NOGOMET

Novo življenje Rotmana

Objavljeno 08. oktober 2014 12.38 | Posodobljeno 08. oktober 2014 12.39 | Piše: Rok Tamše

Slovenski reprezentant Rajko Rotman je v nekaj mesecih naredil velikanski korak naprej.

Leto 2014 bo zagotovo za vselej ostalo v najljubšem kotičku njegovih spominov. Rajko Rotman je dočakal vpoklic v državno reprezentanco, debitiral je na južnoameriški turneji proti Urugvaju in Argentini ter zapustil tako dober vtis pri zainteresiranih, da je sledil prestop iz velenjskega Rudarja k turškemu prvoligašu Istanbulu Basaksehirju. Tam je naletel na povsem drugačno okolje. »V nogometnem smislu sem šel iz ene skrajnosti v drugo. To je res pravi profesionalizem, živi se za nogomet, skoraj cele dneve smo v centru za trening. Pri nas sem prišel na trening pol ure pred začetkom in po njem odšel domov. V Turčiji pa sem šest ur v centru, če imam en trening na dan, v primeru dveh pa sem tam 12 ur. Tam imamo zajtrk, kosilo in večerjo, na programu sta tudi počitek in videoanalize. Velika razlika je, tako da sem na začetku potreboval kar nekaj časa, da sem se privadil na ta ritem. To je pač profesionalizem na najvišji ravni. Mislim, da mi gre vedno bolje,« je pojasnil 25-letni Štajerec, ki so ga gostoljubni Turki lepo sprejeli, pri prilagajanju na novo okolje pa mu je veliko omagal tudi BiH-reprezentant Edin Višća.

Kakršen je bil njegov letošnji meteorski vzpon, tako je tudi startal v turški super ligi – z rdečim kartonom na prvi prvenstveni tekmi (tudi v slogu njegovega priimka, če ga beremo po nemško, op. p.). Kljub temu ni izgubil zaupanja trenerja Abdullaha Avcija, nekdanjega turškega selektorja. Istanbul je trenutno na 7. mestu, celo brez izgubljene tekme, a s štirimi remiji. »Letos ciljamo na uvrstitev v sredini lestvice, prihodnje leto pa naj bi šli še višje. Ambicije kluba so zelo visoke, letos so pripeljali deset novih igralcev, imamo nov stadion, finančni vložki so res precejšnji. Vodstvo kluba nam je tudi po enem od neodločenih izidov dalo jasno vedeti, da tako ne bo šlo, saj so pričakovali čisto zmago. Ni govora, da bi se borili za obstanek, pričakovanja so precej višja,« pravi novopečeni reprezentant, ki ima za zdaj tri nastope v najljubšem dresu, a je že doživel tudi nekaj grenkobe ob porazu v Talinu prejšnji mesec.

»V Estoniji smo šli na igrišče z mislijo na zmago, rekli smo si, da bomo dali vse od sebe za tri točke, a se nam ni izšlo. Pomembno je, da nadaljujemo delo kot skupina, potrebujemo še nekaj skupnih tekem, z malo sreče pa bomo hitro dosegli tudi dober rezultat. Upam, da že proti Švici,« razmišlja Rotman in dodaja: »To tekmo bo na neki način celo lažje igrati kot proti Estoniji. Ko se tekmec zapre, je težko igrati. Potem pa se zgodi še smola in izgubiš tekmo. Tokrat je Švica v vlogi favoritke, mislim, da se nam obeta boljša tekma.« Igrati v hramu slovenskega nogometa bo tudi nekaj posebnega. »Za mene sploh, v Ljudskem vrtu sem odraščal, zato sem zelo vesel, da se vračam tja. Gledalcev bo veliko, ozračje bo odlično. To je stadion z dušo, ko prideš na igrišče, začutiš pozitivno energijo. Tam bo tudi vsa moja družina, tako da komaj čakam, da se začne,« je odločen defenzivni vezist, ki ga ni strah trdega boja za uveljavitev v izbrani vrsti.

Deli s prijatelji