PRVA LIGA

Neučinkoviti Mariborčani
 krivi za razburljiv finiš

Objavljeno 04. maj 2015 14.51 | Posodobljeno 03. maj 2015 22.48 | Piše: D. P.

Moštvi Celja in Domžal sta se po zmagah v 31. krogu prve nogometne lige Telekom Slovenije vnovič približali vijoličastim, ki se borijo za svoj 13. državni naslov.

Celjski nogometaš Tadej Vidmajer je dobil dvoboj s koprskim Žigo Smrtnikom, tri točke pa so ostale v Celju. Foto: Leon Vidic/Delo

V Mariboru pet krogov pred koncem državnega nogometnega prvenstva ne morejo povsem mirno spati. Z že šestim neodločenim izidom v tej sezoni so dovolili, da se jim je konkurenca vnovič približala. Prvak je bil na novogoriški zelenici zelo neučinkovit. Celjani, Maribor pred njimi beži za pet točk, pa se lahko pohvalijo z zasukom in z zmago proti Luki Koper v generalki za finale pokala Slovenije. Novomeška Krka je obudila upe po 8. mestu, ki zagotavlja neposredni obstanek v prvi ligi, zmage pa so se razveselili še Olimpija in Domžale.

GORICA : MARIBOR 1:1: »Nasprotnik si je pripravil dve priložnosti in iz ene zadel. Mi pa smo jih nanizali kopico in prav tako le enkrat zatresli mrežo. Naredili smo vse, kar je v naši moči, bili ustvarjalni v igri, prevladovali na igrišču, a se ni izšlo,« je novogoriški remi obžaloval trener Maribora Ante Šimundža. Gostitelji so od 16. minute igrali brez izključenega Matije Široka. Domača nagrada za trud je prišla v 74. minuti, ko je še drugi gol v sezoni (tudi prvega je dosegel proti Mariboru) zabil Nigerijec Blessing Chibuike Eleke. »Ob mojem vstopu v igro smo bili v težkem položaju. Na voljo sem imel 30 minut. Rekel sem si, da jih moram čim bolje izrabiti. K sreči mi je tokrat uspelo zadeti in razveseliti tako soigralce kot navijače. Zelo sem vesel,« je po koncu povedal strelec izenačujočega gola.

CELJE : LUKA KOPER 3:2: Celjani so v drugem polčasu številno premoč kronali s tremi zadetki, vrednimi tri točke, Koprčani so namreč po 45 minutah vodili z 2:0. Rezultatska prednost je bila slaba uteha za Primorce, saj so zaradi rdečih kartonov v 45. minuti ostali brez Amarja Rahmanovića in Mihe Gregoriča. Zmago Celju je v svoji 483. tekmi v prvoligaškem tekmovanju zagotovil 35-letni veteran Sebastjan Gobec. »Kljub temu da se bomo s Koprčani pomerili v pokalnem finalu, tokrat nismo ničesar skrivali. Smo pa naredili dve napaki v obrambi, zato smo zaostajali z 0:2. Čeprav smo ves čas napadali, se nam je tekma obrnila na glavo. Ob prednosti dveh igralcev smo se ob polčasu dogovorili, da gremo v želji po popolnem zasuku v drugih 45 minutah na glavo. Vesel sem, ker nam je uspelo,« je po zmagi na domači zelenici povedal trener Celjanov Simon Rožman.


Dva Šporarjeva zadetka

Vsi izidi 31. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Olimpija : Radomlje 3:1 (600 gledalcev; Andraž Šporar 31.-11m, 68., Ezekiel Isoken Henty 48.; Igor Barukčič 73.), Gorica : Maribor 1:1 (600 gledalcev; Blessing Chibuike Eleke 74.; Aleš Mertelj 9.; rdeči karton za Matijo Široka v 16. minuti pri Gorici), Celje : Luka Koper 3:2 (900 gledalcev; Jon Šporn 61., Sunny Ogbemudia Omoregie 66., Sebastjan Gobec 85.; Goran Galešić 4., Amar Rahmanović 45.; rdeča kartona za Amarja Rahmanovića in Miho Gregoriča v 45. minuti za Luko Koper), Zavrč : Krka 0:1 (400 gledalcev; Jaka Ihbeisheh 82.), Domžale : Rudar 4:0 (400 gledalcev; Rudi Požeg Vancaš 29., Darko Zec 38., Benjamin Morel 81., Alen Ožbolt 89.; rdeči karton za Denisa Klinarja v 22. minuti pri Rudarju). Vrstni red strelcev: Marcos Tavares (Maribor) 15 golov, Benjamin Verbič (Celje) in Luka Zahovič (Maribor) po 12, Andraž Šporar (Olimpija) 11, Sunny Ogbemudia Omoregie (Celje) 10 … Pari 32. kroga: Maribor - Celje, Krka - Domžale (oboje v sredo ob 17. uri), Luka Koper - Zavrč, Rudar - Olimpija, Radomlje - Gorica (vse v sredo ob 18. uri).
 

DOMŽALE : RUDAR 4:0: Domžalčani so še drugič letos premagali Velenjčane, tokratna zmaga je bila najvišja (4:0). Pot do nje je ekipi trenerja Luke Elsnerja olajšal Denis Klinar; igralec Rudarja je bil izključen v 22. minuti po prekršku nad Dejanom Trajkovskim. Ivan Firer in soigralci so bili kljub zaostanku z 0:2 odločeni, da ujamejo gostitelje. Pri tem so imeli tudi smolo, na začetku drugega polčasa je šel prav Firerjev strel nekaj centimetrov mimo domžalskih vrat. Nejc Vidmar je tudi s pomočjo soigralcev ohranil mrežo nedotaknjeno. Domžalčani so se z zmago utrdili na 3. mestu.

OLIMPIJA : RADOMLJE 3:1: Zmaji so se po visokem porazu v Mariboru znesli nad Radomljami. Z dvema zadetkoma se je izkazal Andraž Šporar. »V uvodnih minutah se je videlo, da so se prišle Radomlje v Stožice disciplinirano branit, kar jim je uspevalo do 30. minute in najstrožje kazni za nas. Od tega trenutka dalje pa smo nasprotnika mleli z visokim ritmom in na koncu zasluženo zmagali,« je bil novega uspeha vesel trener Olimpije Darko Karapetrović. »To je zaslužena zmaga Olimpije, ki smo ji sicer poskušali kljubovati, a to je v tem trenutku realen odraz moči med tekmecema,« pa je domačinu za tri točke čestital trener Radomelj Dejan Djuranović.

ZAVRČ : KRKA 0:1: Zavrč kljub porazu ostaja na 5. mestu prvenstvene razpredelnice, Krka pa je po remiju Gorice nujno potrebovala točke, če je hotela ostati v boju za 8. mesto, ki brez dodatnih kvalifikacij zagotavlja obstanek v ligi. Novomeščani, tokrat oslabljeni zaradi kazni, so zmago čakali od 25. kroga, ko so doma ugnali Koprčane. Tokrat se jim je sreča nasmehnila v 82. minuti, ko je bil uspešen palestinski reprezentant Jaka Ihbeisheh. Gostitelji so v izdihljajih tekme zagrozili, a se Krkina mreža ni zatresla. »To je za nas velika zmaga. Naredili smo veliko stvar, pokazali pravo moč,« je bil strelec edinega zadetka vesel treh točk v Zavrču. 

Deli s prijatelji