POČILO JE

Nogometni udar v Afriki!

Objavljeno 07. februar 2015 11.27 | Posodobljeno 07. februar 2015 11.27 | Piše: Marko Uršič

Na črni celini je spet počilo, tokrat v bogati Ekvatorialni Gvineji.

Policijski ščiti za ganskega nogometaša Johna Boyeja. Foto: Reuters

Klasika, bi rekli. V Afriki so državni, plemenski in verski spori tradicija, svet ne sme nikoli pozabiti dobrih treh mesecev (od 7. aprila do srede julija) v letu 1994, ko se je dogodil ruandski genocid. Takrat so zahodne sile stale križemrok, a kolonialno izkoriščanje črne celine jim ni dalo miru niti pri dejstvih, kot so v zgodovinskem prahu (ne)jasne okoliščine pri uboju kongovskega voditelja Patricea Lumumbe.

Da Afričanom skozi nogomet udarijo domoljubne strasti, pričajo dogodki na polfinalni tekmi afriškega pokala narodov med gostiteljico Ekvatorialno Gvinejo in Gano. Slednji so v prestolnici Malabo vodili že s 3:0 (Jordan Ayew, zadetek v 42. minuti iz enajstmetrovke, Wakaso Mubarak, 45., André Ayew, 75.), ko je v 82. minuti navijačem edine afriške države, kjer je španščina uradni jezik, prekipelo. Na ganske igralce in navijače so začeli metati plastenke, pločevinke s pijačo, kamne in druge predmete, lomila so se sedala, policija, za prvenstvo je bila poklicana iz Angole, je morala vzpostaviti zid iz ščitov, da je zavoravala napadene. Na izgrednike, nekaj jih je vdrlo tudi na igrišče, je izstrelila solzivec ter jih mirila še z gumijevkami. Ganski navijači, dobrih ducat jih je bilo lažje ranjenih, so v iskanju zavetja pobegnili s tribun in se skrili za enimi od vrat, policija pa je nad stadion s 15.250 mesti za gledalce poslala helikopter. Polfinalna tekma je bila ustavljena za dobre pol ure, gabonski sodnik Eric Otogo-Castane pa je nato dovolil le še dve minuti igre. Predstavnik Nogometne zveze Gane je ob videnem potvital naslednjo misel: »Vse je bilo videti kot vojno območje.« Iskre so začele frčati že po sumljivo dosojeni najstrožji kazni, ki jo je nato udejanjil Jordan Ayew.

Zanimivo, da je zavrela kri tudi v četrtfinalu, ko so popenili tunizijski nogometaši in poskušali obračunati s sodnikom Radžindraparsadom Sičurnom z Mauriciusa; Ekvatorialna Gvineja jih je v podaljšku premagala z 2:1, a izenačila po sumljivo dosojeni enajstmetrovki v sodnikovem podaljšku drugega polčasa. Mavricijski sodnik je bil kaznovan s šestimi meseci prepovedi sojenja, Tunizijci pa so jo zaradi incidentnega vedenja odnesli s 50.000 dolarji kazni. Polfinalni neredi v Malabu so se nadaljevali tudi zunaj stadiona na ulicah, te se je blokiralo z betonskimi kosi, prevračalo se je stojnice lokalnih prodajalcev. Sicer pa Gvineja Ekvatorja do zdaj ni imela izkušenj z nadzorom splošnih nemirov.

Gana se bo v finalu v nedeljo v Bati pomerila s Slonokoščeno obalo. Tekma za tretje mesto med Demokratično republiko Kongo in E. Gvinejo pa bo drevi na istem stadionu v Malabu, kjer so bili nemiri, in to s prisotnostjo gledalcev. A Gvinejci morajo za kraval plačati 100.000 dolarjev kazni. Ekvatorialna Gvineja, nekdanja španska kolonija, zaradi nafte ena najbolj bogatih afriških držav, je sicer prvenstvo priredila le z dvomesečnimi pripravami. Maroko afriškega pokala ni želel gostiti, ebola je v magrebško državo zasula paniko. 

Deli s prijatelji