PRESTOPI

Nogometna tržnica: Novagol ostaja Japonec, najbolj zaželen Suarez

Objavljeno 02. januar 2014 12.52 | Posodobljeno 02. januar 2014 12.53 | Piše: Rok Tamše

Tudi v januarskem prestopnem roku nogometašev v središču zanimanja golgeterji.

Liverpoolov napadalec Luis Suarez je trenutno najbolj vroč na nogometnem trgu. Foto: Reuters

Morda ne gre pričakovati pretirano dramatičnega dogajanja in rekordnih zneskov v januarskih prestopnih rokih nogometašev, vseeno pa bodo ljubitelji najpopularnejše igre uživali tudi v tokratnem enomesečnem mercatu, ko bo v medijih poplava govoric, špekulacij in ugibanj. Torej kdo bi lahko zamenjal klub? Med slovenskimi reprezentanti največ pozornosti zagotovo žanje 23-letni Kevin Kampl, ki ima sijajno sezono v Red Bull Salzburg, a je težko verjeti, da bi ga rdeči biki spustili sredi sezone, ko lovijo nov naslov avstrijskega prvaka. Odlični vezist ima pogodbo s klubom do leta 2018, torej Tirolci želijo s Kamplom na dolge proge opraviti še kaj več, tudi na evropski sceni. Spomnimo, da so Kampla razglasili za drugega najboljšega nogometaša v Avstriji leta 2013, prvi je as münchenskega Bayerna David Alaba. Tržna vrednost Slovenca po transfermarktu je 7,5 milijona evrov, precej bolj verjetno je, da bo za Kampla prišla še donosnejša ponudba po koncu sezone.

Štiriintridesetletni golgeter Milivoje Novaković, v katerem je selektor Srečko Katanec našel vodjo na igrišču, je po zadnjih neuradnih podatkih pred podpisom nove pogodbe z enim od japonskih prvoligašev. Novagol je v lanski sezoni (na Japonskem je prvenstvo od februarja do novembra) na 26 prvenstvenih tekmah dosegel 12 zadetkov. Pri Omiyi Ardiji je igral kot posojen igralec nemškega drugoligaša Kölna, s katerim mu poteče pogodba ob koncu letošnjega junija. Kozlički ga nočejo nazaj, Omiya ga ne želi več imeti na posoji, zato pa so se za Ljubljančana ogreli pri japonskem podprvaku in pokalnem šampionu Jokohami ter devetouvrščenem Šimizuju. Po transfermarktu bi jih lahko stal manj kot milijon odškodnine. Odlično polsezono ima za sabo tudi 24-letni napadalec Roman Bezjak, ki sicer še čaka na prvi gol v reprezentančnem dresu, toda za bolgarsko moštvo Ludogorec iz Zagrada je tresel mreže nasprotnikov kot po tekočem traku; na 29 tekmah v vseh tekmovanjih je dosegel 14 zadetkov. Pogodba z Bolgari ga obvezuje do poletja 2015, po transfermarktu je vreden 1,5 milijona evrov.

Za razvpitega Suareza 120 milijonov?

Kako pa je v najmočnejših ligah? Na Otoku je najbolj zaželen napadalec Liverpoola, 26-letni Urugvajec Luis Suarez, ki je sicer pred kratkim podaljšal pogodbo z rdečimi do poletja 2018. Toda to ne bo kaj dosti pomenilo, če se bodo najbogatejši snubci – Chelsea, Arsenal ali morda celo Real Madrid, stegnili globoko, globoko v žep, ko bodo hoteli zvabiti nenasitnega golgeterja, ki je v 14 tekmah v premier league dosegel kar 19 golov. Nazadnje se je oglasil legendarni golgeter Ian Rush, ki je za Liverpool zabil rekordnih 346 golov. »Če se Liverpool ne bo uvrstil v ligo prvakov, bi lahko Suarez poleti odšel za odškodnino 120 milijonov funtov. Če je Gareth Bale odšel v Real Madrid za 86 milijonov funtov, lahko Suarez doseže to ceno,« je ozračje dodobra ogrel 53-letni Rush, ki je še sporočil, da je v pogodbi z Urugvajcem tudi klavzula o predčasnem odhodu, ki velja ob omenjeni številki. Ali je razvpiti Suarez, ki je znan tudi po grizenju in rasističnem zmerjanju tekmecev, vreden tolikšnega denarja, naj presodijo potencialni kupci. Verjetno bo vsaj za Chelsea prej dosegljiv drugi odlični napadalec Radamel Falcao. Sedemindvajsetletni Kolumbijec menda ni najbolj zadovoljen pri Monacu v francoski ligi, kamor je poleti lani prispel iz Atletico Madrida. Ali bi vodstvo kluba iz kneževine odobrilo njegov odhod v primeru plačila odškodnine 60 milijonov evrov, je še vprašljivo.

 

Deli s prijatelji