SLAVNOSTNA AKADEMIJA

Nogometu gre super, Srečko in Zlatko mirna

Objavljeno 17. december 2014 08.20 | Posodobljeno 17. december 2014 08.20 | Piše: Rok Tamše

Na slavnostni akademiji Nogometne zveze Slovenije dostojanstveno zaključili leto.

Aleksander Čeferin in selektor Srečko Katanec sta bila na slavnostni akademiji z ženama Barbaro in Romano. Foto: Leon Vidic

Leto je naokrog in v kongresnem centru na Brdu pri Kranju se je ponovno zbrala slovenska nogometna elita. Morda zadnjič. No, zadnjič na tej lokaciji, saj so prejšnji mesec končno začeli graditi nacionalni nogometni center v bližini, kjer bodo igrišča s potrebnimi objekti in tudi sedež Nogometne zveze Slovenije. Predsednik NZS Aleksander Čeferin se prihodnje leto verjetno res ne bo več opravičeval, zakaj se pred novim letom še zmeraj dobivajo na starem mestu. Čeprav je bilo tudi tokrat zelo prijetno, s slovesno akademijo v režiji Matjaža Bergerja in drugih članov Anton Podbevšek Teatra vred.

Preden so odre ob igranju s svetlobo in predvajanjem črno-belih posnetkov iz zgodovine svetovnega nogometa zasedli pevci, baletne plesalke, svetovna plesna prvaka Nadiya Bychkova in Miha Vodičar, sabljači ter igralci Sabina Kogovšek, Ula Furlan, Pavle Ravnohrib in Akira Hasegawa, je Čeferin v svetlem tonu predstavil prerez nogometnega leta in se optimistično zazrl v prihodnost. »Toliko tega se je dogajalo, od uspešnih iger futsal reprezentance na evropskem prvenstvu in sijajnih rezultatov Maribora na domači sceni in v ligi prvakov do gostovanja A-reprezentance v Južni Ameriki na predvečer svetovnega prvenstva in dobrega začetka v kvalifikacijah za euro 2016, ki je dobro izhodišče, da do konca ostanemo v igri za uvrstitev na EP. Treba je poudariti, da smo večino načrtov uresničili s pomočjo naših pokroviteljev, brez njih ne bi bilo tako. Ni strahu za slovenski nogomet, saj je v dobri kondiciji. Verjamem, da bo tako tudi v naslednjem letu,« je dejal prvi mož NZS, ki je za konec pomenljivo omenil, da se bodo nogometne aktivnosti v novem letu začele že zelo kmalu. Mar pripravlja podobno presenečenje kot letos, ko je napovedal mini turnejo v Južni Ameriki?

Po ogledu umetniške stvaritve je sledilo druženje nogometašev vseh vrst in generacij. Srečko Katanec in Zlatko Zahovič sta bila razumljivo daleč vsaksebi, Mariborovo delegacijo sta dopolnila še direktor Bojan Ban in Miran Pavlin. Seveda se v nogometni srenji še ni polegla vznemirjenost po petkovem ostrem nastopu Katanca, ki je kritiziral medije in mariborski lobi z Zahovičem na čelu, češ da rovarijo proti reprezentanci in ji ne omogočajo mirnega dela. Prav to so nacionalnemu moštvu v pomenkovanju zaželeli vsi navzoči. Nogometni družini so se tokrat pridružili odhajajoči predsednik OKS Janez Kocijančič, kandidata za njegovega naslednika Bogdan Gabrovec in Andraž Vehovar, Miro Cerar, Ivo Daneu, Bojan Križaj, Tone Vogrinec, Primož Kozmus, Marta Bon, Tanja Polajnar...

Petrović vzel Ljubijankića

Slovenski reprezentančni napadalec Zlatan Ljubijankić je po dveh letih in pol igranja za japonski klub Omiya Ardija, ki je letos izpadel iz prve lige, zamenjal delodajalca, a ostaja na Japonskem. Njegov novi klub je ambiciozni Urawa Red Dimaonds, letos podprvak v J-league, ki ga vodi trener Mihajlo Petrović, dobro znan tudi slovenski nogometni javnosti. Sedeminpetdesetletni srbski strokovnjak, ki ima tudi avstrijski potni list, je kot igralec nosil dres Olimpije, pozneje pa je bil trener Primorja, Domžal in Olimpije. Očitno v Ljubijankiću, ki je letos za nekdanji klub zabil 18 golov, vidi pravo okrepitev za svoje moštvo, saj diamanti prihodnje leto merijo na osvojitev naslova prvaka. Naslov prvaka za leto 2014 je prejšnji teden osvojila G-Osaka.

Deli s prijatelji