LIGA PRVAKOV

Nemci na Wembleyju 
pišejo zgodovino

Objavljeno 03. maj 2013 12.00 | Posodobljeno 03. maj 2013 12.00 | Piše: M. U.

Bayern in Borussia bosta 25. maja v Londonu odločala o letošnjem zmagovalcu lige prvakov.

Naj so Kastiljci in Katalonci še tako molili za nogometna čudeža, teh ni bilo. Finale nogometne lige prvakov, 25. maja na Wembleyju, bo namreč Bayern : Borussia. Sklepna tekma bo v zgodovini elitnega klubskega tekmovanja prvič povsem nemška. Telesno, duševno in taktično superiornejša nemška tekmeca namreč v povratnih polfinalnih srečanjih nista dopustila presenečenja. Dortmund je že v torek kljub porazu z 0 : 2 pri Realu pridobil vstopnico za London (skupni izid 4 : 3), Bavarci pa so večer pozneje še enkrat do nog (3 : 0) potolkli Barcelono. Sedem golov v mreži in noben dan je najhujši skupni poraz Barçe na starocelinskih travnatih površinah. Stihijski način španske igre, nič čudnega, da se njihova reprezentanca priljubljeno imenuje furia, se je pokazal v Madridu, kjer je bil kraljevi klub z izjemo uvodnih petnajstih minutah v dortmundski senci, v zadnjih slabih desetih minutah pa so z igro na silo in s strašanskim pritiskom porurskemu klubu nagnali precej strahu v kosti. Pri velikanu s Camp Nouja, denimo, kljub napovedim po poškodbi ni zaigral prvi zvezdnik Lionel Messi.

Da je Borussia po svoji krivdi plesala na robu prepada in si sama otežila življenje, priča tudi dejstvo, da je generalni direktor kluba Hans-Joachim Watzke zadnjih 20 minut dvoboja preživel kar v straniščnih prostorih stadiona Santiago Bernabéu. »Ker sem se ustrašil, da mi srce ne bo zdržalo, sem nehal gledati tekmo. Zaklenil sem se v stranišče, pokril ušesa in gledal na uro. Misli so mi kar švigale skozi glavo,« je opisal pripetljaj, živciral pa se je že v četrtfinalu z Málago. Je pa Watzke ena ključnih oseb pri ponovnem vzponu Borussie, ki je bila leta 2005 tik pred bankrotom. Po dveh zaporednih naslovih nemškega prvaka v letih 2011 in 2012 želijo zdaj še drugič po letu 1997 osvojiti pokal za najboljši evropski klub. Tudi trener Jürgen Klopp, po zmagi s 4 : 1 v Dortmundu ga imenujejo Robin Hood, je bil na robu z živci, svojim fantom pa tudi sebi pa je po tekmi privoščil nekaj piv, da zalijejo veliki uspeh.

Generalka že jutri

Münchenski ekspres se v Barceloni ni ustavil, ampak je odbrzel v London. Katalonski nogometaši so bili brez moči, nadigrani in ponižani. Trener Tito Vilanova je po izpadu odvozlal zadevo Messi, ki je tekmo gledal s klopi za rezervne igralce: »Ni bil poškodovan, vendar se ni počutil dobro. Ocenil sem, da v tem položaju ne bi zmogel pomagati moštvu. Če bi imeli še možnosti za finale, bi proti koncu srečanja tvegal z njim.« Tudi napadalec David Villa je razgrnil nekatere stvari: »Bayern je bil obakrat boljši. Messi je želel igrati, ampak je čez dan spoznal, da ne bo mogel. Odsotnost najboljšega igralca na svetu pa ni izgovor za doživeto na igrišču.« Po nemški navadi se je vedelo, da bodo tudi bavarski nogometaši uspeh proslavili s pivom, zadovoljstvo je kar švigalo iz njih. »Odigrali smo res fantastično tekmo, 4 : 0 v Münchnu in 3 : 0 na Camp Nouju, to je zgodovinsko. Če smo to dosegli proti ekipi, ki je evropskemu nogometu vladala v zadnjih petih letih, kaj sploh še potrebujemo? V letošnji sezoni se je moštvo še precej izboljšalo, kakovost kadra je izjemna,« je po tekmi navrgel Nizozemec Arjen Robben, ki je na Novem polju prvi načel Barçino mrežo. Zanimivo, Borussia in Bayern se bosta pomerila že jutri, a to seveda v 32. krogu nemškega prvenstva.

Deli s prijatelji