FINALE

Nigerijci zmagovalci afriškega prvenstva

Objavljeno 10. februar 2013 22.55 | Posodobljeno 10. februar 2013 22.57 | Piše: Ma. F., STA

V finalu na stadionu Soweto v predmestju Johannesburga so z 1 : 0 premagali Burkino Faso.

JOHANNESBURG – Nigerijski nogometaši so zmagovalci afriškega prvenstva v Republiki Južni Afriki. Nigerijci so v finalu na stadionu Soweto v predmestju Johannesburga z 1 : 0 (1 : 0) premagali Burkino Faso. Edini gol na tekmi je že v prvem polčasu dosegel Sunday Mba (40.), ki je bil strelec odločilnega gola tudi v četrtfinalu proti favoritom, Slonokoščeni obali (2 : 1).

Na stadionu, kjer so leta 2010 v finalu mundiala svetovno krono osvojili Španci, so bili super orli boljši nasprotnik in po 19 letih Nigeriji priigrali prestižni naslov, skupno po letih 1984 in 1994 tretjega v zgodovini afriškega prvenstva. Nigerijski nogometaši so imeli večji del tekme žogo v svoji posesti, priigrali so si še kar nekaj lepih priložnosti, medtem ko so nogometaši Burkine računali predvsem na priložnosti iz protinapadov.

V zgodovino se bo zapisal tudi nigerijski selektor Stephen Keshi, ki je naslov v afriškem pokalu narodov osvojil kot nogometaš in selektor. Tako se je izenačil z dosežkom pokojnega Egipčana Mahmouda El Goharyja, ki je prav tako slavil kot igralec in trener.

Tekmo si je ogledal tudi Sepp Blatter

Poleg prestižnega naslova afriškega prvaka so Nigerijci osvojili tudi 1,5 milijona dolarjev denarne nagrade ter mesto na pokalu konfederacij v Braziliji, kjer se bodo med 16. in 30. junijem pomerili s svetovnimi in z evropskimi prvaki Španci, Tahitijem in Urugvajem.

Tekmo si je ogledal tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter, ki je ob tej priložnosti predlagal, da bi morali mandat predsedniku Fife z dosedanjih štirih podaljšati na osem let. »Če bi predsednik dobro opravljal svoje delo, bi se po osmih letih poslovil, sicer bi se lahko potegoval še naslednja štiri leta,« je dejal 76-letni Blatter, ki je na čelo Fife prišel leta 1998, za zdaj pa še ni izključil možnosti, da se bo leta 2015 potegoval še za en mandat.

»Ne me spraševati, kaj bo leta 2015. Vedno se bom boril za mojo Fifo. A zavedam se, da bom enkrat moral končati delo. Za zdaj o tem še ne razmišljam, čeprav sem v preteklosti dejal, da je to moj zadnji mandat,« je dodal Blatter.

V tekmi za tretje mesto je nogometna reprezentanca Malija v malem finalu v deževnem Port Elizabethu s 3 : 1 premagala Gano. Pri Malijcih so zadeli Mahamadou Samassa (21.), Seydou Keita (48.) in Sigamary Diarra (90.), za Gano pa je edini zadetek dosegel Kwadwo Asamoah v 82. minuti.

Deli s prijatelji