DOLŽNIKI

Nogometna Olimpija ima v zalogi 1,3 milijona evrov

Objavljeno 07. maj 2014 09.41 | Posodobljeno 07. maj 2014 09.41 | Piše: Rok Tamše

Največji dolžnik Javnega zavoda Šport Ljubljana čaka na sporazum z občino glede zemljišča v Jami.

Se bo letos končno rešila težava Jama na relaciji MOL–NK Olimpija? Foto: Leon Vidic/Delo

Predvidoma še do začetka junija imajo največji dolžniki Javnega zavoda Šport Ljubljana (JZŠL) čas, da poravnajo dolgove, če želijo od Mestne občine Ljubljana (MOL) prejeti sredstva za sofinanciranje svojih programov. Takrat bodo namreč na MOL po besedah vodje oddelka za šport Marka Kolenca sprejeli zadnje sklepe za sofinanciranje programov. V Slovenskih novicah smo že v ponedeljek razkrili, da Nogometno moštvo, d. o. o., ki upravlja NK Olimpija Ljubljana, HDD Telemach Olimpija in RK Krim Mercator skupaj dolgujejo JZŠL prek 400.000 evrov. »Vsi izvajalci letnega programa športa v MOL morajo imeti redno poravnane obveznosti do MOL in do JZ Šport Ljubljana. Če obveznosti niso poravnane, ne morejo biti njihovi programi sofinancirani iz sredstev MOL,« je pojasnil Kolenc. Na mestni upravi so zelo dosledni, saj so nam zatrdili, da izjem ni in jih ne bo.

Obetavno za nogometno Olimpijo

V vseh treh klubih si prizadevajo, da čim prej poravnajo omenjene obveznosti, ki jih imajo zaradi uporabe dvoran na Galjevici in v Tivoliju ter stadiona in dvorane v Stožicah. Nogometna Olimpija je dolžna nekaj prek 233.000 evrov, hokejska Olimpija dolguje dobrih 116.000 evrov, rokometašice Krima Mercatorja pa dobrih 75.000 evrov. V tej družbi je nekoliko posebna zgodba nogometne Olimpije, ki upravlja športni center Jama za Bežigradom, Kolenc pa nam je pojasnil, da klub ni lastnik tamkajšnjega zemljišča: »NK Olimpija ni lastnik zemljišč v Jami za Bežigradom. MOL želi urediti vlaganja na zemljiščih na tej lokaciji, ki so v lasti MOL. S Športno zvezo Ljubljana smo jih uredili lani, letos pa želimo to urediti še s preostalimi, tudi z NK Olimpija.« Skoraj četrtmilijonski dolg bi radi nogometaši oziroma njihov predsednik Izet Rastoder, če zapišemo po domače, prebili tudi z upoštevanjem klubskega vlaganja v Jami. »Gospod Miha Kozinc je pripravil cenitveno poročilo, s katerim so na MOL že seznanjeni. Ocenjeno je, da je klub v Jamo vložil 1,3 milijona evrov. Pričakujemo, da se bomo s predstavniki MOL sporazumeli in da bi ta znesek upoštevali pri naših obveznostih do JZŠL. S tem bi poplačali znani dolg ter unovčili nadaljnjo uporabo stadiona Stožice in športnega centra Jama, ki bi ga po novem upravljal MOL,« je pojasnil direktor Olimpije Tine Zupan. Zdi se, da je rešitev na vidiku, cenitveno poročilo je vendarle opravil strokovnjak, ki sta ga potrdili obe strani. Nogometna Olimpija s tem ne bi plačala zgolj stroškov uporabe občinske infrastrukture za lepo obdobje, ampak lahko računa tudi na sofinanciranje v višini okrog 200.000 evrov in sofinanciranje dveh trenerjev mlajših selekcij. Vsaj tako je bilo lani. Hokejisti in rokometašice se bodo morali znajti drugače, saj tovrstnega kritja, kot ga imajo nogometaši, nimajo.

Za šport 6,9 milijona

Ni kaj, mesec maj je res vroč za prav vse športne panoge v prestolnici. V vsesplošnem pomanjkanju denarja je prispevek MOL za mnogo klubov rešilna bilka vsako leto posebej. Večina konec pomladi sklene tekmovalne sezone, zato nestrpno pričakujejo junijski finančni blagoslov s Staničeve 41. »Predvidena sredstva za izvajanje letnega programa športa v MOL znašajo 6,9 milijona evrov. V letnem program športa 2014 in besedilu razpisa 2014. so določena okvirna sredstva. Popolno informacijo o višini sofinanciranja po posameznih pojavnih oblikah bomo lahko pripravili predvidoma konec junija, ko bodo vsi postopki razpisa končani,« je še pojasnil Marko Kolenc.

Deli s prijatelji