PRESTOPI

Nogometni trg ne pozna krize

Objavljeno 02. september 2012 09.30 | Posodobljeno 01. september 2012 23.36 | Piše: Marko Uršič

Tokrat so denarnico rekordno odprli celo vedno preudarni Nemci.

Luka Modrić je novi žongler belega baleta. Foto: Reuters

Koliko stane? Se da dobiti ceneje? Ne, to ni barantanje na maroški tržnici, to je nakupovanje blaga z dvema krivima, a dragocenima nogama. Da se ga dobiti brezplačno, na posojo, za nekaj sto tisoč evrov ali pa za masten denar. Za nekaj prestopov nogometašev v poletnem obdobju je bilo treba res globoko seči v blagajno. Madridski Real je za hrvaškega reprezentanta Luko Modrića z bančnega računa londonskemu Tottenhamu izplačal 35 milijonov evrov, vsota pa lahko naraste na 42, če se bo Zadrčan izkazal v dresu belega baleta. S katarskim denarjem podprti Paris Saint-Germain je seveda zapravljal kot pijani francoski milijonar v najbolj mondenih kotičkih bohemskega Pariza. Thiago Silva iz Milana je na stadion Park princev prisopihal za 42 milijonov, Ezequiel Lavezzi je vroči Neapelj zamenjal za 30, Zlatan Ibrahimović pa je modno prestolnico Italije zapustil za 23 milijonov evrov odškodnine, ki jo je prejel AC Milan.

Rekord je padel na nemškem nogometnem prvenstvu

Bavarski nogometni ponos Bayern je za 40 milijonov evrov pridobil pravico, da bo pet sezon zanj igral 24-letni Bask Javi Martínez. Athletic iz Bilbaa je torej opravil finančno odličen posel, a izgubil odličnega nogometaša. Martínez je postal najdražji igralec v 50-letni zgodovini nemške zvezne lige. V angleškem nogometu so se ponovno obračale velike vsote. Belgijski biser Eden Hazard je zapustil Lille in sever Francije, evropski klubski prvak Chelsea pa je v hipu postal denarno lažji za 32 milijonov funtov (40,4 milijona evrov), kolikor odškodnine so dali njegovemu nekdanjemu klubu. Saga o Robinu van Persieju in Arsenalu se je končala s prestopom Nizozemca v Manchester United za 24 milijonov funtov (30,3 milijona evrov).

Tudi slovenski nogometaši so imeli besedo na poletni žogobrcarski tržnici

Reprezentančni vratar Samir Handanović je v Italiji le zamenjal mesto in stanovanje. Iz Vidma se je preselil v Milano k Interju, Udinese pa je kot nadomestilo prejel 11 milijonov evrov. Etien Velikonja je po vzdigu svoje kariere v Mariboru kot nagrado prejel poziv iz Walesa in prestopil v angleškega drugoligaša Cardiff City. Vijoličasti so za odškodnino dobili dva milijona evrov, Primorec pa bo v štirih letih igranja za Cardiff zaslužil 1,6 milijona evrov. Slovenski reprezentant Andraž Kirm je iz poljske Visle prestopil v nizozemski Groningen, ta pa je plačal 300.000 evrov nadomestila. V italijanski ligi je nekaj slovenskih igralcev zamenjalo klub, saj so odšli na posojo v druga moštva, tako je reprezentant Valter Birsa iz Genoe odšel k Torinu. Na Nizozemskem je član naše izbrane vrste Aleksandar Radosavljević odšel iz Den Haaga v Venlo, mladi slovenski reprezentant Kevin Kampl pa je iz nemškega drugoligaša Aalna za tri milijone evrov prestopil k avstrijskemu prvaku Salzburgu.

Deli s prijatelji