KOMENTAR

Nogometna vstaja

Objavljeno 28. avgust 2014 13.21 | Posodobljeno 28. avgust 2014 13.30 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Uspeh Maribora pomeni 
sladko vprašanje:
Real, Bayern ali Chelsea?

Zmagal je nogomet. V vseh pogledih. Maribor je petnajst let čakal na ponovni obisk nogometnega raja. V tem obdobju je klub zdrsnil na rob prepada, saj so takratni šefi, pijani od evropskega uspeha in silnih milijonov, izgubili tla pod nogami in zavozili vijolični projekt. Leta in leta je trajala sanacija, medtem se je začela prevlada na domači sceni, vlogo športnega direktorja je prevzel karizmatični Zlatko Zahovič in kmalu so prišli tudi vidni nastopi v evropskem tekmovanju. Nova prelomnica je sledila, ko so se mariborski nogometaši prvič uvrstili v skupinski del evropske lige in postali redni član te druščine. Letos je napočil trenutek za velik korak naprej, za vstop v ligo prvakov.

Če iz leta v leto izkoriščaš znanje in izkušnje, ki si jih pridobil v prejšnjih sezonah, je napredek neizogiben. Zahovič je Mariboru prinesel evropsko razmišljanje o nogometu in vsem, kar ga spremlja. Igralcem in vsem drugim v klubu je vcepil ambicioznost, profesionalnost, drznost in pogum. Zato se lahko danes pogovarjamo o tem, ali bi to jesen v Ljudskem vrtu raje gledali Real Madrid, Barcelono ali Atletico Madrid, Bayern, Borusssio Dortmund ali Schalke, Manchester City, Liverpool ali Chelsea... Ja, v takšni druščini so pristali slovenski prvaki. Sledita torej glamur in spektakel lige prvakov, v čemer lahko uživajo navijači zgolj 32 klubov v Evropi. Vijolični bojevniki so pred sladkim izzivom, da še nadgradijo klubski in lastni ugled, s tem pa okrepijo vrednost na trgu. V razkošnejši izložbi se niso mogli znajti.

Maribor dviga rating slovenskemu nogometu, spodbuja preostale klube, ki hočejo stopiti na podobno pot garanja, žrtvovanja, predajanja in uživanja v sadovih dela. V Ljudskem vrtu je kopica nogometašev, zanimivih za selektorja Srečka Katanca, ki bo že prihodnji teden začel projekt euro 2016. Željko Filipović in Aleš Mertelj sta zraven, Damjan Bohar se je razvil v enega ključnih mož v moštvu za ligo prvakov, Petar Stojanović je tudi v Glasgowu potrdil svoj veliki potencial, posebno intrigantno pa je ponovno nogometno vstajenje nekdanjega standardnega reprezentanta Marka Šulerja.

Deli s prijatelji