SLOVO LEGENDE

Nogometašu Eusebiu zastalo srce

Objavljeno 05. januar 2014 12.10 | Posodobljeno 05. januar 2014 12.10 | Piše: STA, K. K.

Leta 1965 je bil izbran za najboljšega igralca Evrope, leta 1968 in 1973 pa si je prislužil tudi zlato kopačko za najboljšega evropskega nogometaša.

Eusebio s Christianom Ronaldom.

LIZBONA – Portugalski mediji danes poročajo, da je v 72. letu umrl njihov legendarni nogometaš Eusebio. Po navedbah tiskovne agencije Lusa in državne televizije RTP je Eusebiu zastalo srce.

Eusebio s polnim imenom Eusebio da Silva Ferreira je v karieri zbral 64 nastopov za portugalsko reprezentanco, s katero je dosegel 41 golov. S to je na svetovnem prvenstvu leta 1966 osvojil tretje mesto, s kar devetimi goli pa je postal najboljši strelec mundiala v Angliji, kjer so Angleži v finalu premagali Zahodno Nemčijo.

Eusebio se je rodil 25. januarja 1942 v kraju Lourenco Marques, ki se danes imenuje Maputo, v nekdanji portugalski koloniji Mozambiku. Med drugim je enajstkrat osvojil naslov portugalskih prvakov. Po svetu so ga poznali tudi pod vzdevkom »Črni panter«. V njegovo čast stoji pred stadionom njegovega nekdanjega kluba Benfico v Lizboni bronast kip z njegovo podobo. Na evropskem prvenstvu 2004 na Portugalskem je bil Eusebio ambasador prvenstva.

V karieri je igral za Sporting Club Lourenco Marques, Benfico, Rhode Island Oceaners, Boston Minutemen, Club de Futbol Monterrey, Beira Mar, Las Vegas Quicksilver, Uniao de Tomar in New Jersey Americans. Leta 1962 je osvojil evropski pokal, sedemkrat je bil v portugalskem prvenstvu najboljši strelec. Leta 1965 je bil izbran za najboljšega igralca Evrope, v letih 1968 in 1973 pa je prejel tudi zlato kopačko za najboljšega evropskega nogometaša.
 

Deli s prijatelji