ODLOČILNA TEKMA

Nogometna Slovenija po zgodbo o uspehu v Švico

Objavljeno 14. oktober 2013 11.47 | Posodobljeno 14. oktober 2013 11.47 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca pred ključno tekmo v kvalifikacijah za SP.

Bo tako veselo tudi jutri v Bernu? Foto: Reuters

LJUBLJANA – Čeprav bi rada nogometna Slovenija še dolgo podoživljala in komentirala igro reprezentantov ter tri zadetke Milivoja Novakovića proti Norvežanom v Ljudskem vrtu, za kaj takšnega preprosto ni časa. Petkova zmaga, ki jo je zaznamovala prepričljiva predstava izbrancev selektorja Srečka Katanca, trikrat pa je piko na i postavil neuničljivi 34-letni Novagol, je že arhivirana, spomini nanjo se bodo obujali pozneje. »Seveda smo še dodatno pridobili samozavest, saj smo dobili štiri tekme zapored v teh kvalifikacijah. Toda ostati moramo trdno na tleh. Ni še konec. Tudi v Švici bomo poskusili zmagati. Zakaj pa ne bi dobili še pete tekme zapored?« je po imenitni zmagi dejal Novaković, ki je proti norveškim Vikingom odigral 60. tekmo za nacionalno moštvo, dosegel pa je že 25 zadetkov.

Stanje v slovenski skupini E

V 9. krogu kvalifikacijske skupine E je Švica v Tiranu premagala Albanijo z 2 : 1, Islandija pa je bila v Reykjaviku boljša od Cipra z 2 : 0. Vrstni red pred zadnjim krogom: Švica 21 točk, Islandija 16, Slovenija 15, Norveška 11, Albanija 10, Ciper 4. Jutri bosta o drugem mestu in uvrstitvi v dodatne kvalifikacije v 10. krogu odločali tekmi Švica – Slovenija v Bernu in Norveška – Islandija v Oslu. Če Slovenci zmagajo, Islandci pa izgubijo ali remizirajo, se bo Katančeva četa uvrstila v dodatne kvalifikacije SP. Če slovenska izbrana vrsta v Bernu iztrži neodločen izid, bo prav tako osvojila drugo mesto, če bo Islandija izgubila od Norveške.

Srečko
 Nacionale ni nor

Jutrišnja tekma Slovenije in Švice v Bernu ter istočasno tista med Norveško in Islandijo v Oslu bosta odločali, katero moštvo bo kot drugouvrščeno v skupini E (Švica je že prva) igralo dodatne kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji. »Nič, dobro se moramo regenerirati in pripraviti na novo tekmo. Zavedajmo se, da imamo zelo težko tekmo proti Švici, ki je absolutno najboljša ekipa v skupini. Resnično nisem imel v podzavesti, da lovimo Brazilijo na silo. Gremo pa iz tekme v tekmo. Če premagamo Švico in Islandija premaga Norveško, potem čestitke Islandiji. Žal mi bo, ampak si bodo to zaslužili,« je iskren Katanec, ki ostaja kritičen, a ponosen na svoje izbrance: »Ti fantje so lahko še boljši, tudi v fizičnem smislu, to vem, ker jih dobro poznam. A v situaciji, v kakršni smo, veste, da prav dosti ne igrajo po klubih, nekateri nimajo razvitih nekaterih sposobnosti za vseh 90 minut ... Iz tega moramo potegniti maksimum in biti zadovoljni. Ker če danes ne bom zadovoljen, potem sem pa nor,« je bil brez dlake na jeziku Srečko.

Lahkomiselnost v Bernu, zarota v Oslu?

Po sobotnem regeneracijskem treningu so slovenski asi dobili prosto do nedeljskega skupnega kosila na Brdu pri Kranju. Včeraj popoldne so v sončnem vremenu že trenirali na stadionu v Kranju. Med njimi ni bilo Bojana Jokića, ki je zaradi poškodovane stegenske mišice že prej odpotoval nazaj v Španijo, kjer si služi kruh. Ob nujni regeneraciji igralcev po naporni tekmi z Vikingi Katanec pripravlja še taktični načrt za zmago v Švici. V slovenskem taboru si ne delajo utvar, da bi Švicarji lahkomiselni šli v obračun s Slovenci ali pa da bi se v Oslu severnjaki sporazumeli o ugodnem izidu (beri zmago) za Islandce. »Vemo, kaj moramo narediti, torej zmagati. Do torka še imamo nekaj časa, da se regeneriramo. Čeprav je Švica že uvrščena na mundial, si takšna reprezentanca ne more privoščiti, da bi proti nam igrala rezervirano. Toda moramo gledati nase in na svojo igro, pa bo vse v redu,« je zatrdil kapetan Slovenije Boštjan Cesar. Iz dežele čokolade in ur je prišla vest, da jutri na Stade de Suisse, ki sprejme 32.000 gledalcev, ne bo švicarskega reprezentanta in zvezdnika Bayerna Xherdana Shaquirija zaradi poškodbe stegenske mišice, ki jo je v petek staknil v Albaniji. Toda prekaljeni nemški strateg na čelu švicarske izbrane vrste Ottmar Hitzfeld ima na voljo še kopico vrhunskih igralcev, ki bi radi za zaključek kvalifikacij priredili pravo veselico ob uvrstitvi na mundial v Braziliji. Toda Slovenci imajo glede na štiri zmage v nizu, kompaktnost in samozavest vseeno krasno priložnost, da v Papirniški ulici v glavnem mestu Švice dosežejo še en zgodovinski uspeh.

Štirinajst že znanih za mundial

Po petkovih kvalifikacijskih krogih je znanih že 14 od skupno 32 udeležencev svetovnega prvenstva, ki bo leta 2014 v Braziliji. Iz evropskih kvalifikacij so si pot v Brazilijo po Italiji in Nizozemski zagotovile še Nemčija, Švica in Belgija. Iz Azije bodo v Braziliji tekmovale reprezentance Japonske, Avstralije, Irana in Južne Koreje, iz Južne Amerike za zdaj gostiteljica Brazilija, Argentina in Kolumbija, z območja Concacaf (Severna, Srednja Amerika in Antili) pa sta si nastop v Braziliji že zagotovili reprezentanci ZDA in Kostarike.

 



 

Deli s prijatelji