AFERA

Neusmiljeni FBI nad Seppa Blatterja

Objavljeno 03. junij 2015 11.42 | Posodobljeno 03. junij 2015 12.39 | Piše: D. P., STA

»Pričakujemo, da si bodo tisti, ki smo jih osumili, poskušali rešiti kožo in zdaj samo čakamo, kdo bo v tej dirki najprej spregovoril,« je za ABC News neimenovani vir razkril taktiko preiskovalcev.

Sepp Blatter.

ZÜRICH – Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je začel preiskavo domnevnega suma o vpletenosti predsednika mednarodne nogometne zveze v odstopu Seppa Blatterja v največjo korupcijsko afero, ki je do temeljev pretresla nogometni svet, poročajo ameriški mediji. Čeprav je švicarsko tožilstvo včeraj ponovilo, da Blatterja ni med osumljenci v novi preiskavi, pa so ameriški mediji takoj po Blatterjevem odstopu poročali, da so preiskovalci FBI v preiskavo zajeli tudi domnevno vpletenost prvega moža krovne nogometne organizacije v nečedne posle.

Uradno molči

O tem, da so preiskavo razširili tudi na Blatterja, so, sklicujoč se na neimenovane vire, poročali New York Times, ABC News in tiskovna agencija Reuters, čeprav omenjeni viri niso želeli potrditi, ali je Blatter dejansko med osumljenci velikega korupcijskega škandala. O preiskavi Blatterja uradno molči tudi FBI.

»Pričakujemo, da si bodo tisti, ki smo jih osumili, poskušali rešiti kožo in zdaj samo čakamo, kdo bo v tej dirki najprej spregovoril,« je za ABC News neimenovani vir razkril taktiko preiskovalcev FBI, ki od osumljencev običajno pričakujejo, da se bodo zlomili ter ovadili tiste, ki so jim bili v kriminalni združbi po položaju nadrejeni.

Blatter se je doslej več kot uspešno izmikal preiskavam in ugibanja, da je bil zelo dobro seznanjen s korupcijskimi ravnanji svojih podrejenih v nogometni organizaciji, vedno zelo kategorično zanikal. Blatter je tako ostro zanikal tudi svojo domnevno vlogo ter sodelovanje z visokimi uslužbenci svetovne nogometne organizacije, ki jih sumijo korupcijskih poslov pri podeljevanju prvenstev leta 2018 Rusiji in 2022 Katarju.

Kar 17 let

Devetinsedemdesetletni Švicar je pod pritiskom afere po 17 letih na položaju in na začetku petega štiriletnega mandata odstopil šele po tem, ko je FBI začel preiskovati tudi transakcijo deset milijonov ameriških dolarjev iz Republike Južne Afrike prek Fife do Karibov v zameno za podelitev SP 2010, za katero naj bi vedel tudi generalni sekretar Fife Jerome Valcke, sicer najtesnejši Blatterjev sodelavec, ki velja za Švicarjevo desno roko.

Ameriški pravosodni organi v New Yorku so pretekli teden še pred kongresom Fife, na katerem je bil Blatter vnovič izvoljen, vložili obtožnice proti devetim članom Fife in petim nogometnim izvršnim funkcionarjem, ki so se ukvarjali s športnim marketingom. Ameriško tožilstvo jih sumi finančnih malverzacij, hudodelskega združevanja, pranja denarja, sprejeli pa naj bi tudi podkupnine v vrednosti kar 150 milijonov dolarjev.

Med aretiranimi so bili nekdanji podpredsednik Fife Jack Warner, zdajšnja podpredsednika Jeffrey Webb in Eugenio Figueredo ter predsednik južnoameriške nogometne zveze (Conmebol) Nicolas Leoz. Webb je tudi predsednik nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov (Concacaf).

V. d.

Blatter bo kljub nepreklicnemu odstopu s funkcije le po štirih dneh novega mandata ostal na položaju kot vršilec dolžnosti vse do sklica izrednega volilnega kongresa, na katerem bodo izvolili njegovega naslednika. V skladu s pravili mora biti volilni kongres razpisan vsaj štiri mesece pred volitvami. Po napovedih bo izredni volilni kongres Fife izpeljan med letošnjim decembrom in prihodnjim marcem.

Takoj po Švicarjevem odstopu so po nogometnih kuloarjih že zakrožila imena morebitnih naslednikov, svetovni mediji na prvo mesto med najbolj ustreznimi nasledniki postavljajo prvega moža Evropske nogometne organizacije Michela Platinija, nekdanjega francoskega nogometnega asa, ki je včeraj pozdravil težko in pogumno Blatterjevo odločitev. Blatterjevega naslednika sicer čaka zelo zahteven in naporen mandat, saj bo moral zagristi v korenito reformo organizacije, ki je dopuščala tako razširjeno korupcijo, ter povrniti zaupanje navijačev in nogometašev.

Deli s prijatelji