NOGOMET

Novo igrišče za novo evropsko zmagoslavje

Objavljeno 20. julij 2017 17.22 | Posodobljeno 20. julij 2017 17.24 | Piše: Rok Tamše

Nogometašem Domžal se nasmiha uspeh, Gorica potrebuje čudež.

apadalec Amarachi Osuji bo drevi pod velikim pritiskom, saj Gorica potrebuje vsaj tri zadetke. Foto: Blaž Samec

DOMŽALE, NOVA GORICA – Vročinski val bo drevi še dodatno pogrelo nogometno dogajanje v Ljubljanski kotlini in na Severnem Primorskem. Privrženci Domžal in Gorice pa tudi vsi ljubitelji domačega nogometa bodo stiskali pesti, da bi njihovi varovanci napredovali v 3. krog kvalifikacij za evropsko ligo. Vsak dober rezultat namreč pomeni boljši položaj slovenskih klubov na evropski sceni v prihodnosti. Domžalčani so prejšnji teden na Islandiji proti Valurju izvrstno opravili prvi del naloge, saj so zmagali z 2:1, strelca pa sta bila Jan Repas in Senijad Ibričić. Vmes so varovanci trenerja Simona Rožmana izgubili uvodni prvenstveni obračun z Rudarjem v Velenju, kjer so igrali brez polovice članov udarne zasedbe. Ti so štedili z močmi za današnjo (ob 20. uri) veliko predstavo na prenovljeni zelenici domžalskega športnega parka, ki bo tako prestala evropski test. »Čaka nas peklenskih 90 minut. Valur je odlična ekipa, ki goji drugačen slog nogometa, kot smo ga vajeni. Imamo lepo prednost, a smo se veliko naučili iz izkušnje v prvem krogu proti Flori. Zelo se moramo potruditi in verjamem, da nam bo uspelo,« meni izkušeni napadalec Ivan Firer, ki je pohvalil novo zelenico: »Zelenica je v odličnem stanju. Občina in naši vzdrževalci so se močno potrudili, da jo spravijo v pravo stanje. Podlaga je res vrhunska. Želimo si čim večje spodbude naših navijačev. Vse bomo dali od sebe, da se jim zahvalimo z uvrstitvijo v naslednji krog.« Tam na Domžalčane čaka nemški Freiburg, ki je v minuli sezoni bundeslige zasedel 7. mesto. V dresu tega kluba je med letoma 1997 in 2000 blestel nekdanji slovenski reprezentant Miran Pavlin. »Najprej skoči in šele nato reci hop. To pomeni, da moramo najprej nekaj narediti in šele nato se bomo pogovarjali o naslednji ekipi. Popolnoma smo osredotočeni na Valur,« razmišljanje v rumeno-modri slačilnici razkriva Firer. Strateg Rožman ima na voljo vse najboljše može, napredovanje je torej na dlani, a si bo treba s kakovostno predstavo zaslužiti tudi denarno nagrado Evropske nogometne zveze, ki za uvrstitev v 3. krog klubom nameni po 235.000 evrov. Doslej so jih Domžalčani zaslužili 440.000. Glavni sodnik v Domžalah bo Makedonec Dimitar Meckarovski.

Primorci na misiji nemogoče?

Tudi Gorica je že s tolikšno vsoto oplemenitila svoj račun, potem ko se je prebila v 2. krog. V povratnem dvoboju s Panioniosom danes ob 20.45 ima na grbi tako rekoč misijo nemogoče, saj so Grki prejšnji teden v Atenah slavili z 2:0. Ker je bil na tisti tekmi izključen štoper Tine Kavčič, drugi osrednji branilec Alen Jogan pa je poškodovan, ima trener Miran Srebrnič precejšnje skrbi s sestavo obrambne linije. Kot je znano, je pred kratkim v ruski Rostov prestopil eden izmed stebrov goriške obrambe Mitja Boben. Sicer morajo modro-beli danes napadati, da bi dosegli tri zadetke, toda Grki bodo nevarni iz protinapadov, obramba pa bo morala delovati brezhibno. Čvrsti vezist Rok Grudina pravi: »V nogometu je vse mogoče. Razne preobrate smo v tem športu videli že velikokrat in tudi sami smo že dokazali, da zmoremo in znamo igrati dobro. Imamo dva gola zaostanka, kar pomeni, da bo na trenutke treba kar precej tvegati. Istočasno si ne smemo dovoliti kakršnih koli napak, ki bi ogrožale naša vrata.« Glavni varuh nogometnih pravil v Novi Gorici bo Ukrajinec Anatolij Abdula. Zmagovalca tega dvoboja čaka boljši iz obračuna Maccabi Tel Aviv - Reykjavik. 


Domžale se krepijo, Gorica prodaja

Tik pred novim evropskim obračunom je Domžale okrepil zelo obetavni 22-letni vezist Nermin Hodžić, ki je ob Kamniško Bistrico prišel kot prost igralec po igranju za Koper v spomladanskem delu sezone. Kaj kmalu se lahko zgodi, da bo Gorico po dvoboju s Panioniosom zapustil glavni kreator igre, prav tako 22-letni Rifet Kapić, ki je zanimiv nekaterim italijanskim klubom.


 

Deli s prijatelji