DO KONCA SEZONE

Nikoliću za »črnega idiota« sedem tekem prepovedi

Objavljeno 15. april 2016 12.35 | Posodobljeno 15. april 2016 12.36 | Piše: Rok Tamše

Trener nogometašev Olimpije Marko Nikolić dobil kazen zaradi rasističnega vzklika.

LJUBLJANA – Kaj mu je bilo treba, da je na tekmi z Zavrčem svojega varovanca Blessinga Elekeja ozmerjal z izrazom črni idiot, potem ko je nigerijski napadalec proslavljal izenačujoči zadetek v izdihljajih tekme, namesto da bi pohitel z nadaljevanjem igre in poskusom zabiti še en gol. Šestintridesetletni srbski trener Marko Nikolić, ki smo ga sicer od januarskega prihoda v Ljubljano spoznali kot uglajenega in prijaznega strokovnjaka, je v afektu storil veliko neumnost, ki jo je celo iz neposredne bližine zabeležila tudi televizijska kamera. Vsi so se že upravičili vsakemu posebej, od predsednika kluba Milana Mandarića navzdol. Ta je kratek čas razmišljal celo o odpovedi trenerju, vendar je tudi odziv, torej Elekejev spravljivi ton pomagal, da je ostal v zmajevem gnezdu.

Toda zdaj je njegov status spet vprašljiv. Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije Roman Rogelj je bil zelo dosleden pri branju pravilnika in je Nikoliću prepovedal dostop do garderob in uradnega tehničnega prostora na sedmih tekmah in naložil še denarno kazen 1500 evrov. Pravilnik NZS za širjenje rasne in vseh drugih oblik nestrpnosti ter žaljenje akterjev na tekmi predvideva prepoved igranja oziroma opravljanja funkcije na najmanj petih tekmah. To bi bil silovit udarec za Olimpijo, ki jo do konca državnega prvenstva in boja za naslov prvaka čaka le še sedem tekem. Po Rogljevem mnenju uporaba omenjene besedne zveze brez dvoma izraža in spodbuja rasno nestrpnost, ki je najbolj nizkoten način žaljenja osebnega dostojanstva posameznika in skrajno, obsojanja vredno ter sramotno dejanje.

Zmaga Maribora, Ibraimi ni suspendiran

V drugi polfinalni tekmi za pokal Slovenije je Maribor v Zavrču premagal haloškega prvoligaša z 2 : 0. Oba zadetka je dosegel Milivoje Novaković v 33. in 77. minuti. V sredo je v drugem polfinalnem obračunu Celje premagalo Domžale z 1 : 0. Povratni tekmi bosta v sredo. Vodstvo Maribora je včeraj umaknilo suspenz Agimu Ibraimiju po njegovem razkritju žaljivk športnega direktorja Zlatka Zahoviča do njega, njegove mame, naroda in vere. »V prihodnjih dneh si bomo prizadevali rešiti spor na najprimernejši način, Ibraimi pa medtem ureja zasebne zadeve,« so sporočili iz Ljudskega vrta.

 

Deli s prijatelji