KVALIFIKACIJE

Novakovića boli zob, Cesar pokosil Birso

Objavljeno 20. marec 2013 16.06 | Posodobljeno 19. marec 2013 21.17 | Piše: Rok Tamše

Najboljši slovenski nogometaši z nekaj bolečine brusijo formo za petkovo tekmo z Islandijo.

Zlatko Dedić se po poškodbi spet dobro počuti. Foto: Reuters

Včerajšnje prijetno sončno vreme na slovenski Obali ni pomagalo odgnati težav in skrbi iz tabora slovenske nogometne reprezentance, ki se na koprski Bonifiki pripravlja na tekmo proti Islandiji v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2014 v Braziliji. Na dopoldanskem treningu je kapetan Boštjan Cesar v dvoboju pregoreče udaril po nogi Valterja Birse, ki je nato z zvinjenim gležnjem odšepal z igrišča. Z moštvom ni bilo niti Milivoja Novakovića (aktiven je bil v fitnesu), ki mu je na poletu iz Japonske v domovino začel nagajati zobobol, po posegu pa se stanje izboljšuje, tako da bo po napovedih lahko normalno opravil zadnje treninge pred petkovo tekmo v ljubljanskih Stožicah ob 18. uri.

Izbranci selektorja Srečka Katanca očitno v bojevitem ozračju pričakujejo obračun, v katerem bodo lovili drugo zmago v teh kvalifikacijah. »Zavedamo se, da je to za nas tekma biti ali ne biti. To tekmo preprosto moramo dobiti, če hočemo še kaj narediti v nadaljevanju,« je edini načrt že pred včerajšnjim prvim treningom predstavil Jasmin Kurtić, ki si služi kruh pri italijanskem Palermu. Obveza zmagati s sabo nosi tudi več pritiska. »Ne čutimo nobenega pritiska. Selektor nam je dejal, naj igramo, kolikor znamo. Na igrišču bomo vsekakor dali vse od sebe, pokazali bomo vso svojo kakovost. Napake iz preteklosti lahko popravimo samo z delom. Treba je delati, delati in delati ter poslušati navodila selektorja. Na igrišče moramo priti s treznimi glavami in dobro kondicijo. Islandci bodo vsekakor poskušali igrati, ne bodo toliko preskakovali igre. Mi se moramo dobro braniti in kakovostno odigrati v napadu. Vrnitev Novakovića v izbrano vrsto je vsekakor velika okrepitev. Upam, da bomo z njim prišli do dobrega rezultata,« je dejal 24-letni vezist iz Črnomlja. Glede pričakovanja podpore s tribun pa se je pridušal: »Lahko rečem, da v Stožicah niti nismo vajeni prevelikega števila navijačev. Vseeno jih vabim, naj pridejo, da skupaj naredimo dober rezultat in gremo naprej bolj mirni.«

Do tekme na Brdu

Posebno dobro razpoložen je ob morju domačin Zlatko Dedić, ki je doma le streljaj od Bonifike. »Dober občutek je, ker treniram le kilometer od doma. Posledic poškodbe ne čutim več, odigral sem tudi zadnji dve klubski tekmi. Priprave potekajo zelo dobro, čaka nas pomembna tekma. Ne želimo si takoj naprtiti prevelikega pritiska, saj je še nekaj časa do dvoboja. Če bomo pravi, bomo prav gotovo iztržili pozitiven rezultat,« je prepričan 28-letni napadalec nemškega drugoligaša Bochuma. Toda podobno verjetno razmišljajo tudi tekmeci. »Sam sem v prvi vrsti osredotočen nase, na naše moštvo. Pomembno je, kako bomo mi pripravljeni. Ne mislim se obremenjevati, kakšni bodo Islandci. Jasno je, da bodo težek nasprotnik, mi pa bomo enako za njih. Če se bo Katanec odločil tako, bi lahko Dedić po dolgem času v napadu spet igral s starim kolegom Novakovićem. »O tem se nismo pogovarjali. Dovolj časa je še do tekme, selektor bo že pravi čas povedal, kdo bo igral,« je še povedal Dedić, ki si klubsko slačilnico deli z islandskim branilcem Hólmarjem Örnom Eyjólfssonom. »Seveda sva se precej pogovarjala o naši tekmi. Napovedal je, da nas bodo poskušali nadigrati, jaz sem mu obljubil isto. Pa da vidimo,« je prešerno zaključil Dedić, ki bo drevi ob 18. uri s soigralci treniral v ljubljanskih Stožicah, nato pa bo reprezentanca petkov dvoboj pričakala na Brdu pri Kranju.

Deli s prijatelji