ŽREB

Neugoden žreb v Nyonu: Maribor ogroža Astana

Objavljeno 23. junij 2015 11.41 | Posodobljeno 22. junij 2015 20.32 | Piše: R. T.

Slovenski nogometni klubi so dobili prve letošnje tekmece na evropski sceni.

Zlatko Zahovič je potožil nad slabim žrebom za vijolične, a ostaja optimist. Foto: Tomi Lombar

Včeraj pač ni bil srečen dan za slovenske nogometne klube, ki bodo igrali na evropski sceni. Na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v švicarskem Nyonu jim ples kroglic na žrebu v glavnem ni bil naklonjen. Seveda je to prvi vtis, ko se preverjajo osnovna razmerja moči klubov, vse pa lahko izpade drugače na igrišču. Paradni konj bo spet Maribor v kvalifikacijah za ligo prvakov, ki se bo v 2. predkrogu sredi julija pomeril z Astano iz Kazahstana. Svojo evropsko srečo bodo iskali tudi Luka Koper, Domžale in Celje v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo (vsi 2. in 9. julija).

MARIBOR: Vijolični bodo prvo tekmo z Astano odigrali v Ljudskem vrtu 14. ali 15. julija, povratno pa 21. ali 22. julija v gosteh. Kazahstanski klub deluje komaj od leta 2009, igra na povsem novem stadionu s premično streho za 30.000 gledalcev, ki so ga dokončali istega leta za nekaj manj kot 200 milijonov evrov. Na tem objektu igra tudi reprezentanca Kazahstana. K Astani se je letos pozimi preselil nekdanji igralec Domžal, 20-letni Srb Nemanja Maksimović, po Transfermarktu je odškodnina zanj znašala 2,4 milijona evrov, zdaj pa je šla v nebo, saj je z reprezentanco Srbije do 20 let osvojil naslov svetovnega prvaka. »Po nogometni plati je to daleč najslabši žreb za nas. Nogometaši Astane so igrali odlično v lanskem evropskem tekmovanju in po izločitvah treh klubov, armenskega Pjunika, Hapoela iz Tel Aviva in AIK Stockholma, so izpadli šele v play-offu evropske lige proti Villarrealu. Ob tem ne smemo zanemariti najpomembnejšega spoznanja, da so že v tekmovalnem ritmu. Po šestnajstih odigranih krogih so že na vrhuncu pripravljenosti. Prva tekma je doma in potrebovali bomo pomoč navijačev kot v ligi prvakov. Prva tekma z Astano bo tekma sezone! Za napredovanje bomo morali odigrati dve popolni tekmi, ampak ne glede na vse smo kot zmeraj optimisti,« je dejal športni direktor Maribora Zlatko Zahovič.

LUKA KOPER: Koprčani bodo prvo tekmo 2. julija odigrali na Islandiji proti Vikingurju iz Reykjavika, en teden pozneje sledi povratni obračun na Bonifiki. »Nasprotnik je premagljiv, bo pa predvsem potovanje na Islandijo zahteven logistični projekt. Tam nas čakajo povsem drugačne vremenske razmere in dokaj neznani nasprotnik. Zanj igrata dva srbska nogometaša in nekaj Dancev. Računamo na preboj v drugi krog,« je optimist predsednik kluba Ante Guberac. Vikingur je bil sicer petkrat prvak Islandije, vendar je njihov zadnji naslov še iz leta 1991. V primeru uspeha se bodo kanarčki v drugem predkrogu najverjetneje pomerili s splitskim Hajdukom, ki najprej igra z estonskim predstavnikom Sillamäe Kalev.

CELJE: Rumeno-modri iz knežjega mesta se bodo udarili s poljskim Slaskom iz Vroclava, prva tekma bo v Celju. Tekmec je že nekaj let v vrhu poljskega nogometa, leta 2012 so bili tudi državni prvaki, zanje je takrat igral Rok Elsner, nato pa dve leti tudi slovenski reprezentant Dalibor Stevanović, lani so prvenstvo končali na četrtem mestu. Če bi Celjani preskočili to oviro, jih v drugem predkrogu čaka švedski Göteborg.

DOMŽALE: Moštvo trenerja Luke Elsnerja se bo udarilo s tretjim moštvom srbske lige Čukaričkim iz Beograda, prva tekma bo v Domžalah. »Žreb nam ni olajšal letošnje evropske poti. Z vidika logistike je vse skupaj dokaj preprosto, z vidika tekmovalnosti pa je nasprotnik zahteven, a vseeno v rangu ekip, ki smo jih sposobni premagati. Pričakujemo zahteven dvoboj, saj je Srbija polna kakovostnih nogometašev. Na drugi strani smo tudi mi ekipa, ki na tem področju nekaj velja, in poskušali bomo dokazati, zakaj smo bili mi med nosilci, in ne oni, ter preskočiti prvo oviro,« je dejal Elsner. 

Deli s prijatelji