LIGA PRVAKOV

Nebeški skok Boharja, Šuler izzval Katanca

Objavljeno 01. avgust 2014 13.48 | Posodobljeno 01. avgust 2014 13.48 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora so po zmagi nad Maccabijem z eno nogo v play-offu za ligo prvakov.

To je bil nebeški skok najnižjega igralca na zelenici Ljudskega vrta. Damjan Bohar (172 cm) je v vijoličnem dresu, ki ga nosi od leta 2013, končno doživel prve trenutke evropske slave. Z golom po strelu z glavo je le nekaj sekund pred koncem prve tekme tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov Mariboru zagotovil zmago proti Maccabiju iz Tel Aviva. »Ja, res bi lahko rekel, da je bil to nebeški skok. Hvala bogu. Mislim, da sem v karieri dosegel dva zadetka z glavo,« se je smejalo 22-letnemu Boharju. »Trener nam je dal natančna navodila pred tekmo. Izkazalo se je, da je Maccabi igral po pričakovanjih. Toda mi smo dobro taktično odigrali, garali celo tekmo in bili na koncu nagrajeni s tem golom. A to je šele prvi polčas našega dvoboja. Treba je pozabiti na to zmago, se dobro regenerirati in osredotočiti na povratno tekmo,« se Prekmurec ne prepušča evforiji. Maribor bo gol prednosti branil ali morda celo oplemenitil že v torek, 5. avgusta, v Larnaki na Cipru. Zaradi vojnih razmer v Izraelu Maccabi ne sme igrati v domovini. Bo pomanjkanje podpore tekmecu s tribun prednost za vijolične? »Prazne ali polne tribune, to je za nas vseeno, obojega smo vajeni. Morda bodo visoke temperature, a bodo razmere enake tako za nas kot njih. Na Ciper odpotujemo že v nedeljo, tako da se bomo dobro privadili na tamkajšnje razmere. Seveda upamo na končni uspeh,« je še pod vplivom adrenalina zmagoslavja pred 8000 gledalci razlagal Bohar.

Profesor obrambe

Če bi ostalo pri izidu 0:0, bi brez dvoma za igralca tekme vsi razglasili branilca slovenskega prvaka Marka Šulerja. Enaintridesetletni Korošec, ki je pred časom izgubil mesto v reprezentanci (39 nastopov, 3 goli), je odigral naravnost profesorsko. V tandemu z Aleksandrom Rajčevićem je odlično predvidel namere tekmecev, bil odločen in pravočasen v posredovanjih, v vsaki nevarnejši akciji Izraelcev je bil zadnji branik, skratka bil je pravi komandant obrambe. »Pričakoval sem takšno tekmo. Vedeli smo, da ne bo lahko, na koncu pa seveda potrebuješ tudi nekaj sreče. Tako je to v športu, mislim, da smo si jo zaslužili. Imeli smo nekaj dobrih priložnosti za zadetek, Maccabi smo dobro nevtralizirali. Pustili smo jim malce večjo posest žoge, nismo se želeli preveč odpreti, saj imajo kakovostne igralce, ki se na večjem prostoru hitro razigrajo,« je dogajanje analiziral Šuler, ki bi ob nadaljevanju takšnih iger zlahka prejel vabilo selektorja Srečka Katanca. A bolj kot to je zdaj pomemben povratni obračun na Cipru, kjer bi bilo pogubno le braniti minimalno prednost: »Ne, ne, zagotovo ne. Odigramo lahko podobno tekmo kot tukaj, le realizacijo v napadu moramo popraviti. Tekmeci se bodo morali odpreti, če želijo kaj napraviti, saj morajo doseči gol, to pa bo priložnost za nas. Vsekakor bi pa bilo nespametno, če bi se mi povsem zaprli, saj lahko hitro storiš napako, prejmeš zadetek, potem pa se spet začne vse znova.« Spodbudna ni samo rezultatska prednost, ampak tudi dejstva, da je Maribor fizično bolje pripravljen in sredi tekmovalnega ritma (Izraelci so v obdobju priprav). »Že v prvem polčasu so padli v igri, na koncu pa so bili brez moči. Ker poznam njihov nogomet, vem, da v fizičnem pogledu nikoli niso dominantni. Imajo pa individualno kakovost, če jim dovoliš igro ena na ena, lahko imaš težave,« je še opozoril Šuler.

Tudi na Cipru po zadetek

Maccabijevemu trenerju, Špancu Oscarju Garcii, se ni izšlo niti presenečenje s tremi novinci v udarni enajsterici. »To je bilo nekaj novega za nas, toda sistem njihove igre je ostal isti. Vedeli smo, kje so njihove slabosti in prednosti. Tekma je bila točno takšna, kot smo si jo predstavljali. Že od začetka smo iskali svoje priložnosti, vztrajali do konca in vsi, ki so vstopili v igro, so dali maksimum. Zmaga je rezultat tega, z izkušnjami smo prišli do ugodnega izida,« je dejal domači strateg Ante Šimundža, o drugem delu boja za play-off lige prvakov pa dodal: »Vsekakor bo v torek strategija drugačna, kot pa bi bila pri izidu 0:0. Imamo prednost, ki je ne gre samo braniti, tudi na Cipru bomo iskali zadetek.« Maccabi v pičlih petih dneh ne more znatno dvigniti fizične pripravljenosti, Boharjev gol v izdihljajih tekme jih je dodobra pobil, rumeni ne bodo imeli izdatne podpore svojih navijačev; vse to so skrbi v taboru izraelskega prvaka. In pri Štajercih? Medtem ko obramba deluje vrhunsko, prebujenje potrebujejo napadalci. Jean-Philippe Mendy je spet grešil kot po tekočem traku, zamenjava Marcos Tavares je pred zmagovitim zadetkom sicer potisnil žogo med nogama gostujočega vratarja, a ta, kot zakleto, spet ni prečkala golove črte. Nusmir Fajić in Luka Zahovič sta obsedela na klopi za rezervne igralce. Se bo komu odprlo že na Cipru?


Obeta se lep zaslužek

Če bi nogometaši Maribora izločili Maccabi in se uvrstili v play-off za ligo prvakov, bi slovenski prvak od Evropske nogometne zveze (Uefa) prejel 2,1 milijona evrov nagrade. V tem primeru je športni direktor Zlatko Zahovič igralcem obljubil milijon evrov nagrade. Če pa vijoličnim spodrsne in se uvrstijo v tekmovanje evropske lige, bo nagrada od Uefe znašala 1,3 milijona evrov.

 

Deli s prijatelji