NA ZELENICAH

Novagol in Jojo zavzeto nad Makedonce v Kopru

Objavljeno 23. marec 2016 11.00 | Posodobljeno 23. marec 2016 11.00 | Piše: Rok Tamše

Danes ob 18. uri na Bonifiki prva pripravljalna tekma pomlajene slovenske reprezentance.

Slovenski reprezentanti so željni novega dokazovanja na tekmi z Makedonijo. Foto: Marko Feist

V slovenski nogometni reprezentanci srčno upajo, da bi slovenska športna evforija iz Planice danes še ohranila vsaj toliko naboja, da bi bilo tudi drevi na tribunah koprskega stadiona Bonifika zelo glasno. Izbranci selektorja Srečka Katanca se bodo ob 18. uri v prijateljski tekmi pomerili z izbrano vrsto Makedonije. Po dveh dneh skupnega bivanja na Obali so prekaljeni asi bolje spoznali peterico novincev, ti pa pospešeno osvajajo način dela ter odnose in filozofijo igre v nacionalnem moštvu. »Zelo zadovoljen sem s povabilom v reprezentanco. To je zame velika nagrada in potrditev, da dobro delamo v klubu. Vesel sem, da tudi drugi opazijo moje dobre igre. Za zdaj nimam posebnih pričakovanj, v prvi vrsti je pomembno, da se vključim v ekipo, spoznam fante in da vidim, kakšno vlogo mi bo namenil selektor. Skratka, najprej se moram privaditi na reprezentanco,« je dejal vezist Olimpije Miha Zajc, ki je moral v ponedeljek na večerji skupaj z drugimi debitanti preživeti krst s petjem.

Dobro ozračje v ekipi bo vsekakor pripomoglo k boljši igri na zelenici. To pričakuje tudi prvi golgeter Milivoje Novaković, ki bo kot najstarejši v izbrani vrsti mentor mlajšim kolegom in podaljšana roka selektorja ob kapetanu Boštjanu Cesarju in drugih izkušenih fantih. V konici napada bosta ob Novagolu še Roman Bezjak in še en novi obraz, Enej Jelenič. Novaković po vrnitvi na slovensko sceno v dresu Maribora še ni zatresel mreže nasprotnikov. »Dolgo nisem bil v pogonu, kakšne tri mesece, prej pa sem imel poškodovano ključnico. Zaradi tega moja forma še ni na pravi ravni, toda ta bo prišla s tekmami in treningi. V reprezentanci imamo kar veliko poškodb, tudi v konici napada, ampak imamo tu druge fante, ki jih bomo lepo sprejeli,« je zatrdil Novaković, ki o prihodnosti prenovljene zasedbe meni: »Težko je o tem kaj povedati. Imamo nov cikel, lahko gre dol, lahko gor. Videli bomo na igrišču. Začeti moramo z ničle, si zaslužiti mesto v reprezentanci. Upam, da bomo čim prej uvedli nove igralce in da bodo šli po naših stopinjah.«

Jezni Iličić je v formi

Po prvem treningu so se reprezentanti udeležili večerne predstavitve novega dresa, ki je sestavljen iz recikliranih plasti poliestra. Razkritje na potniškem terminalu Luke Koper, kjer so ogromni dres razprostrli čez tri zabojnike, so z navdušenjem pozdravili. Josip Iličić je najbolj vpet v modno industrijo, njegovo zanimanje za oblikovanje in oblačila ni skrivnost. »Dres je že lep, ampak to ne bo pomenilo nič, če ne bomo pravi na igrišču. Sprememba je vsekakor dobrodošla, tako kot takrat, ko igralci zamenjamo nogometne čevlje. To je tudi dodatna motivacija. Upam, da bomo z novimi dresi uspešni,« je dejal vezist Fiorentine, ki sicer ni zbiratelj dresov, a je obdržal posebne v svoji karieri, tudi tistega iz debija v izbrani vrsti (11. avgusta 2010 proti Avstraliji na odprtju stadiona Stožice). Seveda z opremo v reprezentanci ni nobenih težav. »Za nas je vselej dobro poskrbljeno. Samo naš ekonom nam včasih nagaja in nam ne da kakšnega kosa,« je Jojo glasno zbodel ekonoma Igorja Benčiča, ki je ravno prišel mimo.

Nadaljeval je v resnejšem tonu. »Upam, da se bodo novi, mlajši igralci dobro vklopili v moštvo in da bomo uspešno nadaljevali reprezentančno zgodbo,« je dejal Iličić ter pred tekmama z Makedonijo in Severno Irsko v ponedeljek v Belfastu poudaril: »Gledati moramo nase, popraviti moramo našo igro. Rezultat je vselej pomemben, toda zdaj si moramo prizadevati predvsem za našo igro.« Fantazista Fiorentine stalno igra za svoj klub (v tej sezoni 30 tekem, 13 golov in 6 asistenc v vseh tekmovanjih), je pa tudi redno zamenjan po dobri uri tekme. »Tega se ne morem

navaditi. To me jezi, kar sem tudi povedal trenerju. Pač ne morem iti čez to. Nikakor ne morem biti zadovoljen, če sem zamenjan, pa razlog za to ni, da bi bil slabo fizično pripravljen. Ampak to so odločitve trenerja, ki jih moram spoštovati. Moja naloga je igrati,« je pragmatičen Iličić, ki pričakuje, da bodo skozi pripravljalne tekme okrepili samozavest pred začetkom kvalifikacij za SP septembra.

Ibraimi proti »svojim«

Reprezentanca Makedonije v zadnjem obdobju nima posebno dobrih rezultatov. V kvalifikacijah za letošnji euro v Franciji so Makedonci osvojili zgolj 4 točke in zadnje mesto v skupini C, kjer so bili njihovi tekmeci Španija, Slovaška, Ukrajina, Belorusija in Luksemburg. Na zadnjih petih tekmah jih je vodil srbski strateg Ljubinko Drulović, ki je iztržil le en remi. Zdaj je selektor njegov pomočnik, 39-letni Igor Angelovski, ki se ga spominjamo iz časov, ko je igral za Celje (1998–2000). Novi šef je v izbrano vrsto vrnil priletnega asa, 32-letnega napadalca Gorana Pandeva (75 nastopov, 26 golov), ki je pri Genoi daleč od nekdanjih bleščečih partij v dresu Napolija oziroma Interja. Slovenski privrženci nogometa najbolje poznajo člana Maribora Agima Ibraimija (37 nastopov, 7 golov), ki je nedavno postal tudi slovenski državljan. Kot vemo, je bil Srečko Katanec selektor Makedonije med letoma 2006 in 2009.

 

Deli s prijatelji