo. Kaj pa je sploh nogomet brez gledalcev? Ker so tako imenovani navijači Olimpije Green Dragons na zadnjem derbiju v Stožicah divjali s pirotehniko in rasističnimi vzkliki, je bil klub kaznovan z denarno kaznijo in tremi tekmami na domačem stadionu brez občinstva. Paradoks je, da v današnjem primeru to pomeni celo varčevalni ukrep za ljubljanski klub. Predsednik Izet Rastoder je pred časom potožil, kako ga organizacija tekme z vijoličnimi stane kar 25.000 evrov, na drugi strani pa ni želenega dobička od vstopnic in drugih virov. Zdaj je brez teh skrbi.

»Ta derbi je največ, kar ima slovenski klubski nogomet. Ker bomo igrali pred praznimi tribunami, bo vse skupaj videti kot prijateljska tekma. Ampak bolje to kot novi izgredi navijačev,« meni vratar Olimpije Aleksander Šeliga, vzoren športnik, ki niti sam ni ušel obmetavanju z baklami in petardami svojih navijačev. »Nočem se vračati na to. Nima smisla,« je potegnil ročno zavoro ob neprijetnem spominu. Vseeno je nabrušen za nov derbi, čeprav so zmaji spomladanski del sezone odprli z dvema porazoma, pričakovanim proti Mariboru in presenetljivim proti Krki, tudi drugega doma. »Nismo v prijetnem položaju. Tekme s Krko pač ne bi smeli izgubiti. Toda zdaj ne moremo ničesar spremeniti. Dobro smo trenirali, pričakujemo, da bomo tokrat igrali bolje. Zdaj moramo prenehati govoriti in začeti zbirati točke ter zmagovati,« je odločen 34-letni čuvaj mreže. Olimpija bo igrala brez poškodovanega prvega napadalca Andraža Šporarja ter kaznovanih Bobana Jovića in Antonia Mlinarja Delamee. Zaradi zdravstvenih težav je pod vprašajem tudi nastop Mitje Škarabota, Nik Omladič naj bi danes po poškodbi le igral.

Maribor je kajpada veliki favorit proti povsem razglašeni in zdesetkani Olimpiji, ki ji iz tedna v teden pada ugled zaradi Rastoderjevega spornega načina predsednikovanja, problemov v vodstvu (direktor Ljubomir Grlić je po petih mesecih dela praktično že bivši), nejasnega kadrovanja igralcev (nenadni prihod nepripravljenega 34-letnega Aleksandra Rodića v tako imenovano ekipo za prihodnost z geslom Rad bi pomagal), konfuzne naveze športni direktor Sašo Udovič-trener Milorad Kosanović in še bi lahko naštevali. «Vedeti moramo, da tekma ne bo enaka kot prvi letošnji dvoboj, saj je vsaka tekma zgodba zase. Sledimo svoji ideji, svojim ciljem, želimo napredovati, še izboljšati svojo igro, v Stožice gremo z visokimi cilji, a vemo, da bo tekma težka,« je jasno trenerju Maribora Anteju Šimundži, ki niti tokrat še nima na voljo branilca Marka Šulerja, sicer pa ima na voljo skoraj vso zasedbo. Pari 22. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Zavrč – Gorica (sinoči, glej www.slovenskenovice.si), Rudar – Triglav (danes ob 16.), Luka Koper – Celje (ob 16.30), Olimpija – Maribor (ob 20.), Krka – Domžale (jutri ob 15.), Zavrč – Gorica (sinoči, glej www.slovenskenovice.si).

Ogled tekme v Ljudskem vrtu


Medtem ko bo tekma med Olimpijo in Mariborom v Stožicah, kjer bo glavni sodnik Matej Jug, potekala za zaprtimi vrati, bodo v Ljudskem vrtu ta odprta. Skupinski ogled tekme bo potekal z zahodne tribune na obeh velikih zaslonih na stadionu, vsi gledalci pa imajo prost vstop. Vrata na stadion bodo odprli ob 19.30. 

Deli s prijatelji