KVALIFIKACIJE

Ni udarca brez starca: Nova igral še za Joja

Objavljeno 12. september 2013 15.00 | Posodobljeno 11. september 2013 23.22 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši po zmagah proti Albaniji in Cipru ohranili upanje za mundial v Braziliji.

Milivoje Novaković je na 59 reprezentančnih tekmah dosegel 22 golov.

Zimzeleni napadalec slovenske nogometne reprezentance Milivoje Novaković je spet blestel v najdražjem dresu. V kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji leta 2014 je 34-letni Nova proti Ciprčanom pred nekaj sto gledalci, med katerimi so bili najglasnejši Slovenci, zabil prvi gol v 12. minuti, za drugega pa je podal Josipu Ilićiču v 80. minuti. Petindvajsetletni Jojo je tako v 23. nastopu za Slovenijo dosegel premierni zadetek. Ko je bilo tesno med obema slovenskima zadetkoma in je v zraku viselo izenačenje gostiteljev, je svoje spet vrhunsko opravil čuvaj mreže Samir Handanović. Z zmago 2 : 0, čisto kot solza, so izbranci selektorja Srečka Katanca uspešno opravili septembrsko nalogo: dve zmagi in šest točk, ki so jih na lestvici skupine E dvignile na tretje mesto in ohranile v boju za drugo mesto in uvrstitev dodatne kvalifikacije.

»Da bo tako malo ljudi, nisem pričakoval. Vsaj enkrat smo imeli več občinstva kot domačini. Prišli smo po tri točke, fantje so jih osvojili, mogoče bi lahko že prej odločili tekmo, ne pa da smo izgubili še nekaj živcev. Drugače pa nič posebnega. Zaslužena zmaga, samo pri 1:0 bi morali dati še gol ali dva, da ne bi prišli v položaj, ko mora Samir Handanović rešiti tekmo. Preživeli smo ta september. V fizičnem smislu smo lahko veliko boljši, zdaj si pa samo želim, da bodo fantje igrali, da bodo prišli pripravljeni na naslednjo akcijo. Pred njimi sta dva lepa obračuna, nanje pa ne polagam nobenega pritiska,« je Katanec že usmeril pogled proti oktobrskemu zaključku kvalifikacij, ko bo Slovenija najprej 11. oktobra gostila Norveško v Mariboru, štiri dni pozneje pa sledi še obračun s Švico v Bernu.

Odločitev 15. oktobra v Bernu?

Vrstni red v skupini E je zdaj tak: Švica 18 točk, Islandija 13, Slovenija 12, Norveška 11, Albanija 10, Ciper 4. Spomnimo, da se v dodatne kvalifikacije za SP uvrsti osem najboljših drugouvrščenih moštev iz devetih evropskih kvalifikacijskih skupin. Torej ni pomembno samo biti drugi, treba je tudi osvojiti dovolj točk in prehiteti vsaj eno drugouvrščeno moštvo iz preostalih skupin. Slovenija je zdaj v rangu Bolgarije, ki ima na drugem mestu v skupini B prav tako 13 točk. Francija, prav tako druga v skupini I, jih je zbrala 14, vse druge pa so še uspešnejše.

Oktobra bo Islandija igrala doma s Ciprom in v gosteh z Norveško, Albanija pa doma s Švico in nato še s Ciprom v gosteh. Če bo Slovenija v Ljudskem vrtu premagala Norveško, se je bo otresla v boju za drugo mesto, v zadnjem krogu kvalifikacij pa bi tako Katančevi fantje iz prestolnice Švice pogledovali tudi na razplet tekme v Oslu, kjer bodo gostovali Islandci. Seveda pa bodo morali slovenski asi najprej opraviti z Norvežani, ki so tradicionalno neugoden tekmec naše izbrane vrste.

Deli s prijatelji