ŠTEVILKE

Nogometna Švica je vredna dve Sloveniji

Objavljeno 06. september 2012 09.38 | Posodobljeno 06. september 2012 09.39 | Piše: Marko Uršič

Odsotni kapetan Samir Handanović na tržnici vreden 15, Gökhan Inler 16 milijonov evrov.

Boj med nogometaši Slovenije in Švice za uvod kvalifikacij za svetovno nogometno prvenstvo se ne bo bil le na travnati površini. Tudi pri tržni vrednosti varovancev Slaviše Stojanovića in potomcev Wilhelma Tella je denarnih preigravanj, predložkov in dobrih obramb dovolj, da se oceni vrednost obeh selekcij. Na Fifini lestvici je švicarska izbrana vrsta 20., Slovenija štiri mesta za njo, po skupni vrednosti pa je Švice za dve Sloveniji. Stojanovićevi so vredni 57,625.000 evrov, izbranci selektorja Ottmarja Hitzfelda pa 122,700.000.

Če bi igral, bi bil domači zastavonoša Samir Handanović. Na žogobrcarski tržnici ga cenijo na 15 milijonov evrov, pred letošnjo sezono pa je iz videmskega prvoligaša v sloviti Inter iz Milana prestopil za 11 milijonov. Od tistih, ki bodo jutri teptali travo stožiškega hrama, je največ vreden sicilijanski Josip Iličić. Po spletni strani transfermarkt bi moral drug klub za člana Palerma dati osem milijonov evrov, da bi v njegovem dresu brcal žogo. Zanimivo, da je drugi najvrednejši Tim Matavž ocenjen na sedem milijonov evrov, ravno toliko pa je pred kratkim ponujala portugalska Benfica, da bi v svoje vrste dobila napadalca Philips Sport Vereniginga iz Eindhovna.


Tehnično nadarjeni priseljenci

V švicarskem nogometu zdaj odlično delajo tudi z mladimi kategorijami, so evropski podprvaki do 21. leta, nacionalna razsežnost v izbrani vrsti pa je po znanju skromnejšemu igralnemu slogu pridodala tehnično nadgradnjo. Ravno zato izbrance Slaviše Stojanovića jutri čaka zahteven izpit proti prebujenemu švicarskemu nogometnemu gorjanu.

Nato prihaja mož iz druge italijanske lige; Armin Bačinović iz Hellasa Verone je vreden 3,5 milijona, sledi Valter Birsa, od nedavnega član novega prvoligaša Torina, ki ga cenijo na poltretji milijon evrov. Trije so vredni dva milijončka evrov: branilca Boštjan Cesar iz Chieva in Dominic Maroh iz Kölna ter Iličićev soigralec Jasmin Kurtić.

Švicarski babilon

Švicarska reprezentanca je, podobno kot Nemčija, v zadnjih letih ubrala novo družbeno-socialno politiko in v svoj nogomet na pozitiven način integrirala veliko sinov priseljencev, ki so si pod švicarskimi Alpami poiskali debelejšo rezino kruha. V moštvu je pet Albancev, bodisi rojenih na Kosovu bodisi v Makedoniji, dva nogometaša hrvaškega rodu, Gökhan Inler, ki je turškega rodu, tu so še igralci, ki imajo dvojno državljanstvo, švicarsko ter Zelenortskih otokov, Slonokoščene obale, Španije in Italije. Osrednji zvezni igralec Inler je na trgu vreden 16 milijonov evrov, neapeljski prvoligaš pa ga je od Udineseja kupil za 12 milijonov. Drugi najbolj vreden je stari maček italijanske lige Stephan Lichtsteiner, cenijo ga na 14 milijonov in pol. Dvanajst milijonov in pol je vreden 20-letni zvezni igralec Xherdan Shaqiri, ki ga je za novo sezono od Basla odkupil sloviti nemški velikan Bayern. Devetnajstletni Granit Xhaka iz Borussie iz Mönchengladbacha in 20-letni Ricardo Rodríguez iz Wolfsburga sta vredna poldeveti milijon evrov.

Deli s prijatelji