ODKRITO

Nogometnega centra na Brdu ne bodo gradili po zvezah

Objavljeno 16. avgust 2014 16.51 | Posodobljeno 16. avgust 2014 16.51 | Piše: Rok Tamše

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin pred novimi izzivi.

Aleksander Čeferin in Srečko Katanec pilita podrobnosti nove epizode, kvalifikacij za Euro 2016, slovenske nogometne reprezentance. (Foto: Dejan Javornik)

Prvi mož nogometne organizacije Aleksander Čeferin je prišel z dopusta, kjer pa ni mogel izklopiti dogajanja v svoji športni družini. Med drugim so se že pošteno razplamteli boji v Prvi ligi Telekom Slovenije. »Mislim, da so se vsi klubi kar dobro konsolidirali, tako da ni strahov, da bi kateri ugasnil čez noč. Predsednik Gorice, ki je vezana na Parmo, mi je dejal, da bodo tudi oni s pomočjo Italijanov izpeljali sezono, da pa avgusta, ko sosedi dopustujejo, vse stvari potekajo bolj počasi. Seveda se noben klub po organizaciji in denarju ne more primerjati z Mariborom. Domžale so dobrodošel hit na začetku prvenstva, veseli me, da gre na bolje tudi Olimpiji. Svoje pove tudi vrnitev Mileta Ačimovića v vlogo športnega direktorja. Mislim, da lahko športni del klubske politike najbolje opravljajo prav bivši vrhunski igralci. Za vse druge je to spolzek teren,« je prepričan Čeferin.


Gliha najverjetneje selektor mladih

V NZS se bodo po odhodu Tomaža Kavčiča glede imenovanja novega selektorja mlade reprezentance odločili v prihodnjih dneh. V igri sta vsaj dve opciji. Prva in najverjetnejša je napredovanje selektorjev iz mlajših selekcij v starejše. Po tej različici bi bil novi šef izbrane vrste U-21 Primož Gliha. Po drugi bi v ekipo selektorjev pripeljali nov obraz. Zdi se, da bo zadnji tekmi v kvalifikacijah za EP 2015 septembra vodil dosedanji Kavčičev pomočnik Robert Englaro, potem pa se bodo začele zamenjave. 

 

Pri Olimpiji so naredili velik zasuk, potem ko je spomladi predsednik Izet Rastoder celo napovedoval umik iz nogometa. Na NZS je naslovil kar nekaj vprašanj o upravljanju in organizaciji kluba ter čakal na ustrezen odziv. »Rastoderju smo pojasnili, da lahko društvo upravlja podobno kot, denimo, d. o. o, ampak je treba temu primerno strukturirati upravni odbor. Evropska nogometna organizacija izrecno prepoveduje, da bi se zamenjal status. Če bi ga spremenili, bi se morali preseliti v zadnjo ligo. Seveda pa se lahko tudi pri društvih spremeni zakonodaja, toda če govorimo o tem, je primarno, da se takoj lotimo prepovedi točenja alkoholnih pijač na javnih prireditvah. Glavni problem je, da se parlament ves čas menja, non-stop imamo volitve. Ampak zdaj se bomo aktivno lotili tega problema. Prepričan sem, da bomo v kratkem prepričali poslance in poslanke. Vsi majhni klubi živijo od tega,« meni Čeferin, ki ga veseli, da je zgradil dober odnos z vodstvi vseh klubov. Ti bodo v tej in še v naslednji sezoni dobili po 50.000 evrov iz naslova trženja prve lige.

Pozitivna energija

Paradni konj slovenskega nogometa je reprezentanca pod vodstvom Srečka Katanca, ki jo že septembra čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016. »Na zadnjem gostovanju v Urugvaju in Argentini sem se ponovno prepričal, kako dobro ozračje vlada v reprezentanci. Prisotna je pozitivna energija, pozna se hierarhija med igralci, težko je imeti boljšo klimo. Ampak vemo, kako je v nogometu, zato nočem nič napovedovati. Upam, da ne bo poškodb in da bodo fantje čim več igrali v svojih klubih. Reprezentanti se zberejo prvega septembra na Brdu, ta hip imamo v mislih izključno prvo tekmo v Estoniji. Seveda sem optimist,« pravi Čeferin, ki je šele v Argentini bolje spoznal junaka prestopnega roka, vratarja Jana Oblaka: »Presenetilo me je, kako je fant zrel glede na svojo mladost. Po prestopu se je zahvalil tudi nam, pa sem bil kar malce začuden, češ, saj to je vse tvoje delo. Pa je dejal, da brez reprezentance vse to ne bi uspelo. Zelo pozitiven in inteligenten fant je, povsem osredotočen na svoje delo, umirjen. Sploh ni hec vse to, kar mu je uspelo.«

Hec pa ni niti to, da je pri koncu tudi saga o pridobivanju dovoljenj za gradnjo nacionalnega nogometnega centra na Brdu. »Zdaj imamo vsa gradbena dovoljenja in že pregledujemo ponudbe izvajalcev. To bo verjetno dolgotrajnejši proces, kot sem si zamišljal. Želimo, da je vse skupaj transparentno in da dosežemo najugodnejšo možno in realno ceno. Ekipa iz NZS vodi pogajanja, preverja ponudbe, sam nisem neposredno vpleten v to. Naša investicija ne bo takšna kot marsikatere gradbene v tej državi. Nihče ne bo prišel zraven na podlagi zvez in poznanstev. Zanimata nas kakovost in cena, vsi drugi bodo izključeni. Nekateri ponudniki si žal predstavljajo, da lahko ponudijo kakršno koli ceno glede na svoje ime, a se krepko motijo. Vemo, da velikih projektov primanjkuje, mi pa smo dober plačnik. Zavedamo se, da morajo izvajalci zaslužiti, a normalno, ne pa da mi kar koli preplačujemo. Hočem sporočiti, da nobena urgenca s katere koli strani ne bo pomagala. Ne splača se jim truditi s tem,« je oster Čeferin glede projekta, ki bo predvidoma vreden okrog šest milijonov evrov. Fifa je na zadnjem kongresu NZS nepričakovano odobrila dodatnih 750.000 evrov za center na Brdu.

Deli s prijatelji