PRED OBRAČUNOM S ŠVEDI

Nova slovenska obramba že takoj na noge Zlatanu

Objavljeno 26. maj 2016 14.01 | Posodobljeno 26. maj 2016 14.03 | Piše: Rok Tamše

Osvežena slovenska nogometna reprezentanca v pričakovanju obračuna s Švedsko.

Bojan Jokić, desno, je eden najbolj izkušenih članov slovenske reprezentance. Foto Uroš Hočevar

Gorenjsko je sicer obsijalo sonce, slovenski nogometni reprezentanti zavzeto vadijo za prijateljska obračuna s Švedsko v ponedeljek v Malmöju in Turčijo naslednjo nedeljo v ljubljanskih Stožicah, selektor Srečko Katanec pa ima precejšnje skrbi z odpravljanjem črnih oblakov nad svojo obrambno vrsto, ki so jo dodobra načele poškodbe. Komandant obrambe Boštjan Cesar je odpovedal sodelovanje v tej akciji zaradi poškodbe ramena, desni bočni branilec Petar Stojanović pa odpravlja težave s trebušno steno. Nacionalni nogometni center je moral zaradi stare poškodbe mečnice že po uvodnem treningu zapustiti drugi štoper Miral Samardžić. Tako je bil Srečko Nacionale prisiljen vpoklicati še enega novinca, iz mlade reprezentance je prišel 20-letni Jon Gorenc Stanković, član Borussie iz Dortmunda. Zdaj je v članski vrsti kar šest novincev, med njimi trije branilci (še desni bočni branilec Boban Jović in štoper Miha Mevlja).

Če bo Katanec ostal zvest postavitvi 4-2-3-1 – kaj drugega bi proti favoriziranima udeleženkama letošnjega evropskega prvenstva v Franciji pomenilo strel v koleno –, bosta po vsej verjetnosti že v Skandinaviji osrednji štoperski mesti zavzela Aljaž Struna (1 nastop za reprezentanco) in Luka Kranjc (1 nastop), na bokih pa Nejc Skubic desno (1 nastop) in prekaljeni Bojan Jokić levo (77 nastopov). To ne pomeni samo, da bo neizkušeni in neuigrani defenzivni orkester na peklenskih preizkušnjah proti napadalcu svetovnega kova Zlatanu Ibrahimoviću in druščini, temveč da se bodo morali tudi precej bolj kot doslej izkazati vezisti. Vseeno bo izjemen pritisk na zadnjo vrsto slovenskega moštva, katerega vrata bo na severu Evrope v odsotnosti Jana Oblaka (ta bo v soboto zaposlen s finalom lige prvakom s svojim Ateltico Madridom) branil Vid Belec, ki ima tudi komaj en nastop za izbrano vrsto.

»To daje dodaten zagon reprezentanci. To so mladi fantje, željni dokazovanja, tako kot smo bili mi včasih. Mislim, da so vsi zelo dobri igralci in so si zaslužili vpoklic,« meni 30-letni Bojan Jokić, ki ga v domačem mestu Ibrahimovića čaka tudi vloga kapetana. »S tem se ne obremenjujem. Nekdo pač mora biti kapetan. Mogoče bi jaz kapetanski trak prepustil Milivoju Novakoviću, ker je starejši od mene in izkušenejši. Ampak o tem ne razmišljam, pomembno je, da dobro odigramo ti dve tekmi in se pokažemo v lepi luči,« pravi Gorenjec in potrjuje pomen prihajajočih preizkusov s 36. (Švedska) in 13. (Turčija) reprezentanco na lestvici Fife (Slovenija je na 61. mestu): »Švedska in Turčija sta zahtevni tekmici, tako da se moramo dobro pripraviti na tekmi in ju čim bolje odigrati, da bo to dober kazalnik za naprej, za začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018.« V teh dneh bodo toliko bolj pomembni nasveti starejših igralcev, da bi neizkušeni reprezentanti čim prej dojeli sistem igre in šli čim bolj samozavestno na noge slovitih zasedb.

Jokić je spomladanski del sezone preživel na Otoku. Kot posojeni igralec španskega Villarreala se je s stalnim igranjem za angleškega drugoligaša Nottingham Forest vrnil v tekmovalni ritem. »S sezono sem zadovoljen. Odločil sem se za korak nazaj in šel v drugo angleško ligo, ker sem v Villarrealu premalo igral. Sem pa z vsem zelo zadovoljen, dobro se počutim, nimam poškodb, kar je najpomembneje. Vračam se v Španijo, upam, da bomo šli v ligo prvakov. Villarreal je odigral zelo dobro sezono, pomagal sem mu prvo polovico sezone, drugo je igral še bolje. Zelo sem vesel zanje in seveda tudi zase,« se Jokić veseli novih izzivov v kvalifikacijah za ligo prvakov, saj je Villarreal v la ligi zasedel četrto mesto. Položaj v izbrani vrsti ima tako rekoč zagotovljen, pri rumeni podmornici (vzdevek za klub, op. p.) pa se bo moral še potruditi za stalno mesto v udarni posadki.
 

Čeferin v Milanu

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin, ki ga imajo v zadnjem času predvsem v angleških medijih za enega glavnih kandidatov za novega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa), bo že danes odpotoval na prizorišče finalnega obračuna v ligi prvakov med Atletico Madridom in Real Madridom, ki bo v soboto. Prvi mož NZS za zdaj ne komentira morebitne kandidature, zagotovo pa ga v prestolnici mode čaka veliko pogovorov o tem. Čeferin se bo reprezentanci v Malmöju pridružil v nedeljo, torej dan pred tekmo s Švedi.

 

Deli s prijatelji