NOGOMETAŠI

Nogometaši brez služb, ne pa brez nogometa

Objavljeno 14. julij 2013 11.47 | Posodobljeno 14. julij 2013 11.47 | Piše: Drago Perko

Nekdanji igralec Olimpije in Maribora Ermin Rakovič trenira prav posebno moštvo.

V pričakovanju dela. Foto: Drago Perko

Kriza ni obšla niti nogometašev, plat zvona bijejo povsod. Klubi klestijo proračune, za igralce, če niso izjemno kakovostni, se težko najde delo. To na svoji koži okušajo številni, precej pa jih ne sedi križem nog in čaka doma, namreč – združili so se v ekipi Spinsa, slovenskega nogometnega sindikata, ki igralcem na čakanju ponuja treninge in tekme.

Eden od teh, ki nosijo dres sindikalne zasedbe in upajo na novo službo, je tudi Luka Vrhunc. Ima samo eno željo: »Rad bi redno igral.« Pred dnevi je bil na preizkušnji pri Olimpiji, po enem tednu so se mu zahvalili. A to ga ni potrlo, še odločneje se trudi na treningih in tekmah. Na sredinem srečanju, denimo, je povzročal precej težav branilcem romunskega kluba FC Ceahlaul. »Pokazali smo se v dobri luči, žal pa nismo zabili gola,« je Vrhunc obžaloval poraz z 0 : 2, ki pa ne kaže realnega stanja na zelenici. Slovenski sindikalisti so prednjačili.

Vsaj peti v ligi!

Nad treningi in delom sindikalistov bdi nekdanji as Olimpije Ermin Rakovič, ki zdaj miga v četrti avstrijski ligi. »Predsednik sindikata Dejan Stefanovič mi je ponudil priložnost, z veseljem sem jo sprejel,« Ermin razkrije, kako je postal trener zasedbe brez posla. Pogoje za licenci B in C je že izpolnil, jeseni se bo lotil tistih za A. »Za igralca so, če je brez kluba, takšni treningi vedno dobrodošli. Spins ti omogoča, da treniraš in igraš na tekmah, to potrebuješ, ko ni službe,« meni Raka, ki se trudi, da igralcem ponudi dovolj priložnosti, da lahko navdušijo svoje potencialne delodajalce. »Ni lahko, tako pa spet nismo uigrani, zato je našim igralcem težje pokazati, kaj dejansko znajo. A upam si povedati na glas – s to ekipo bi bil danes med petimi najboljšimi v slovenski prvi ligi!«

Trener brezposelnih se zaveda, da so to večinoma igralci srednjega razreda, za te pa se v klubih menda najtežje najdeta denar in mesto: »Za takšno klaso denarja preprosto ni. Več kot 3000 evrov ne moreš zaslužiti, na tujem morda 5000. A če imaš družino, boš krepko premislil, kaj boš storil.« Težki časi, ni kaj ...

V Afriko

Nekaj igralcev je med igranjem za Spins našlo klub. Jaka Ihbeisheh (nazadnje je bil v Domžalah) je postal član Krke, Mitja Mörec se seli v Kazahstan, vratar Dejan Milić pa v Ajax iz Cape Towna v Južni Afriki. Rok Elsner bo dve sezoni igral v grškem Arisu. Na delodajalca čaka tudi nekdanji reprezentant Zoran Zeljkovič.

Pripravljalno uspešni

Ekipa Spins je odigrala štiri pripravljalne tekme. Premagala je oba novinca prve lige Telekom Slovenije (Zavrč z 1 : 0, Krko s 3 : 1), premoč pa so priznali hrvaški Istri (0 : 2) ter romunski vrsti FC Ceahlaul (0 : 2). Do konca skupnih akcij 19. julija jih čakata še tekmi v Avstriji (SAK Celovec in FC Baku).

Deli s prijatelji